Let op: aangepaste levertijden en bereikbaarheid rondom de feestdagen. Zie 'Actueel' voor details. 

 

Fietsen met je hond? Gezond! Zeker met deze tips!

Altranet fietslijn Cycleash samen met Vetramil Paw wax

Op een warme zomerdag is het heerlijk om in de vroege morgen, in de nog koele lucht, te gaan fietsen met de hond. Met de hond aan de riem of vast aan de fiets met de speciale fietslijn Cycleash kun je heel wat kilometers wegtrappen. Voor baas en hond een groot plezier en je blijft er allebei fit bij.

Afleiders

Bewegen is goed voor mens en dier, maar het moet wel rustig worden opgebouwd om blessures te voorkomen. Daarom is het bij fietsen met je hond van belang dat de hond al goed luistert en kan volgen zonder te trekken aan de riem. Ook als er afleiding is van een overstekende gans met babygansjes in haar kielzog, een kat aan de overkant van de weg of een blaffende hond achter een hek, moet de hond rustig blijven meelopen. Ook geluiden van tractoren, zoevende racefietsers of het gerinkel van een spoorwegovergang, moeten bij de hond zijn gesocialiseerd. En zelfs de fiets zelf kan in het begin als eng worden ervaren. Je hond laten wennen aan al die nieuwe en uitdagende prikkels, is dus een eerste vereiste wil je samen veilig op pad gaan.

Fysieke conditie

Je loopt zelf toch ook niet zonder training meteen de 5 kilometer? Dat geldt ook voor je hond. Een rustig trainingsschema helpt mee aan de opbouw van een goede conditie: begin met 5 minuutjes rustig fietsen. Doe dit om de dag – met tussen de fietsdagen een dag rust - om mee te beginnen en bouw de duur van de tocht op met iedere week 5 minuten erbij. Ook de snelheid kun je langzaam opbouwen. Wissel het tempo af en zorg voor één of meer rustdagen voor herstel.  Bij een harde ondergrond is het belangrijk om de hond niet te laten rennen, maar rustig aan te lopen met af en toe een drafje.

Jonge of oude honden

Wil je gaan lopen met je pup, dan zul je nog echt even geduld moeten hebben. Een hond moet echt uitgegroeid zijn voordat je met fietsen begint. Vanaf dat de hond een jaar is kun je beginnen met kleine stukjes hardlopen naast de fiets en dit volgens bovenstaand schema met kleine stukjes uitbouwen.

Is je hond op leeftijd? Kies dan liever voor een wandeling en niet voor de fiets.

Veiligheid voor alles

Gebruik een tuigje of een goede brede (leren) halsband die niet te strak zit!

En houd je handen aan het stuur! Met de Cycleash van Altranet blijft je hond op afstand van de fiets en kan hij niet tussen de spaken of voor je wiel terecht komen. Een heupriem is ook een mogelijkheid om je handen aan het stuur te houden'.

Geef de hond onderweg af en toe een rust-momentje. Even snuffelen, pootje baden en drinken. En zorg voor voldoende water!

Verkeersveiligheid

Laat de hond rechts van de fiets lopen. De hond los naast de fiets laten lopen kan ook, maar bedenk dat dit zelfs op een fietspad – met al die tegenliggers - gevaarlijk kan zijn.

Nooit op heet asfalt!

Oververhitting van een hond in actie ligt altijd op de loer. Fiets daarom in de zomer alleen ’s morgens vroeg of ’s avonds laat en zeker niet als het warmer is dan 19 of 20 graden. Een hond kan zijn warmte niet zo makkelijk kwijt en kan daardoor oververhit raken. Als de lichaamstemperatuur oploopt tot 42 graden wordt het bloed dikker en stroperig en wordt het door het hart niet goed meer rondgepompt. Dit leidt direct tot hersenbeschadiging.

Herken oververhitting

Als de hond hard gaat hijgen en kwijlen en soms zelfs overgeven weet je dat hij het te warm heeft. In een erger geval wordt het dier lusteloos en traag. Het heeft geen eetlust meer, heeft vaak een lichaamstemperatuur van 40 graden of meer. De rode slijmvliezen en de binnenkant van  de oren en lippen zijn erg warm.

Denk aan de pootjes!

Het wordt vaak vergeten: het is echt belangrijk dat je de kussentjes in de poten van de hond goed beschermt! De kussentjes zijn niet geschikt voor hele lange afstanden op ruwe ondergronden. Ze kunnen stuk gaan, scheuren of gaan bloeden. De licht gekleurde voetzooltjes zijn nog gevoeliger dan de zwarte en beschadigen sneller. Let daarom extra op de ondergrond en bescherm de pootjes voor óf na het fietsen met Vetramil Paw Wax!

Pootjeswas met enzymrijke honing en amandelolie

Vetramil pootjeswas met honing is speciaal ontwikkeld ter bescherming van de voetkussens van honden. Voor in de zomer als bescherming tegen heet asfalt, bijvoorbeeld bij lopen naast de fiets of bij mogelijke beschadiging op ruw terrein. Maar ook in de winter biedt Vetramil Paw wax bescherming tegen bijvoorbeeld sneeuw, pekel of ijs. Binnenshuis voorkomt de Paw wax dat de hond uitglijdt op een gladde vloer.

Vetramil® de kracht van NATUURLIJKE POOTJES VERZORGING

De zuivere enzymrijke honing heeft weldadige eigenschappen voor de voetzooltjes. Natuurlijke antioxidanten en enzymen zuiveren en kalmeren de huid. Amandelolie bevat een hoge concentratie vitamine E, die de huid beschermt tegen zonlicht en zuurstofradicalen. De bijenwas vormt een beschermend laagje en het toegevoegde bittertje voorkomt dat honden de was oplikken. De etherische oliën in Vetramil Wax zijn goed voor een stevige huid en helpen bij het voorkomen van beschadigingen. Vetramil Paw wax is vrij van parabenen.