Door San op
Vorig jaar sprak ik Annette Timmer van Paarden Iriscopie voor mijn rubriek ‘In gesprek met …’. Wat een leuke en positieve reacties kwamen op dit interview! Ook voor mij was het toen een openbaring om van haar te horen wat er allemaal mogelijk is met iriscopie. En ik ben niet de enige. De lezingen die Annette geeft op diverse locaties, stallen en evenementen trekken veel toehoorders. Er valt zoveel te vertellen! Steeds meer paardeneigenaren en trainers worden zich bewust van de mogelijkheden van iriscopie bij paarden.
Weer een vrolijk paard
Een mooi voorbeeld wat iriscopie kan doen. Een paard bij Annette op stal had inmiddels al zoveel problemen gehad, dat de dierenarts adviseerde om het dier te laten euthanaseren. Het paard had veel kolieken, een opgezette koker en allerlei zweren en spijsverteringsproblemen.
Sinds een jaar volgt Annette hem met iriscopie. Ze adviseerde de eigenaar kruiden te geven. Met goed resultaat: het paard is weer vrolijk, eet goed - al blijft het gevoelig reageren op bijvoorbeeld suikers - en staat zelfs even op de wei iedere dag. Natuurlijk wel ondersteunt met supplementen, maar hij doet het er prima mee. Het dier wordt zelfs af en toe weer gereden.
Psychische gesteldheid en druifjes
Annette: “Als ik een paard behandel wil ik ook graag meer te weten komen over de psychische gesteldheid. Ik kan veel vertellen als ik de verschillen zie tussen het rechter en het linkeroog (de vrouwelijke en mannelijke kant). Ik kan dan bijvoorbeeld aan een kant meer stresslijnen zien. Je kan dan merken dat ze aan een kant veel schrikachtiger zijn.”
“Dit kan ook te maken hebben met de ‘druifjes’. Als buiten- in de zon- de pupil kleiner wordt door het licht, verschijnen die druifjes (corpora nigra) voor de lens. Deze paarden kun je beter niet buiten in de volle zon trainen. Ook military is een uitdaging als het paard uit het donker in de bosjes, ineens in de volle zon voor een hindernis staat. Andersom is ook lastig: uit de volle zon ineens in de schaduw staan. Dat zie je ook gebeuren op springwedstrijden: paarden die ‘kijkerig’ worden wanneer er een schaduw of juist een zonnestraal op een hindernis staat.”
Zie bijgaande foto’s (1 en 2) als voorbeeld. De druifjes hangen normaal gesproken in het bovenste deel van de pupil. Maar als de pupil horizontaal sluit in de zon, dan komen ze in beeld te hangen. De afmetingen van die druifjes verschillen per dier. Ze komen voort uit het centrale zenuwstelsel. Annette wil daar graag meer onderzoek naar doen. Bijvoorbeeld om erachter te komen waaruit de vloeistof in deze druifjes bestaat. Hier is zij, samen met een dierenarts nu ook mee bezig.
Zadelmak maken met hulp van de iris
Annette doet ook onderzoek naar het nut en effect van het ‘bijhouden’ van dieren vanaf de geboorte. Zo heeft zij de ogen van een groep veulens beoordeeld, die zij vervolgens op 1-jarige leeftijd weer terugziet.
Annette laat mij veel foto’s zien van 3-jarigen die nog ‘zadelmak’ gemaakt moeten worden. Zij kan aan de iris zien of ze gevoelig in de rug zijn of aanleg hebben om snel te verzuren. Vaak is de nierenergie verstoord. Met de juiste training, voldoende beweging, de juiste voeding en aanvullende kruiden hoeft dit geen probleem te zijn. Mits de eigenaar dit allemaal goed in de gaten houdt. Een goede conditie bouwt men op door de juiste training. Haar jarenlange ervaring als amazone geeft Annette die extra kennis die zij nodig heeft om ook rijtechnisch advies te geven. Te veel te snel willen heeft geen zin, zeker niet bij zo’n paard. Annette komt vast bij een aantal stallen. Hier staan paarden die op hoog niveau aan het werk zijn.
De wereld is voor een paard waterpas
Nog iets waar wij ons vaak niet van bewust zijn als paardeneigenaar: de wereld is voor een paard waterpas. Als zijn hoofd naar beneden is, zoals tijdens het grazen, dan ‘stellen de ogen zich bij’. Dat wil zeggen dat ze meebewegen om weer waterpas te staan. Ze zien alles op ooghoogte.
Als een paard onder grote stress staat spannen ze alle spieren aan, ook rond hun hoofd. Annette doet nu, samen met een revalidatiestal, onderzoek naar de stand van de ogen van paarden onder stress. Blijven ze in die situatie wel goed waterpas staan. Of ervaart het paard de wereld dan als scheef? In dat geval zal dat mogelijk nog meer stress veroorzaken. Het dier zal er niets van begrijpen. Soms is er zoveel spanning, al dan niet door slechte ervaringen met de neusriem, dat die alleen al alles ‘vastzet’. Wat dan kan helpen is de hoge neusriem eens te vervangen voor een lage. Dit kan voor paarden met slechte ervaringen goed resultaat geven.
Ook voor paarden met veel spanning rond hun hoofd is Annette op zoek naar oplossingen. Met een combinatie van verschillende therapieën en aanvullende kruiden, kan zij paarden met dit probleem helpen. Waar Annette ook voor waarschuwt: “Vaak komen mensen naar mij toe als zij al van alles geprobeerd hebben. Ik kan niet genoeg herhalen dat het geven van supplementen en kruiden niet helpt als de producten niet goed, of niet op de juiste plek worden opgenomen! Eerst is het herstellen van de spijsvertering het belangrijkste, daarna kun je pas aan de rest beginnen. Eerder worden stoffen gewoonweg niet opgenomen. Daar is tijd voor nodig, die helaas niet iedereen ervoor wil nemen.”
Lezing en consult
Annette Timmer geeft op 14 november 2019 een lezing bij Healthcare Academy Den Hoek. Meer informatie over deze lezing vind je hier.
Interesse in een consult van Annette? Kijk op haar website www.paardeniriscopie.nl
Bron: Slatter's Fundamentals of Veterinary Ophthalmology (Door David J. Maggs, Paul E. Miller, Ron Ofri, Douglas H. Slatter