Door Anoniem op
Gebruikersverhaal over honing spoelvloeistof en -zalf door dierenarts Nicolien van der Wilt van Dierenartsenpraktijk Gorter uit Nederhorst den Berg.
"Het begon als een klein schaafje op het linker voorbeen. Gestoten, geschaafd, onvoorzichtig geweest... oorzaak in ieder geval onbekend. Een veelvoorkomend iets bij paarden. Zeker in de zomermaanden, lekker vrij in de wei. De plek verslechterde en zag er helaas na een week toch echt anders uit toen we de vliegen weg wilden jagen. De dierenarts kon haar pink erin omhoog en omlaag steken. Zo diep en zo groot was de plek binnen mum van tijd geworden.
De Haflinger heeft, op het moment van ontdekken van de beenwond, droes waardoor de dierenarts liever geen antibiotica wil voorschrijven. Antibiotica vertraagt immers de rijping van de abcessen en dat is bij droes nou net niet de bedoeling.
Het paard was nog redelijk fit en had geen koorts. De dierenarts kiest ervoor de beenwond te behandelen met een spoelvloeistof op basis van zuivere honing en propyleenglycol in combinatie met een NSAID.
Een week later resulteert dit in een wonderbaarlijke reactie van de huid en is de wond bijna gesloten. Het granulatieweefsel is duidelijk zichtbaar op de foto van 12 juli 2018. Vier dagen later (foto 16 juli) is de wond volledig gesloten. De honingvloeistof is elke dag aangebracht en na het sluiten van de wond wordt er medicinale honingzalf op gesmeerd. Deze zalf is vetter en stilt de jeuk door het toegevoegde Cardiospermum-extract."
Dit verhaal bevestigt de kracht van zuivere honing met een lage pH-waarde en een hoog enzymgehalte.
Tineke Creemers is in 2014 geïnterviewd door GezondNU.nl en legt uit waarom honing wonden heelt.
Honing werkt antibacterieel Creemers:
“Dat honing antibacterieel werkt, heeft verschillende oorzaken. Ten eerste houden de suikers in honing de wond vochtig door wondvocht aan te trekken. Zo groeit de wond makkelijker dicht. Daarnaast bevat honing glucoseoxidase, een antibacterieel enzym uit het speeksel van bijen. Als dat enzym in contact komt met wondvocht, produceert het een kleine hoeveelheid waterstofperoxide. Die superklein dosis, is groot genoeg om bacteriën te doden, maar veel te klein om schade te veroorzaken aan de herstellende wond of de huid eromheen.”
“Daarnaast speelt de lage pH-waarde van honing een belangrijke rol bij de antibacteriële werking. Door de inwerking van enzymen op honingsuikers ontstaat een zuur milieu, waardoor veel schadelijke micro-organismen worden geremd. Bacteriën kunnen in een zuur milieu niet overleven. Een lage pH-waarde versterkt bovendien de weerstand van de huid.”
Honing werkt als ontstekingsremmer
“Honing heeft ook een ontstekingsremmende werking. Als je gewoon gezond bent en je loopt een wond op, dan reageert je huid met een ontsteking om het afweermechanisme ter plekke te activeren. Daarna komt de wond tot rust en begint het genezingsproces. Maar bij chronische wonden verdwijnt deze ontstekingsreactie niet. Er worden dan voortdurend zuurstofradicalen gevormd. Honing is rijk aan antioxidanten die de zuurstofradicalen wegvangen, zodat de wond alsnog tot rust kan komen.”
Waarom honing kiezen in plaats van antibiotica?
“Antibiotica pakken bacteriën indirect aan door de eiwitproductie te verstoren. Daardoor kan de bacterie zijn celwand niet goed opbouwen. Antibiotica doden dus niet de bacteriën zelf. Dat zorgt soms voor problemen, bijvoorbeeld wanneer bacteriën manieren vinden om de antibiotica te omzeilen. Dan worden bacteriën resistent en zijn zij toch in staat hun celwanden op te bouwen. Honing heeft wat dat betreft een groot voordeel: glucoseoxidase doodt de bacteriën namelijk direct door de celwand kapot te maken. Ook antibioticaresistente bacteriën ontspringen de dans niet. Een ander voordeel van honing ten opzichte van gangbare antibiotica is dat het geen bijwerkingen geeft.”
Kun je honing uit de supermarkt gebruiken?
“Nee. De samenstelling van honing varieert sterk. Honing die je in de supermarkt kunt kopen om op je brood te smeren, bevat vaak te weinig enzymen om medicinaal toepasbaar te zijn. Aan de WUR hebben we op basis van onderzoek een methode ontwikkeld voor de productie van medicinale honing. Voor dit onderzoek hielden we bijen in volledig gecontroleerde omstandigheden in kassen. Daardoor weten we zeker dat de honing die zij produceren een hoog enzym- en zuurgehalte heeft en dat er geen vitamine C of zware metalen in zitten. Die gaan namelijk de enzymwerking tegen.”
Meer weten over droes?