Let op: aangepaste levertijden en bereikbaarheid rondom de feestdagen. Zie 'Actueel' voor details. 

 

Aloë vera

Aloë vera voor het goed functioneren van de darmen en ondersteuning van het afweersysteem. Orale toediening van dit extract is onder andere effectief voor een goede conditie van de huid. Aloë vera heeft anti-oxidatieve eigenschappen, ontgift en zorgt voor vermindering van jeuk bij huidproblemen.

De huid is met ongeveer twee vierkante meter oppervlakte het grootste orgaan van de mens. De huid beschermt het lichaam tegen stoten, druk en wrijving en is de eerste barrière tegen indringers en ziekteveroorzakers en verhindert dat we uitdrogen. De huid is belangrijk en daarom is het ook goed als je de huid goed verzorgt. In dit artikel geven wij informatie over de uitwendige verzorging (huid) van het product Aloë vera.

Uitwendig gebruik

Voor de uitwendige verzorging aan de huid bestaan er diverse Aloë vera producten, waarvan deze behandelmethoden al duizenden jaren geleden zijn bewezen dat deze producten cosmetisch ingezet kunnen worden.

We gebruiken Aloë vera onder andere voor huidproblemen, brandwonden, ontstekingen, insectenbeten en schaafwonden. Ter verzorging van een huidprobleem zoals neurodermitis, eczeem, huiduitslag of psoriasis heeft een behandeling met Aloë vera zich al bewezen.

Ook helpen ontstekingen, verbrandingen, insectenbeten en schaafwonden sneller en beter genezen door gebruik te maken van Aloë vera. Het sap of gelei van een Aloë vera plant kan uitstekend toegepast worden als alternatief op sportzalven en spierverlichtende middelen bij sportblessures.

Positieve eigenschappen van de vochtherstellende werking van Aloë Vera:

  • Aloë vera houdt de huid glad en soepel
  • Het stimuleert de celstofwisseling
  • Het gebruik van Aloë vera werkt aansterkend en beschermend
  • Aloë vera bevordert de algemene vochtcirculatie en verhindert daarmee vroegtijdige veroudering van de huid
  • Koeling en kalmering van de huid

De belangrijkste bestanddelen van de geneeskracht van Aloë vera
Aloë vera is een geneeskrachtige plant omdat het diverse bestanddelen bevat zoals:

  • Vitaminen en mineralen. Dit helpt bij een goede spijsvertering en verhoogt de weerstand tegen verkeerde bacteriën en schimmels in onze darmen.
  • Zwavel, kaneelzuur, phenol, salicylzuur, ureumstikstof en lupeol. Dit zorgt voor het genezen van vele in- en uitwendige infecties en kunnen tevens een effectieve pijnstiller zijn.
  • Cholesterol, campesterol, en ß-sitosterol, (plantensteroïden). Dit zijn ontstekingsremmende stoffen.
  • De huid wordt met vocht en belangrijke voedingsstoffen verzorgd. De gel van de bladeren van de Aloë Vera bevat meer dan 200 voedingsstoffen waaronder 20 mineralen, 18 aminozuren en 12 vitaminen. Door deze behandeling versnelt de wondgenezing wordt de natuurlijke celdeling gestimuleerd.

Aloë vera (barbadensis, Miller) is een vetplant, die groeit in de warmere klimaten. Feitelijk is het een familielid van de lelie- en uiachtige planten. Kennis van de buitengewoon helende werking van de verse Aloe vera plant is naar onze tijd overgebracht via folkloristische verhalen over oude geneeskundige praktijken. Wetenschappers zijn echter niet in staat geweest de helende werking van de plant te verklaren of te evenaren. Maar, in 1964 wist Dr. Bill C. Coats, een praktizerend apotheker uit Dallas, Texas, USA, een man die een droom deed uitkomen; alle voordelen van Aloe vera bereikbaar te maken voor miljoenen mensen over de hele wereld. Overtuigd dat de "Gel" van de plant verwijderd en gebruikt kon worden zonder dat de werking ervan verloren ging, wijdde dr. Coats zich geheel aan het bestuderen van de geheimen van de chemische samenstelling van de plant en dat te doen wat nog niemand ooit gelukt was in de 3500 jaar van de bekende geschiedenis van de plant. Het verwijderen en op natuurlijke basis stabiliseren van de gel terwijl de natuurlijke heilzame kracht geconserveerd blijft. Dit bracht hij in 1968 tot stand. Sindsdien zijn nieuwe wegen bewandeld in het gebruik van de gestabiliseerde Aloe vera Gel zoals in de geneeskunde, sport, in dienst van gezondheid en schoonheid, in kosmetica en bij dierenverzorging.

Waarom helpt Aloë vera

Aloë helpt omdat de plant minstens 6 antiseptische bestanddelen bevat: lupeol, salicylzuur, phenol, ureumstikstof, kaneelzuur en zwavel. Al deze substanties staan bekend als antiseptisch, omdat ze tezamen antimicrobische aktiviteiten vertonen. Dit verklaart waarom Aloë vera vele in- en uitwendige infecties kan genezen. Lupeol, salicylzuur en magnesium zijn ook zeer effektieve analgetica en dit verklaart waarom Aloe vera een effektieve pijnstiller is.

Aloë vera bevat minstens drie ontstekingsremmende stoffen (cholesterol, campesterol en ß-sitosterol, welke alle plantensteroïden zijn) en dit verklaart waarom Aloë vera zo'n effektieve behandelingsmethode is bij brandwonden, snijwonden, schaafwonden en schrammen alsook bij reumatische artritis, reumatische koorts en in- en uitwendige zweren. De aanwezigheid van enige vetzuren kan verklaren waarom is vastgesteld dat Aloë vera zeer effectief is bij ontstekingen in dunne- en dikkedarm, lever, nieren en alvleesklier. De aanwezigheid van elk van deze vetzuren, speciaal ß-sitosterol, verklaart waarom vaak gerapporteerd is dat Aloë vera Gel een effektieve behandelingswijze is bij allergische reakties en brandend maagzuur en waarom het helpt, samen met een vetarm dieet, gevaarlijke cholesterolgehaltes te verlagen. Het is het synergisme tussen de verschillende bestanddelen van de Aloë vera Gel en de wijsheid van het lichaam er uit te kiezen wat het nodig heeft waarom Aloë vera bij zo veel verschillende condities werkzaam is, een andere verklaring is er niet!