Op donderdag 21-11 zijn wij tot 12:00 bereikbaar. Vanaf vrijdagochtend 22-11 8:30 kunt u ons weer bereiken via telefoon en mail

 

Houd de klachten binnen de perken

Leestijd 4 minuten

De wereld is in rep en roer nu een virus iedereen bedreigt. Een goed functionerend immuunsysteem is de beste verdediging tegen virussen. Ten eerste omdat het kan voorkomen dat je ziek wordt. En ten tweede, als een virus toch door je natuurlijke barrière heen weet te breken, word je minder ernstig ziek. Zoals we nu weten zijn de bovenste luchtwegen de belangrijkste toegangspoort van de besmetting. Maar hoe houd je de klachten binnen de perken? De natuur beschikt over een apotheek die daarin ondersteunt.

Voorkom bronchitis of erger

Hoesten, proesten en niezen, het hoort bij een bovenste luchtweginfectie. De slijmvliezen in de keel en neusholte zijn ontstoken en veroorzaken ook vaak een loopneus, tranende ogen en meer van die verkoudheidsellende. Als de ontstekingsreacties van de bovenste luchtwegen zich uitbreiden naar de bronchiën, wordt er minder zuurstof getransporteerd naar de longblaasjes. Dit zorgt voor enorme benauwdheid. We hebben het dan over bronchitis. 

Door het ontstekingsvocht en door het hoesten ontstaat er mogelijk littekenweefsel in de longen. Hierdoor neemt de elasticiteit van de longen en dus de kwaliteit van de ademhaling (blijvend) af! Bij een longontsteking, die als complicatie kan ontstaan, zijn vooral de dieper liggende longblaasjes ontstoken.

Het is dus belangrijk dat een luchtweginfectie niet doorslaat. Druppels met extracten van Salvia officinalis (Echte salie), Drosera rotundifolia (Ronde zonnedauw), Hyssopus officinalis (Hyssop) en Plantago major (Grote weegbree) kunnen het lichaam effectief ondersteunen. Voel je een verkoudheid opkomen, ga dan meteen met de druppels aan de slag. 

Wat doen deze kruiden om een luchtweginfectie te remmen? 

Salvia officinalis (Echte Salie)

De Latijnse naam zegt het al: salie betekent genezen. Al duizenden jaren wordt er aan Salie een therapeutische waarde toegedicht bij mond- en keelinfecties. Het wordt daarom ook vaak aan gorgeldrankjes toegevoegd, vanwege de antivirale en antibacteriële werking.

Drosera rotundifolia (Ronde zonnedauw)

Van Ronde zonnedauw is aangetoond dat het preventief bronchiale spasmen voorkomt en een antimicrobiële en antivirale werking heeft, onder meer tegen influenzavirussen.

Hyssopus officinalis (Hyssop)

Hyssop heeft met name een helende werking op luchtwegen en zenuwgestel. Vooral bij nerveuze verkrampingen van de longen. 

Plantago major (Grote weegbree)

Extracten van de Grote weegbree vind je terug in middelen die het doel hebben om slijmvliezen weer te normaliseren. Het heeft slijmoplossende en samentrekkende eigenschappen en ondersteunt het ophoesten van slijm. Daarnaast heeft het ook nog eens ontstekingsremmende en antibiotische werking en versterkt het het longweefsel.

Natuurlijke barrière

Een lichaam beschikt over een natuurlijke barrière tegen ongewenste indringers. Huid, darmen en longen verdedigen het lichaam tegen ziekmakers. Goede bacteriën spelen daarbij een belangrijke rol. In de darmen wemelt het ervan (microbioom), maar ook in de mond- en neusholte vormen goede bacteriën een natuurlijke barrière. Antibiotica wordt vaak ingezet in de strijd tegen infecties, maar dat is in het geval van een luchtweginfectie een minder goed plan. Wees ook terughoudend met NSAID’s.

NB Raadpleeg altijd een gezondheidsprofessional als u suppletie overweegt.

Lees ook de eerder geschreven blogs:

Gecontroleerd groepsimmuniteit opbouwen

Behandeling Coronavirus: een nieuwe invalshoek door Natura Foundation

Een goede weerstand is het beste antwoord op corona

Corona en NML: wat aanpassingen, maar goede zorg voor dieren blijft onverminderd