Door Els op
Je zal er maar mee gezegend zijn, een hond die alles – maar dan ook echt alles – eet en die een gevoelig maag- darmsysteem heeft. Wij hebben zo’n exemplaar, onze Brigitte. Hans en Ed van Phoenix Diervoeding delen hun ervaringsverhaal.
Karaktertje
Brigitte is een Spaanse schone die bijna 10 jaar geleden naar Nederland is gekomen en onze roedel heeft verrijkt met haar haast onvermoeibare blije karakter. En karakter heeft zij zeker, want hoe blij zij ook is, ze zal zich zeker niet het kaas van het brood laten eten. Ze heeft dan ook de naam een zeer stoere dame te zijn. Hoewel, ze is vooral van het spelen en alleen honden die sociaal abnormaal gedrag vertonen worden op niet mis te verstane wijze door haar gecorrigeerd.
Hond dichtheid
Nu wonen wij in een bijzonder bosrijke omgeving op de Zuid Veluwe waar nogal het nodige wild rondloopt en waar de hond dichtheid relatief groot is. Zodra wij buiten komen voor een mooie wandeling is er dus al snel roedelvorming waarbij Brigitte per definitie vindt dat zij haantje de voorste moet zijn.
Op het spoor…
Als er dus een spoor gevonden wordt is Brigitte er als de kippen bij om dit met haar vrienden en vriendinnen te gaan volgen. En oh wee als er dan wat gevonden wordt… Een stok, die is voor Brigitte, een hertenkeutel, die is ook voor Brigitte en ga zo maar door. Gevolg is dat er via haar bek veel zaken in haar maag terecht komen die wij – of ieder ander weldenkend mens – nooit in haar etensbak zouden doen. Gelukkig gaat dit over het algemeen goed, maar met regelmaat gebeurt het dat wij ’s-avonds vreemde geluiden uit de buik van Brigitte horen komen…
Geborrel en een benauwde blik
Geluiden die dan helaas ook vaak gepaard gaan met een benauwde blik in haar ogen en vreemd geurende gassen die via de achterzijde haar lichaam verlaten.
Vezels en probiotica
Gelukkig hebben wij altijd een poeder met Psyllium husk, MSM, Bentonite, N-Acetyl-Glucosamine, Magnesium citraat, Enterococcus faecium en FOS in onze huisapotheek en dus, op dit soort momenten, krijgt onze mooie dame direct dit aanvullend bij haar voeding. Meestal met een beetje yoghurt of een beetje rauwvoer.
Dit middel heeft als voordeel dat het zowel psyllium vezels bevat als probiotica culturen. Hiermee zullen de vezels de ontlasting binden en eventuele vervuiling mee naar buiten nemen. De probiotica draagt er toe bij dat de darmflora zich snel hersteld.
Een uurtje na de toediening volgt dan vaak nog een wat langere wandeling. Door het lopen wordt de peristaltiek van de darmen positief beïnvloed en vaak zal zij dan ook al snel moeten poepen. Deze ontlasting ziet er door de psyllium wel vaak wat vreemd uit, een beetje slijmerig en alsof het in een vlies zit verpakt.
Zodra Brigitte van de buikkramp af is, zie je de opluchting in haar ogen…. Maar zeker ook in onze ogen, want een slapeloze nacht is ons bespaard gebleven.
Helaas is Brigitte verder vaak net een gewone hond, de volgende dag is zij alles vergeten en dan zal zij de aantrekkingskracht van een lekkere paardenkeutel of dooie muis maar met grote moeite kunnen weerstaan.