Door Anoniem op
Op zondag 30 september aanstaande neemt Team PUUR deel aan de Canicross wedstrijd in Boschoord georganiseerd door Canicross Nederland. In de Canicross wedstrijd kun je kiezen uit drie disciplines: canicross, bike-joring en steppen. In de komende weken stellen we het PUUR Team aan je voor. Zij nemen je mee in hun voorbereidingen aan de hand van een vraaggesprek. In aflevering 1. maak je kennis met Canicrosser Shelley Vlasveld.
Hoe ben je begonnen met canicross?
Ik wilde graag sporten samen met mijn hond. Vrienden deden deze sport al en hebben mij een keer meegenomen. Na één keer meedoen was ik al verkocht. De eerste keer deed ik mee met ex-asielhond Joep van Dierenasiel de Swinge te Drachten van mijn moeder. Ik trainde al met deze hond op gehoorzaamheid en toen ben ik gaan trainen voor canicross. Ik had deze mogelijkheid omdat mijn moeder beheerder is van het dierenasiel. Het trainen en canicrossen was voor mij leuk om kennis te maken met deze sport en op deze manier kreeg Joep een betere kans om zich te ontwikkelen.
Wat vind je zo leuk aan canicross?
Ik vind het leuk om op een sportieve manier samen te werken met mijn hond en zo een band op te bouwen. Het is erg gezellig om samen te rennen met anderen, dat motiveert me en heb ik meer aanspraak.
Nadat ik in december 2016 ben gestart met canicrossen, ben ik in 2017 ook begonnen met wedstrijden. Inmiddels heb ik al zo’n 10-15 wedstrijden gelopen.
Hoe train je voor zo een wedstrijd?
De basiscommando’s moet je hond goed onder de knie hebben. Verder moeten baasje en hond op elkaar zijn ingespeeld; je moet een goede samenwerking – een goede band – met je hond hebben. Het is belangrijk dat je hond goed naar je luistert onderweg en zich onderweg kan focussen op het canicrossen zonder afgeleid te raken door anderen.
Heb je een speciaal trainingsschema?
Ik kijk vooral naar wat de hond aankan. Ik stop als het te veel wordt. Het moet wel leuk en positief blijven voor de hond. Plezier staat voorop!
Heb je verdiepende kennis van dieren/honden?
Ik heb veel ervaring met honden, al van kinds af aan. We hadden thuis altijd dieren. En dat mijn moeder kynologische kennis heeft en de laatste jaren beheerder is van een dierenasiel, helpt natuurlijk ook mee.
Vind je het spannend om aan een canicross wedstrijd mee te doen?
Op de dag zelf ben ik wel gespannen. Het is natuurlijk altijd spannend om een wedstrijd te lopen. Dat merk je ook aan de hond. Maar als baasje moet je altijd rustig blijven zodat de hond zich ook niet te veel opwindt. Voor een hond is zo’n dag ook anders dan anders; hij krijgt veel prikkels en is daarom meer gespannen dan normaal. Ik houd altijd bewust afstand van de start en ga er pas op het laatste moment staan.
Is er iets wat je doet voor geluk, een ritueeltje?
Ik draag een motivatielegging …. Lacht …. en daarnaast praat ik heel veel met mijn hond. We doen het echt samen. Hij krijgt een pep talk van me. Je kunt het niet alleen doen en de hond kan het ook niet alleen, dus je hebt elkaar nodig.
Heb je nog tips voor andere (beginnende) canicrossers?
Ja, koppel je lijn pas vlak voor de start aan het tuig van de hond. Anders verspil je onnodig de energie van je hond als je je hond van te voren al laat trekken. Canicross heeft een officieel reglement: alles in het belang van de hond. Zo staat er ook in dat er een algemeen internationaal commando is om in te halen. Je roept: “Trail!” en dan haal je links in.
Wat is de raarste combinatie die je ooit het mee zien doen?
Zelf heb ik eens mee gedaan met mijn eigen dwergkees! Ik kom ook wel eens een biker tegen met een poedel.
Gebruiken jullie supplementen om fit te blijven?
Ja natuurlijk!:Een goede Omega-3, supplementen voor de pezen en spieropbouw, en natuurlijk de activerende druppel die helpt zwelling te verminderen bij een blessure door Arnica en Zwarte bes.