Op donderdag 21-11 zijn wij tot 12:00 bereikbaar. Vanaf vrijdagochtend 22-11 8:30 kunt u ons weer bereiken via telefoon en mail

 

De basis van een blij en sportief paard: voeding, beweging en de juiste rijtechniek

Leestijd 4 minuten

Voeding, beweging, training. Dat is de volgorde die Ronald Koopman hanteert bij alle paarden die in begeleiding zijn bij Koopman Horses. Soms is een detox nodig voor een goede start en in enkele gevallen een supplement. Voor Ronald is het de uitdaging om een paard met simpele, maar wel uitgebalanceerde voeding en gezonde beweging goed in zijn vel te laten zitten. Een voorwaarde daarbij is dat het paard op de juiste manier bereden wordt. En die vaardigheid leren de trainers maar wat graag aan de eigenaren van de paarden in deze leerstal in Biddinghuizen.

De (sport) paarden die bij Ronald en Linda Koopman op stal staan, zijn allemaal in begeleiding. Dat betekent dat de eigenaar open staat voor verbeteringen van zijn of haar paard. En niet alleen in (sport)prestaties, maar juist in het welzijn. Ergens wringt het bij deze paarden. Kan hun conditie beter, is het lichaamsgewicht wel ok of ziet de eigenaar dat het dier niet helemaal goed in zijn vel zit? En is dat te merken aan het gedrag? In de zestien jaar dat Ronald en Linda Koopman zich bezighouden met de disciplines dressuur en springen in de paardensport, zien zij dat de basis van een blij en sportief paard op drie pijlers rust: goed voedingsmanagement, voldoende beweging op de juiste momenten en technisch goed bereden worden. Ronald: “Als een paard bij ons in begeleiding komt dan nemen we als eerste met de eigenaar het management op stal onder de loep. En dat begint met de voeding. Wat goed is voor een paard is voor elk individueel paard anders.”

Voedingsmanagement en beweging

De paarden in de stal van Koopman Horses starten de dag met hooi. Heel belangrijk is dat na deze eerste portie hooi, het paard eerst een half uur in de stapmolen loopt en dan pas zijn rantsoen krachtvoer krijgt. Ronald: “Een klein stukje lopen is echt niet voldoende, in de molen weet je dat ze aan hun meters komen. Door eerst hooi te geven en dan pas krachtvoer voorkom je dat ze zich volvreten en zo heb ik zelden tot nooit paarden met koliek op stal.” Er zijn zes voermomenten op een dag: viermaal hooi en tweemaal krachtvoer, waarbij Ronald kiest voor een goed verteerbare variant dat bovendien laag in de suikers zit. Muesli zijn een betere keus dan een brok. Omdat het paard op muesli flink moet kauwen, met het positieve effect op de spijsvertering. Voor brokken kiest Ronald liever niet omdat hij dat als fastfood voor een paard beschouwt: het valt al in de mond uiteen en bovendien kunnen bloedpaarden snel reageren op de bindmiddelen in de brok. Voor paarden die meer bespiering nodig hebben kiest Koopman Horses wel eens voor een aanvulling met Luzerne. Dit ruwvoer zit vol met eiwitten en vezels en is in die zin een mooie bouwstof voor de spieren. “Maar wij geven het nooit standaard, omdat niet ieder paard ertegen kan. Ik zeg altijd kijk naar je paard en dat doe ik in dit geval dan voor de klanten.”

Draineren

Ronald: “Nieuwe klanten komen nooit zomaar, maar omdat er iets niet helemaal lekker gaat met het paard of tussen het paard en de ruiter. Het is onze uitdaging om de paarden die op stal komen weer op gang te helpen. Dat proberen wij ook voor iedere andere lesklant te doen die bij ons van buitenaf komt lessen, al heb je daar niet overal invloed op. Een drainagekuur is een goed middel om organen op te schonen. Na een langere tijd verkeerde voeding en management zijn die vaak overbelast en kunnen lever en nieren niet meer hun reinigende werking doen. Na de detox zie je al meteen dat het paard er enorm van opknapt. De volgende uitdaging is om de organen met simpele voeding schoon te houden.” 

“Soms moet je nog meer moeite doen om de dieren door een dip heen te helpen. Supplementen, massage of de osteopaat kunnen dit heel goed ondersteunen. Het gaat vooral om het paard weer te leren ontspannen in lichaam en geest en net de juiste dingen op de juiste momenten te doen om hier doorheen te komen. Zo zet ik soms supplementen in voor soepelere beweging. Maar zodra het kan laat ik dat los en wil ik dat het paard het goed blijft doen op zijn rantsoen.”

Alles voor een goede rijtechniek

Als doorgewinterde instructeurs in dressuur en springen weten Ronald en Linda hoe belangrijk het is de rijtechniek te blijven ontwikkelen. “Een goed gebruik en de juiste ontwikkeling van het paardenlichaam kan alleen dan ontstaan. Dat is waarom ruiters bij ons op stal komen voor de totale begeleiding.”

“Goed paardrijden is een samenspel tussen het paard en de ruiter. Ruiters die hun techniek willen verbeteren maar geen eigen paard hebben, kunnen bij ons lessen op een zogenaamd leerpaard. Daarmee kunnen de ruiters zichzelf verbeteren op beter geschoolde (sport)paarden. Doordat wij zelf het les geven en het paard onder onze hoede blijft en wij ze zelf ook rijden, houden wij voortdurend zicht op het welzijn van het dier. Wij gaan voor ‘duurzame sportprestaties’. Deze benadering is voor ons de enige manier hoe je met een paard om hoort te gaan, vandaar uit volgen de prestaties.”