Door Anoniem op
door Marloes Poulus
Honden worden strammer als ze ouder worden, lopen eerder blessures op en spieren gaan atrofiëren. Veel honden krijgen te maken met problemen aan de gewrichten en de wervelkolom. Ook gedragsmatig kunnen ze veranderen, al dan niet veroorzaakt door dementie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan irritatie bij aanraking, rusteloosheid, (verlatings)angst en desoriëntatie. Hondenmasseur Marloes Poulus: "Met massage kun je dit soort klachten verminderen en pijn verlichten. Het dier gaat letterlijk lekkerder in zijn vel zitten."
Laat het weer stromen
Door de jaren heen kunnen er geleidelijk blokkades een lichaam insluipen. De hiermee ontstane spierverkortingen veroorzaken pijn waar de hond zijn houding op aangaat passen. Voedingsstoffen kunnen de spieren niet meer bereiken en worden zwakker.
Met massage beïnvloed je de verversing van bloed en weefselvocht, stimuleer je de bloed- en lymfecirculatie en verbeter je de afvoer van afvalstoffen. De voedingsstoffen kunnen hierdoor de spieren weer bereiken en zullen makkelijker worden opgenomen. Met als resultaat dat de spieren gaan ontspannen en de spierspanning verbetert.
Achterhand stimuleren
Meestal zijn het de broekspieren - de spieren aan de achterkant van de bovenbenen - die als eerste atrofiëren. De hond gaat rechter op zijn achterpoten staan en verliest daar aan kracht. De rug kan hierdoor krommer trekken. Hij zal meer met zijn staart gaan werken om zijn evenwicht te houden. Ter compensatie zal het dier zijn gewicht gaan verplaatsen naar de voorhand, waar de spieren dus harder moeten werken.
Door een stimulerende massage kun je de spieren van de achterhand weer activeren. Maar daarbij is het ook belangrijk de spieren van de nek, schouders en rug mee te nemen. Daar wil je juist ontspanning bewerkstelligen. Soepele spieren zorgen voor een goede beweeglijkheid.
Positief effect op de gewrichten
Helaas kampen veel honden op latere leeftijd met artrose van de gewrichten. Ook hier kun je met massage verlichting geven en de functie van het gewricht langer in stand houden. De massage houdt de banden en kapsels van het gewricht en de omliggende spieren soepel. De warmte die vrijkomt door de massage verlicht de pijn. De hond zal met soepele spieren en pezen beter in staat zijn de klappen op zijn beschadigde gewrichten op te vangen en gemakkelijker bewegen.
Mentale voordelen
Ook bij sommige gedragsproblemen die op kunnen treden bij oudere honden kan massage hulp bieden. Denk hierbij aan plotseling ontstane onrust en angst, het sneller uit balans raken (fysiek en emotioneel), slaapproblemen en verminderde eetlust. Massage activeert en reguleert het zenuwstelsel en het hormoonstelsel. Het zorgt voor afgifte van neurotransmitters - zoals dopamine, serotonine en endorfine - die een sterke invloed hebben op de gemoedstoestand en daarmee het gedrag van de hond. De hond wordt hier positief en blij van en dat werkt rustgevend en ontspannend.
Samen
Een ander prettig bijkomend effect van massage is dat de één op één aandacht voor je hond, de band met het dier versterkt. Doordat lange wandelingen, sporten ed. en de tijd die je hiermee samen met je hond doorbrengt zullen gaan afnemen, is massage een fijne manier om toch leuk met je hond bezig te zijn en blijven. De hond wordt hiermee ook niet definitief achter de geraniums geparkeerd.
Mild
Natuurlijk ga je bij je oudere hond niet meteen voluit, krachtig en diep masseren. Met zachte en oppervlakkige technieken kun je je senior ook een hele fijne en zinvolle algemene (ontspannings)massage geven. Van daar kun je eventueel verder werken naar een meer gerichte (deel)massage. Een ouder lichaam heeft meer tijd nodig om zich aan te passen.
Bij seniore honden zijn coördinatie- en balansoefeningen of hersenwerk ook goede manieren om de hond zo vitaal mogelijk te houden. Let hierbij wel op dat je de grenzen van de hond bewaakt. Een hindernisbaan of parcours is al snel te zwaar, zeker voor een oudere hond. Laat je liever door een hondenprofessional adviseren wat voor jouw hond gezonde en veilige coördinatie-oefeningen zijn. Daarmee doe je je dier pas echt een plezier.
Professionele massage door een hondenmasseur
Je kunt je hond zelf masseren, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor massage door een gediplomeerd hondenmasseur. Deze is er immers voor opgeleid. Een goede hondenmasseur wil vooraf weten wat de voorgeschiedenis is van je hond en hoe hij nu functioneert. Door deze anamnese kan ook bepaald worden of de hond überhaupt wel gemasseerd mag worden. Er bestaan namelijk ook absolute en relatieve contra-indicaties voor massage.
Een massagesessie wordt voorafgegaan door een observatie van gangwerk en houding. Daarna volgt de palpatie, waarmee de masseur het lichaam bevoelt op spiertonus en spieropbouw, temperatuurverschillen en overige relevante indicatoren. Vervolgens zal hij/zij een massageplan maken. Meestal wordt een massage afgesloten met stretches.