Let op: aangepaste levertijden en bereikbaarheid rondom de feestdagen. Zie 'Actueel' voor details. 

 

Atopie, jeuk, irritatie of rode tenen bij je hond: dit kan je eraan doen

Leestijd 3 minuten
atopie hond

Jeuk, irritatie of rode tenen bij je hond: dit kan je eraan doen.

Alle dieren hebben wel eens de kriebels in hun vacht. Dit is niets om je zorgen over te maken. Maar wanneer je hond vaker dan normaal aan het krabben en bijten is, wijst dit meestal op een huidprobleem. Aanhoudende jeuk of rode tenen en oren kunnen wijzen op atopie. Dit is een allergische reactie op bepaalde stoffen. Het wordt ook omgevingsallergie genoemd. De problemen die deze aandoening met zich meebrengt kunnen met de juiste behandeling verminderd en verzacht worden. Hoe herken je deze allergie bij je dier? En wat kan je doen om je hond te helpen? We vertellen het je in dit blog.

Herken atopie bij je hond

Een belangrijk kenmerk van atopie is de aanhoudende jeuk. Deze begint meestal op de kop, rond de oren en tussen de tenen en breidt zich langzaam uit over de buik, liezen en oksels. Door het vele krabben raakt de huid rood en beschadigd. Hierdoor verliest deze zijn natuurlijke barrière tegen indringers. Bacteriën en gisten kunnen zo sneller huidinfecties veroorzaken. Deze infecties noemen we atopische dermatitis. Ze bezorgen je dier nóg meer jeuk. Uiteindelijk raakt de huid verdikt en ontstoken. In deze fase heeft je hond al heel wat ellende moeten doorstaan.

Atopie kan eenvoudig verward worden met een vlooienallergie. Behandel dieren met huidproblemen daarom ook regelmatig tegen vlooien. Let op: chemische antivlooien- en tekenmiddelen zijn een aanslag op de weerstand van je hond. Voorkom dit door je dier natuurlijk te beschermen met een groen alternatief.

Hoe ontstaat atopie?

Om van de jeuk af te komen is het goed te begrijpen wat er nu precies gebeurt bij je hond. Een atopie is een overdreven reactie van het immuunsysteem op een stof uit de omgeving. Dit kunnen boom- en graspollen zijn, stuifmeel, huisstofmijten of huidschilfers van dieren of mensen. Vaak gaat het om honden met een aangeboren allergische aanleg. De hevigheid van de reactie wordt soms nog versterkt door de buitentemperatuur, de luchtvochtigheid of stress. Ook kunnen de klachten wisselen met de seizoenen. Conserveringsmiddelen in voeding, vervuild drinkwater of chemische medicatie kunnen de lever ook overmatig belasten waardoor een reactie verergerd.

Zo help jij je hond

Niemand gunt zijn trouwe viervoeter een leven lang jeuk. Vraag dan ook altijd een dierprofessional om raad. Wanneer een voedsel- of vlooienallergie is uitgesloten, zal er een behandelplan worden gemaakt. Deze zal, afhankelijk van de ernst van de klachten, bestaan uit medicijnen, huid ondersteunende middelen of desensibilisatie. Daarnaast kun je zelf ook je hond helpen. Bijvoorbeeld met een natuurlijk supplement op basis van echte guldenroede (Solidago virgaurea), boekweit (Fagopyrum esculentum), brandnetel (Urtica), grote klis (Arctium lappa). Je kunt ze gebruiken als je dier last heeft van hevige kriebels. Daarnaast kan detoxen of draineren zorgen voor een betere werking van het immuunsysteem en het helpt overmatige immuunreacties voorkomen.

Omega-3

Om een ontstekingsreactie in te dammen is het van belang om extra Omega-3 te geven met een hoog aandeel EPA/DHA. De Omega-3 zorgt ook voor een goed herstel van de lipidelaag, en daarmee de bescherming, van de huid.

Vaccineren

Wacht bij huidproblemen liever even met vaccineren. Dit kan belastend zijn voor het lichaam en bestaande problemen verergeren. Een VacciCheck titerbepaling bij de dierenarts kan aangeven of jouw of hond nog voldoende beschermd is. Zo bespaar je het dier een onnodige vaccinatie.
 

 

Wilt u meer lezen over atopie en jeuk? Kijk hier