Let op: aangepaste levertijden en bereikbaarheid rondom de feestdagen. Zie 'Actueel' voor details. 

 

Schone kootholte en sokken voor Dolly

Leestijd 4 minuten
Mok_been_PUUR

De eigenaar van Dolly is op 30 oktober 2016 gestart met de behandeling van haar kootholte en sokken volgens het protocol van NML health. Zowel van binnenuit als van buitenaf! Op de foto´s zien wij haar rechter achter- en linker voorbeen, deze zijn het ergste aangetast. NML volgt Dolly op de hoef...

 

Dolly Dot

Deze prachtige, ontzettend grote dame is Dolly Dot, een 11-jarig Belgisch trekpaard. Dolly is vrolijk en energiek, maar heeft helaas een terugkerend probleem: ongemak aan de kootholte. Vooral in het najaar heeft zij er last van.

Ongemak in de kootholte en onderbenen?

De huid in de kootholte en aan de onderbenen kan door verschillende oorzaken worden aangetast. Het is een erg pijnlijke én vooral lastig te behandelen probleem. Indringers weten zich goed te nestelen in de kootholte en laten zich niet gemakkelijk verjagen in een huid die week is door vocht (regen, modder, urine). Eén ding weten we zeker: de weerstand speelt een belangrijke rol. Daarom zien we het ongemak veel in het najaar en in de winter, als de weerstand lager is, vaker opspelen. Dat deze Dolly Dot ook nog eens prachtig behang heeft, maakt haar extra gevoelig: de huid van het onderbeen en kootholte blijft nog langer nat en kan lekker gaan  'broeien'' .

Na van alles geprobeerd te hebben is de eigenaresse gestart met het protocol van NML health: een behandeling van de huid zowel binnenuit als buitenaf. Van binnenuit wordt het lichaam opgeschoond met een ontgiftingskuur op basis van Artisjok (Cynara scolymus), Asperge (Asparagus officinalis), Arctostaphylos Uva Ursi (Beredruif), Berk (Betula alba), Canadese geelwortel (Hydrastis canadensis), Driekleurig viooltje (Viola tricolor), Duizendguldenkruid (Centaurium erythraea), Grote engelwortel (Angelica archangelica), Grote klit (Arctium lappa), Echte guldenroede (Solidago virgaurea), Heermoes (Equisetum arvense), Javaanse kurkumawortel (Curcuma xanthorrhiza), Jeneverbes (Juniperus communis), Kattenklauw (Uncaria tomentosa), Kattensnor (Orthosiphon stamineus), Kleefkruid (Galium aparine), Mariadistel (Carduus marianus), Paardenbloem (Taraxacum officinale), Rozemarijn (Rosmarinus officinalis), Zwarte bes (Ribes nigrum), Vrouwenmantel (Alchemilla vulgaris) en Zuurbes (Berberis vulgaris). Vervolgens wordt een activerende druppel op basis van Echte salie (Salvia officinalis), Brandnetel (Urtica) bijgegeven. Dit is een fytotherapeutische druppel met als belangrijkste ingrediënt: zwavel. Van buitenaf heeft een goede Zink Zwavel pasta een indrogend effect bij een natte huid. Als de huid droog is is een vette zalf als als calendula zalf of een honingzalf een betere keuze.

Hoe gaat het met Dolly? 

Op de foto’s staan het rechter achter- en linker voorbeen van Dolly uitgezoomd: deze plekken zijn het meest aangetast. 30 Oktober is de behandeling gestart met de ontgiftingskuur. Omdat de benen al flink aangedaan waren, is de eigenaresse halverwege de drainagekuur gestart met de zwaveldruppel. Dit zijn beide inwendige fytotherapeutische druppels. De huid van buitenaf is behandeld op de volgende manier: de aangedane plekken zijn geschoren waar nodig en verder kort geknipt om het goed te kunnen behandelen. Als eerste zijn de aangedane plekken gereinigd met Vetramil Derma shampoo. Na het wassen is huid en vacht goed droog gemaakt en ingesmeerd met de Zink/Zwavel pasta. Dolly staat aan huis dus zij werd 3 x per dag dun ingesmeerd.

Het resultaat is soms pas na 10 dagen zichtbaar, maar het is belangrijk om consequent door te zetten! Bij Dolly hadden wij niet zo snel resultaat verwacht als dat haar benen lieten zien. Bij een acuut probleem is verbetering namelijk snel te zien, maar bij een chronisch probleem kan reactie langer uitblijven. Blijf de producten wel doorgeven! Bij Dolly bleef reactie dan ook even uit, maar na ruim vier weken waren de plekken aanzienlijk geslonken en zag het er veel rustiger uit. Zie de verbetering op de foto hieronder! 

Het protocol adviseert normaal gesproken, als je weet dat jouw paard last hier last van heeft, om in september te starten met draineren en zodra de eerste tekenen zich voordoen direct starten met de zwavel druppel.

Het verhaal van Dolly Dot wordt vervolgd.. We gaan er natuurlijk voor dat zij schoon blijft!