Let op: aangepaste levertijden en bereikbaarheid rondom de feestdagen. Zie 'Actueel' voor details. 

 

Eva Goudswaard: 'Ik krijg vaak een zachte wind als dank'

Leestijd 3 minuten

Regelmatig wordt de hulp van Eva Goudswaard van Fit-Paard ingeroepen bij paarden met spijsverteringsklachten. Meestal gaat het dan over dun mesten. Met Equine Bowentherapie, waarbij door het losmaken van de fascia ook de darmen ontspannen, kun je bij lichte koliekachtige klachten veel bereiken. Eva: ‘Ik betrek de voeding en de mate van beweging ook altijd in de behandeling. Het is mooi om zo samen met de eigenaar het paard te kunnen helpen. Op dat moment en in de toekomst.”

Spijsverteringsproblemen steken vaak de kop op in het voorjaar. Na een lange winter op stal, waarbij het paard minder beweging heeft gehad, is de overgang naar de wei groot. Zeker als in het voorjaar, zoals in dit jaar, de dagen al vroeg heel zonnig zijn, maar de nachttemperatuur nog rond het vriespunt ligt. Het gras staat hierdoor bol van de suikers en als je niet oplet krijgt ook jouw paard in korte tijd teveel suikers te verwerken. Eva: “Met direct het gevaar op hoefbevangenheid en koliekachtige verschijnselen. Het is zo gebeurd. Ik zie het direct als ik het paard benader. Een paard staat dan letterlijk stijf.” Daarmee doelt Eva op de spanning in de fascia. Met de Bowen massagetechniek maakt Eva het bindweefsel los. Dit heeft een positief effect op de doorbloeding en ontspanning. En omdat de fascia door het hele lichaam met elkaar verbonden zijn werkt dat ook door tot in de fascia rondom de organen. Hierdoor kunnen zij beter hun werk doen.

Hoe ga je te werk bij spijsverteringsproblemen?

“Voordat ik ga behandelen wil ik eerst alles weten van het paard. Ik kijk naar zijn leefomgeving, naar de mest – bij diarree zie je de sporen terug op de staart en achterbenen- en ik vraag tijdens de anamnese naar het voer- en weidemanagement. Vaak denken paardeneigenaren het heel goed te doen en geven ze bij diarree bijvoorbeeld een supplement dat bedoeld is om de ontlasting te normaliseren. Bij nader bestuderen van het etiket blijkt dan dat zo’n product somt tot wel 50% uit suikers te bestaan. Helaas zijn middelen nog volop te koop en zijn ze beslist niet zinvol. Daar hebben we het dan over en dan geef ik tips voor betere voeding eventueel een kwalitatief goed supplement voor dit paard. Passend bij zijn situatie en binnen de mogelijkheden van de eigenaar. En we hebben het over het belang van gezond bewegen.”

“Dan pas komt het moment dat ik bij het paard de fascia ga voelen. Vooral langs de lange rugspier vind je al snel verklevingen. Je kunt dan verwachten dat dat ook bij de buik het geval is, deze zogenoemde core-spieren werken in synergie met elkaar en dat voel je ook aan de spanning in de fascia. Als de darmen erg onrustig zijn of juist te weinig doen, kun je dat voelen door de buikwand heen. Als ik het bindweefsel vervolgens ga losmaken, zie je al snel pure ontspanning ontstaan: het paard laat het hoofd zakken, begint te gapen, oogleden worden zwaar en als ik met de achterhand bezig ben krijg ik vaak een dankbare wind in mijn gezicht. Na een behandeling is het paard echt doodmoe. Het moet er een paar dagen van bijkomen.”

Mooi om dat effect te zien. Is het paard dan van zijn problemen af?

“Het resultaat is een combinatie van een aanpassing in voeding en bewegen aan de ene kant en het effect van de Bowentherapie aan de andere kant. Mijn ervaring is dat diereigenaren echt de intentie hebben om het voor hun paard goed te doen. Meestal zijn twee of drie behandelingen dan voldoende om een paard letterlijk weer goed in zijn vel te laten zitten. Vervolgens houd ik ze in onderhoud en kom ik tweemaal per jaar langs. Als de ontlasting langdurig van slag is geweest – wat vaak voorkomt na een kuur met antibiotica – adviseer ik een probioticakuur om de darmflora weer in balans te brengen. Alleen dan kunnen voedingsstoffen goed worden opgenomen en doen de darmen weer goed hun werk wat je terugziet in de algehele conditie van het paard en een mooie kwaliteit van de mest.”

Meer lezen over Bowen Therapie en Eva Goudswaard?

Lees de blog ‘In gesprek met…Eva Goudswaard’ en het verhaal over Tyra, die met Bowentherapie goed herstelde na een periode waarin ze meerdere koliekaanvallen doormaakte.