Let op: aangepaste levertijden en bereikbaarheid rondom de feestdagen. Zie 'Actueel' voor details. 

 

Cushing of PPID. Hoe herken je de symptomen?

Leestijd 3 minuten
paardenhoofd close

Overmatige vachtgroei, waarbij de vacht ook krullerig kan zijn, herkennen de meeste mensen wel als symptoom bij “Cushing”. Tegenwoordig spreken we niet meer van Cushing, maar van PPID. 
PPID staat voor pituitary pars intermedia dysfunction.

Wat is PPID?

Bij PPID is er een verstoring van de hormoonproductie in de hypofyse. De hypofyse is een kleine klier die onder de middenkwab van de hersenen hangt en een belangrijke rol vervult bij de regulering van een groot aantal hormonen.
De zenuwvezels die naar de hypofyse lopen gaan aftakelen bij paarden en pony’s met PPID.
Deze zenuwen geven het hormoon dopamine af, waardoor de hormoonproductie in de hypofyse wordt geremd.  Bij PPID wordt er door de aftakeling van de zenuwvezels bijna géén dopamine meer afgegeven, waardoor de hormoonproductie in de hypofyse ongeremd en op volle toeren gaat draaien.

Klinische symptomen

Wat veel mensen echter niet weten is dat er een hoop symptomen kunnen komen kijk bij PPID én dat deze ook niet altijd samen gezien te hoeven worden. 
Eerder werd de overmatige, en soms zelfs krullerige, vacht al genoemd. 
Andere symptomen die bij PPID gezien kunnen worden zijn vetbulten in de holte boven het oog, toegenomen eetlust, lusteloosheid, een bolle hangbuik met een kale rug -door het verdwijnen van rugspieren-. Maar ook een verminderde weerstand en hierdoor vaker ontstekingen en infecties, moeilijk genezende wondjes en overmatig zweten.
Paarden met PPID zijn verder vaak een stuk gevoeliger voor hoefbevangenheid en insuline resistentie. 

Bloedonderzoek

Dit zijn de klinische verschijnselen, er kan ook bloedonderzoek gedaan worden.
Bij een bloedonderzoek wordt de ACTH waarde gemeten. Door het wegvallen van de dopamine neemt in de hypofyse o.a. de productie van ACTH toe.
ACTH is een hormoon dat de bijnieren stimuleert om cortisol te produceren. 
Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd, omdat het vrijkomt bij lichamelijke of mentale stress. Het bereidt het lichaam voor om te vluchten, waarbij de normale lichaamsfuncties op een laag pitje komen te staan. Een beetje cortisol in het lichaam wordt als prettig ervaren, een teveel leidt tot uitputting en schade.
Echter kan bloedafname bij sommige paarden stress veroorzaken, waardoor de ATCH  waarde hoger kan uitvallen. Verder is het seizoen waarin de test gedaan wordt erg belangrijk, augustus t/m oktober zijn de waardes vaak verhoogd. 
Daarnaast zegt de hoogte van de ACTH waarde nog lang niet alles over de klachten die een paard ervaart. Sommige paarden met sterk verhoogde waarde hebben amper klachten, terwijl er paarden zijn met een licht verhoogde waarde die juist zeer veel klachten hebben.

Let dus goed op je paard en het klinische beeld en raadpleeg bij twijfel altijd je dierenarts!

Ondersteunen

Reguliere medicatie is soms wenselijk, echter kunnen deze ook vervelende bijwerkingen veroorzaken. 
Zorg bij PPID voor een gezond gewicht, bij overgewicht is het risico op hoefbevangenheid nóg groter. 
Daarnaast kun je ondersteunen met een supplement. Phytonics heeft een hiervoor speciaal een product ontwikkeld voor klachten die horen bij hormonale verstoringen en verstoringen die bij de hypofyse betrokken zijn. De ingrediënten zijn: Javaanse kurkumawortel (Curcuma xanthorrhiza), Gymnema sylvestre, Mucuna pruriens (Fluweelboon of Jeukboon), Vitex agnus-castus en Himalayazout.

Wil jij advies over welke producten jouw paard kunnen helpen? Mail ons dan op advies@nmlhealth.com of stuur een berichtje via de chatfunctie op onze website.