Door Katja Slippens ... op
Katja Slippens Blazing Amber Training and Coaching over medicinale honingzalf.
Op werkvakantie in de Pyreneeën werd in de avond mijn kleine Mechelse herder teefje Dayzee gebeten door een andere hond, gelukkig bleef het bij een scheur in haar huid op haar polsgewricht. Het had ook anders af kunnen lopen met haar pootje. Eerder vertelde ik al in een blog over de hulp van de PUUR druppel op basis van Zwarte bes (Ribes nigrum), Madeliefje (Baaellis perennis), Valkruid (Arnica montana) en Wijnruit (Ruta graveolens). Medicinale honingzalf heeft uitwendig haar werk gedaan.
Vier centimeter lang en het stond wagenwijd open omdat het precies daar zat waar ze haar pols buigt. Dit moest gehecht worden.
Pas de volgende dag konden we bij een dierenarts terecht dus we hebben het goed schoongemaakt en een dikke laag honingzalf erop gedaan.
De volgende ochtend konden we terecht, om de hechting goed te laten pakken sneed de Dierenarts de wond weer een beetje aan en hechte hij haar pootje heel secuur met 7 hechtingen.
Hij deed er een zalf op, dekte het met gaas en watten af en immobiliseerde haar pols met een stijf verband.
Wij spreken geen Frans maar hij gaf aan dat ze na 3 dagen wel weer mocht rennen. Nou dat vonden we zelf wel heel erg vroeg.
Na 5 dagen vroegen we ons toch af of we nou dat verband er maar eens af moesten halen, Dayzee zelf had nergens last van maar we hadden geen instructies mee gehad. We haalden het verband er toch maar af, en het zat heel mooi dicht. Na een half uurtje zag het er ineens heel anders uit, het was toch opengespleten! Nou daar zaten we dan met de gebakken peren ;-(
Meteen contact met onze Holistische Dierenarts in Nederland gezocht die ons vanaf dat moment via de PB van Facebook hielp en op de hoogte bleef van Dayzee’s wond door de foto’s. Hier waren we echt heel blij mee, je zit toch een heel eind van huis.
Haar advies, twee drie keer per dag schoonmaken en honingzalf erop, niet rennen of springen. Dus benchrust voor het hondje. Dayzee had al continu een dubbele korf om zodat ze niet aan haar verband kon peuteren, nu bleef die dus helemaal om.
Na een aantal dagen was het advies om de hechtingen eruit te halen zodat die niet nog meer gingen irriteren, de wond ging nog verder uit elkaar staan.
We begonnen al helemaal moedeloos te worden, maar de DA gaf aan dat de wond nu goed vanaf de onderkant aan het dichtrekken was, en de laatste milimeters gingen ineens enorm snel. Je ziet nog wel dat er een wond heeft gezeten, maar boven verwachting is het heel netjes geheeld dankzij de honingzalf.
Dit is de tweede keer dat ik deze zalf bij een grote open wond nodig heb gehad, mijn andere hond had vorige zomer een wond ter grootte van een rijksdaalder op haar dij wat ging ontsteken waardoor de hechtingen nutteloos waren geworden. Het heeft lang nodig gehad om naar elkaar toe te groeien maar daar zie je nu helemaal niks meer van, dat is zelfs helemaal weer behaard.
Doordat de zalf een hoog enzymgehalte en een lage pH waarde heeft helpt ze het lichaam om te genezen en ook zorgt de smaak ervoor dat ze er minder aan sabbelen, de wond blijft wat vetter zodat het niet gaat trekken en jeuken. Deze zalf gaat altijd standaard mee op vakantie, dat zie je maar weer, een ongeluk zit in een klein hoekje.
Katja Slippens, Agility Sporter met haar Mechelse Herders en kampioen 2015
Blazing Amber Training and Coaching.