Door Els op
Kleine puppy’s groeien groot
Zo aandoenlijk als puppy’s zijn als ze nog klein zijn, zo snel zijn ze ook groot. Maar sommige puppy’s groeien zo snel, dat dit ook ongemak met zich mee kan brengen. Hoe ondersteun je de groei op een goede manier? Want tijdens de groei kan er nogal wat misgaan. Begeleid de groei met voorzichtigheid en zorg dat de juiste bouwstoffen voldoende aanwezig zijn. In dit artikel kun je er alles over lezen.
Groeipijn pij puppy’s
Denk dan bijvoorbeeld aan groeipijn. Groeipijn of met een ander woord Enostose wordt veroorzaakt doordat de lange beenderen een enorme groeispurt doormaken. Het voedingskanaal van het beenmerg kan doe groei niet goed bijbenen en wordt hierdoor vernauwd. De bloedvaten die hier doorheen lopen vernauwen ook. Hierdoor ontstaat stuwing in het beenmerg en treed er een vochtophoping in het beenvlies. Dit is heel pijnlijk en je ziet dan ook echt dat de pup niet lekker beweegt.
Hoe herken je groeipijn bij puppy’s?
Maar hoe herken je het als hondenbezitter? Je ziet het vaak wanneer de pup de ene keer aan de ene poot en de andere keer aan de andere poot mank loopt. Ook is de pup wat slomer en pieperiger. Hij zit echt niet lekker in zijn vel. De dierenarts zal de pup bekijken en bevoelen. Dit geeft de beste aanwijzingen. Door de stuwing kan er een voelbare zwelling op het bot zitten en is het bot ook erg gevoelig als je er op bepaalde plaatsen op drukt. Op een foto kan het ook zichtbaar zijn.
De natuur helpt een handje
Het goede nieuws is dat groeipijn vanzelf weer over gaat. Uiteindelijk wordt de groei van het beenmerg weer ingehaald en zal de stuwing en dus ook de pijn verdwijnen. Maar gelukkig kunnen we de pijn op een natuurlijke manier verlichten en. De opbouw van het skelet kun je bijvoorbeeld ondersteunen met Den (Pinus) en Heermoes (Equisetum). Juist vanwege de versterkende werking op het skelet en de bindweefsels. Thijm (Thymus) heeft een ontkrampende werking. Dit komt natuurlijk heel goed uit bij groeipijn. En Wierookboom (Boswelllia) en Maretak (Viscum) hebben een gunstig effect op de bloedsomloop. En juist voor de opbouw van de botstructuur Calciumcarbonicum en Calciumphosphoricum.
Rust is belangrijk voor puppy’s
Maar een ondersteunde druppel is niet voldoende. Het woord zegt het al, het ondersteunt. Tijdens de groei is het belangrijk dat je de pup ontziet. Rust en beweging moeten met elkaar in balans zijn. Het lichaam heeft rust nodig om prikkels die vanuit belasting komen te verwerken. Een pup moet dan ook het grootste gedeelte van de dag slapen. Tot een half jaar slapen pups ongeveer 20 uur van de dag. Sommige puppy’s moet je daar echt toe dwingen want juist die rust zorgt voor een evenwichtige groei. Zorg dan ook voor een rustige slaapplek die prikkelarm is.
Focus, coördinatie en balans
Dat rust belangrijk is in de groei is begrijpelijk. Maar kun je dan helemaal niets meer doen met je pup? Natuurlijk wel. Qua belasting kun je aanhouden dat je per maand dat de pup oud is, 5 minuten extra kan wandelen per uitlaatbeurt. Op die manier bouw je de belasting rustig op.
Er zijn veel hondenscholen die met pups trainingen doen die zich juist richten op focus, concentratie en niet te vergeten balans en coördinatie. Hier ligt de nadruk veel minder op de fysieke belasting.
Want juist op die fysieke belasting moet worden gelet. Een strandwandeling, lekker door de duinen struinen, rennen achter stokken en ballen of ruw spel kan al snel te veel zijn voor de groei en de skeletvorming. Een overbelasting of blessure tijdens de groei kan grote gevolgen hebben voor de rest van het leven. Door overbelasting kan bijvoorbeeld heupdysplasie of elleboogdysplasie ontstaan. Grotere rassen zijn hier in de basis gevoeliger voor, maar ook bij kleinere rassen kan door overbelasting een probleem ontstaan.
Groeischijven zorgen voor de lengte van de botten
Groeischijven zorgen ervoor dat de botten langer kunnen groeien. Na de pubertijd verdwijnen deze schijven. Het skelet is dan uitgegroeid. Als er tijdens de groei van het skelet een blessure ontstaat waarbij de groeischijven van de lange botten beschadigd raken kan het gebeuren dat de lengtegroei van dit bot stopt. Hierdoor ontstaan groeiafwijkingen. Dit kun je zien aan een afwijkende bouw. Als het bij de voorpoten gebeurt, dan zie je soms kromgroei van de voorpoten. Die afwijkende bouw geeft meer slijtage op de gewrichten waardoor er op latere leeftijd weer andere problemen kunnen ontstaan.
Groeien met bouwstoffen
De opbouw van de botten en de gewrichten wil je zoveel mogelijk ondersteunen. Stoffen als glucosamine, chrondoitine, MSM en silicium zorgen voor de aanmaak van botten, vezels, gewrichtsvloeistof en banden. Je wil bereiken dat de gewrichtsvloeistof en kraakbeen voldoende aanwezig is omdat dit zorgt voor een soepele beweging. Ook wil je goede en sterke opbouw van banden en pezen. Die vangen de klappen op bij sprongen en fysieke belasting. Juist tijdens de opbouwfase van het skelet is het ontzettend belangrijk om de juiste ondersteuning te geven. Je kunt het maar een keer goed doen.
Let ook op de voeding
Voeding en groei zijn natuurlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar tijdens de groei is het super belangrijk om hier verstandig mee om te gaan. 3 dingen waar je op moet letten zijn bijvoorbeeld Calcium, Fosfor en Vit D.
Deze 3 bestanddelen staan met elkaar in verband. Vit D zorgt er namelijk voor dat de opname van calcium en fosfor wordt geregeld. En Calcium en Fosfor zorgen er voor dat de opbouw van het skelet optimaal is en dat de dichtheid van de botten goed is. Calcium en Fosfor moeten altijd in verhouding zijn. 1:1 of maximaal 2:1. Calcium mag in deze verhouding niet onder de 1 komen. Te weinig calcium zorgt voor een zwak skelet, terwijl teveel calcium juist botvergroeiingen kan veroorzaken. Als er een brok wordt gevoerd, dan moet je er op vertrouwen dat de producent dit er voldoende in heeft gedaan. Maar als je vers voert, en het voer zelf samenstelt heb je hier wel invloed op. Een voedingsadviseur kan hier duidelijkheid over geven. Deze kan een voercheck doen om te kijken of de pup alle voedingsstoffen in de juiste verhoudingen binnenkrijgt en of er aan de bestaande voeding aanpassingen moeten worden gedaan.
Boven alles is het belangrijk om van je kleine vriendje te genieten. Voor je het weet is hij of zij groot.