Er zijn veel oorzaken voor spanning

Leestijd 2 minuten
help je hond

Veel dieren hebben last van spanning en stress. Dit kan vervelende klachten tot gevolg hebben. Die lopen uiteen van lichamelijke spanning en stijfheid tot afwijkend gedrag en onhandelbaarheid. Mensen denken bij stress en spanning gelijk aan de heftige decemberperiode waarin dieren te maken krijgen met stressprikkels door vuurwerk, veel visite en drukte in huis. Maar ook buiten de december maand om kunnen veel factoren zorgen voor stress bij je dier.

Denk dan bijvoorbeeld aan :

  • Verhuizing
  • Nieuwe meubels
  • Wegvallen van een maatje
  • Een baby’tje in huis
  • Traumatische ervaring
  • Conflict met andere dieren of huis (stal) genoten

 

Hoe stress zich kan uiten

En dit zijn dan nog maar een paar voorbeelden. Katten zijn bijvoorbeeld dieren die veranderingen feilloos oppikken. Het verplaatsen van een meubelstuk of plant kan voor hun al voldoende reden zijn om ergens aan te gaan krabben, obsessief kopjes geven of te gaan plassen in huis. Allemaal uitingen van stress. 
Denk ook eens aan een hondje die met de beste bedoelingen vanuit het buitenland naar Nederland wordt gehaald. Deze dieren krijgen letterlijk een cultuurshock en weten zich hierdoor vaak geen raad. Angst, afwijkend gedrag en slecht eten kunnen dan de gevolgen zijn.
Of paarden die in een groep staan waarin ze niet op hun plek zijn. Of in een te onrustige omgeving staan met stressprikkels. Die uiten het vaak door erg kijkerig te zijn en nerveus gedrag te vertonen. Maar ook afwijkend gedrag komt voor. Bijvoorbeeld het bijten naar en in dingen of luchtzuigen zijn kwalen die je dan vaak ziet. Met alle gevolgen van dien.

Verhoog de prikkeldrempel

Wat je eigenlijk wilt is dat de dieren niet meer zoveel last hebben van deze stressprikkels. De prikkels moeten minder heftig binnenkomen waardoor de dieren er beter mee om kunnen gaan. Dit noem je  de prikkeldrempel verhogen. Als je het totaal aan prikkels wat een dier aan kan ziet als een emmer, dan wil je dat deze emmer zo leeg mogelijk blijft. Als deze emmer vol is, is je dier overprikkeld.

Ondersteunende ingredienten

Door  het geven van een natuurlijk kruidensupplement kun je je dier helpen om beter om te gaan met deze stressprikkels. Je verhoogt de prikkeldrempel waardoor de stressemmer leeg blijft en je dier alles beter aan kan.

Voorbeelden van deze ingrediënten zijn:

  • Dong quai. De Chinese engelwortel helpt bij het verminderen van stemmingswisselingen en irritaties
  • Tweestijlige meidoorn ondersteunt de hartfunctie en bloeddruk bij spanning en stress 
  • Een extract van de Japanse notenboom zorgt voor betere concentratie en verbetert de doorbloeding in de hersenen
  • Hop heeft een sterke ontspannende werking en beschermt het maagdarmkanaal.
  • Een verdunning van Sint-Janskruid helpt bij stress, nerveuze onrust en neerslachtigheid. Daarnaast heeft het een positieve werking op de concentratie.
  • Het aminozuur L-Tryptofaan is van groot belang bij het verhogen van de prikkeldrempel. Het verbetert de stresstolerantie en beschermt het zenuwstelsel. Dit aminozuur is niet voldoende in de voeding aanwezig. Dus belangrijk om dit extra aan te vullen.
  • Magnesium zorgt ervoor dat het lichaam kan ontspannen. Het heeft een ontkrampende en geeft de energie om te kunnen ontspannen.
  • Zink zorgt voor een betere geestelijke alertheid.
  • Als laatste Vitamine B3 en B6. Vitamine B3 heeft een kalmerende werking en wordt vaak gebruikt bij stemmingswisselingen. Vitamine B6 versterkt de werking van magnesium en L-Tryptofaan als cofactor.

Het voordeel van al deze natuurlijke ingrediënten is dat ze langdurig mogen worden gegeven. Dus voor dieren die snel last hebben van stress of bij dieren die nerveus van aard zijn is dit goed om als supplement te geven. Maar doordat het ook de prikkeldrempel verhoogt kun je dit supplement ook erg goed gebruiken als basis. Wanneer je weet dat er een stressvolle periode aankomt zoals bijvoorbeeld in december.

Geen dier is hetzelfde

Belangrijk om te weten is dat elk dier verschillend is. Dus de dosering kan ook voor elk dier anders zijn. De aangegeven dosering is een leidraad. Wanneer je gaat starten met dit supplement begin je laag zodat het dier aan de smaak kan wennen. Vervolgens bouw je de dosering op tot het maximum aangegeven voor de grootte van je dier. Als je na een paar dagen geen resultaat ziet, dan geef je nog iets meer. Je zoekt naar een ‘aanhaakmoment’. Dit kan maximaal een driedubbele dosering zijn. Wanneer je goed resultaat ziet ga je de dosering langzaam naar beneden bijstellen. Maar kijk goed naar je dier. Als hij weer vervalt in oud gedrag stel je de dosering weer bij.

Tot slot

En als laatste, start op tijd met dit supplement. Het kan een paar dagen tot 1 week duren voordat je resultaat ziet. Dus dit is geen lastminute supplement bij acute stress. Maar een ondersteunend supplement bij langdurige klachten of een perfecte basis voor vuurwerkstress. Ook ideaal bij honden in training die iets te snel zijn afgeleid.