In gesprek met... De dierenspeciaalzaak. Diagnose allergie, en dan?

Leestijd 3 minuten

Met 25 jaar werkervaring in een dierenspeciaalzaak heb ik wel het één en ander meegemaakt. Af en toe zal ik over mijn ervaringen vertellen.. 
Waar ik vaak tegen aanliep was het feit dat klanten vanuit de dierenarts naar de winkel komen met een hoofd vol vragen. Er wordt een diagnose gesteld door de arts en niet iedereen durft alles te vragen, of weet  wat hij moet vragen. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld een diagnose allergie...

Witse de jeukende Westie

Er komt een klant in de winkel met een probleem met haar hond. Ze is met haar Witse (een West Highland White terrier) naar de dierenarts geweest omdat hij zo’n enorme jeuk heeft. De dierenarts heeft hem onderzocht en gezegd dat hij waarschijnlijk een voedselallergie heeft. Witse krijgt medicatie tegen de jeuk (Prednison) mee en een hypoallergeen dieet. Daar moet hij het beter op gaan doen. Een beetje verslagen staat zijn baasje met nog heel veel vragen in haar hoofd bij mij aan de balie.
Natuurlijk gaan we hiermee aan de slag. Want vaak is de inzet van deze heftige medicatie een beetje kort door de bocht. We kunnen de huid en ook de darmen heel goed ondersteunen.

Hoe pak je dat aan?

Je kunt voor heel veel dingen overgevoelig of allergisch zijn. Misschien is het goed om dat verschil eerst uit  te leggen. Bij een intolerantie is het lichaam niet goed in staat om bepaalde voedingsstoffen op te nemen. Bij een allergie wordt het immuunsysteem over-geactiveerd en worden er antistoffen gevormd. Een allergische reactie komt meestal binnen een uur na contact met een bepaalde stof.

Hypoallergene voeding

Wat ik ook hoor is dat dieren het hypoallergene voer van de dierenarts niet altijd lekker vinden. Bij hypoallergeen voer zijn de eiwitstructuren van de voedingsstoffen gebroken waardoor het lichaam de eiwitten niet herkent, en hier dus ook niet op kan reageren. Vaak is de kwaliteit van deze voeding helemaal niet zo bijzonder. En de smaak voor de dieren dus ook niet.

Maar wat dan?

Een andere mogelijkheid is een eliminatiedieet. Dan geef je je dier een voeding met grondstoffen die het lichaam nog niet kent. Dus bijvoorbeeld als de hond gewend is aan een brok op basis van kip en rijst, ga je nu starten met een voeding op basis van hert en aardappel. Of bijvoorbeeld een vers vlees voeding van alleen 1 diersoort. Belangrijk is om dit dieet volledig door te voeren. Dus ook in de snacks en tussendoortjes. En je moet dit wel minimaal 6 tot 8 weken vol houden. Na die periode kan voorzichtig gestart worden met toevoegen van andere voedingsstoffen. Als dit geen reactie geeft kan het dieet langzaam worden uitgebreid. Als er wel een reactie is, is het zaak om gelijk weer een stapje terug te doen. Tegelijkertijd de weerstand in de darmen verhogen hoort er ook bij. Dit kan met een pré- en probiotica supplement.. Hierdoor wordt het microbioom  in de darmen aangevuld en gevoed, waardoor de opname en vertering verbetert. Dit heeft enorme invloed op de vitaliteit van het dier.

Hooikoorts?

Ook belangrijk om te kijken of het dier naast de reactie op voer nog een andere overgevoeligheden heeft. Bijvoorbeeld voor pollen. Dat uit zich vaak door klachten als jeuk, snotterige ogen en neus, en niezen. Of jeuk tussen de tenen of op de buik. En dan met name in voorjaar en zomer. Dan is de aanpak natuurlijk anders en moeten we zorgen dat je dier hier minder gevoelig voor wordt. Dat kan door je dier verdunningen te geven van planten, grassen, bomen en pollen. Door het geven van deze verdunningen trigger je het lichaam tot actie. Het lichaam gaat zelf afweer maken tegen deze allergenen. Het eerste jaar is het belangrijk om dit het hele pollenseizoen te blijven geven. Het tweede jaar zal je het ook nog moeten geven. Maar daarna zal je zien dat het lichaam zoveel “weerstand” tegen deze pollen heeft opgebouwd dat behandeling niet meer nodig is. Ter ondersteuning kun je bijvoorbeeld de wandelroute aanpassen. Laat je hond tijdelijk niet door (hoog) gras lopen. En kijk ook op de pollenkalender zodat je rekening kunt houden met de pollendruk.

Vlooienallergie?

Overgevoeligheid voor parasieten kan ook erge jeuk geven. Bij een dier met een overgevoeligheid kan 1 vlooienbeet al zorgen voor weken van ellende met jeuk en een kapotte huid. STOP! deze beestjes en maak de vacht van je dier onaantrekkelijk voor parasieten met lekker geurende druppels waar je je hond elke twee weken mee behandeld. Een groot voordeel van deze druppels is dat ze groen zijn. Ze hebben geen gevaarlijke bijwerkingen zoals bij chemische anti- vlo en teek dodende middelen. In het begin moet je hier natuurlijk ook goed opletten, want een overgevoeligheid voor een ingrediënt kan altijd voorkomen.

Contactallergie?

En dan is er ook nog een contactallergie. Deze overgevoeligheid zie je meestal op de huid terug die in contact is met de ondergrond waar het gevoelig voor is. Dus een bepaalde stof waar het kussen van is gemaakt bijvoorbeeld. Je ziet dan vaak jeuk op de buik, ellebogen en benen. Belangrijk is dan om een ander kussen te kiezen.

 Een goede ondersteuning? De huid is de spiegel van de darmen

  • In alle gevallen starten we met Omega 3.  Dit werkt ontstekingsremmend en zorgt voor mooie soepele celwanden. Hierdoor kunnen voedings- en bouwstoffen beter en makkelijker worden opgenomen.  De huid en ook de werking van de darmen verbetert hiermee aanzienlijk. Kies voor een zuivere geconcentreerde visolie met voldoende EPA en DHA.
  • Goede darmbacteriën (probiotica) zorgen voor een optimale weerstand en een goed gestel. Dat heeft zijn uitwerking op het hele lichaam. Die darmbacteriën worden gevoed met prebiotica. Deze voedingsstoffen zorgen voor een  gezond darmepitheel waar bacteriën zich willen nestelen en zich kunnen voeden. Met een pure probiotic ondersteun je de darmwerking omdat dit zowel pré- als probiotica bevat.
  • Daarnaast ondersteunen we de huid door de jeukprikkel weg te nemen. Eigenlijk wil je dat de jeuk niet zo hard binnenkomt en het lichaam zelf een weerstand tegen de jeukprikkel opbouwt. Door een verdunning van bepaalde allergische stoffen te geven activeer je het lichaam om hier weerstand tegen op te bouwen, het zogenaamde desensibiliseren. Maar ook moet je zorgen dat afvalstoffen worden afgevoerd en het herstel van de huid ondersteund wordt. Wist je dat Ctenocephalides vlo betekent?
  • Vergeet ook niet om je dier te wassen indien nodig. Overmatige rui en teveel onderwol kan enorm veel kriebels geven. Was je dier met een shampoo die helpt om overtollig haar uit de vacht te wassen. Bijvoorbeeld de ESPREE simple shed shampoo. Door de shampoo wat langer te laten intrekken (ongeveer 10 minuten) en dan zorgvuldig uit te spoelen zorg je dat de vacht weer helemaal vrij is van overtollig haar. Dit scheelt enorm in de jeuk.

Hoe lang duurt het voor je resultaat ziet?

Natuurlijk is het zo dat je niet binnen een dag resultaat ziet. De huid heeft wel een paar weken nodig om volledig te herstellen. Wel zie je al snel dat de jeuk vermindert en dat het obsessieve krab- en bijtgedrag vermindert. Ook zal de ontlasting beter worden. Wat je misschien niet verwacht is dat het gedrag misschien ook verandert. Witse is vrolijker en alerter geworden en heeft meer zin om te spelen. Hij voelt zich op alle fronten veel beter. Duidelijk is ook dat de diagnose allergie een breed begrip is. Alleen de jeuk onderdrukken gaat de oorzaak niet wegnemen. Belangrijk is om de oorzaak te achterhalen. Die behandelen is de weg naar blijvend herstel.

 

Meer lezen over desensibiliseren?