Door Anoniem op
De komende week, maar vooral aanstaande donderdag is er een grote kans op onweer, voorspelt buienradar.nl op dinsdag. Fijn dat dat al zo vroeg wordt aangegeven op buienradar.nl: de onweersverwachting is voor de komende week te zien en de hondenliefhebber met een hond met angst voor onweer is gewaarschuwd.
Weeromslag aanvoelen
Onweer ontstaat door wrijving tussen sterk stijgende warme lucht en sterk dalende koude lucht. Alle mensen en dieren kunnen het weer aanvoelen: het lichaam ervaart druk, temperatuur en luchtvochtigheid. De luchtdruk heeft bijvoorbeeld direct invloed op de druk rond bloedvaten, pezen, gewrichten en botten. Onweer gaat meestal samen met een hoge luchtvochtigheid en een lage druk. Het lichaam registreert de weeromslag. Dieren voelen het onweer vaak al veel eerder aankomen, lang voordat wij het merken. Dit heeft onder andere te maken met de lage luchtdruk: een dier voelt dat feilloos aan.
Druppels tegen angst
In de homeopathie en fytotherapie is veel ervaring opgedaan met ingrediënten die de angst voor onweer helpen te verminderen. Voor onrust, nervositeit en angst bij dieren, in het bijzonder voor harde geluiden, vuurwerk of onweer, werken de kruiden Haver, Hop en Stinkende gouwe ontspannend. Het is dus niet voor niets dat we deze in een PUUR product hebben verwerkt. Omdat angst voor onweer zich gaandeweg opbouwt, is het van belang de druppels tijdig te geven. Start het liefst een dag eerder dan de dag waarop het onweer losbarst en ga door met het toedienen van de druppels tot de volgende dag en de onweersdreiging voorbij is.
TIPS
- Met gedragstherapie kun je een dier goed aanleren dat het niet bang hoeft te zijn voor onweer. Een vorm van gedragstherapie is desensitatie: door het steeds harder afspelen van een cd met bijvoorbeeld de harde geluiden van donder, wordt een dier minder gevoelig gemaakt voor onweer. Counterconditioneren - het ombuigen van situaties die als angstig worden ervaren naar een prettige ervaring - kan hier later aan worden toegevoegd. Tijdens het afspelen van de geluiden wordt de hond beloond.
- Uiteraard is het goed om je hond te steunen en niet te straffen voor de angst! Maar ga ook niet te veel vertroetelen of aanhalen, daarmee beloon je het angstige gedrag. Probeer jezelf normaal te gedragen en geef hiermee het goede voorbeeld aan je dier.
- Zorg voor een rustige omgeving, doe eventueel de gordijnen dicht en zet wat relaxte muziek op
- De plaats, die een poes kiest, is een plek waar zij zich het veiligst voelt. Laat de kat daar rustig blijven.
- Laat je dier niet alleen.
- Is je dier gechipt? Veel angstige honden en katten vluchten voor onweer.
Hetzelfde geldt voor vuurwerk. Al kun je je hier 'beter' op voorbereiden en al ruim voor de vuurwerkperiode in november te beginnen met training en ondersteuning met supplementen. Hondengedragsdeskundige Michelle Vrolijk heeft in samenwerking met NML een reeks aan videotips gemaakt. Tips die ook in het geval bij angst voor onweer handig kunnen zijn. Bekijk de filmpjes hier.