Let op: aangepaste levertijden en bereikbaarheid rondom de feestdagen. Zie 'Actueel' voor details. 

 

In gesprek met… Mariska Stenzler van Paardenluxes. Doe je een detox 2 x per jaar? Of ligt dat toch wat genuanceerder.

Leestijd 3 minuten
mariska stenzler Paardenluxes

In gesprek met… Mariska Stenzler van Paardenluxes.

Doe je een detox 2 x per jaar? Of ligt dat toch wat genuanceerder.

Er wordt vaak gezegd: Doe twee keer per jaar een detox kuur. Dat is beter voor je paard. Maar is dat eigenlijk wel zo? Mariska vertelt over haar ervaring en over hoe zij de detoxkuur adviseert. Mariska is lymfedrainage therapeut voor paarden en ziet veel dieren van dichtbij. Zij heeft een uitgesproken mening over het ontgiften van het lichaam die ze graag met ons wil delen. Als lymfedrainagetherapeut activeert ze het lymfesysteem. Door lichte massage van de lymfe activeert ze deze om doorstroming te stimuleren. Hierdoor zal het lichaam afvalstoffen beter kunnen transporteren.

Voor of tegen drainage?

Mariska geeft aan niet tegen drainage te zijn. Maar de standaard geadviseerde drainage twee keer per jaar is haar te kort door de bocht. Haar advies is: Kijk naar je dier. Kan het een kuur aan? Of is het beter om nog even te wachten?

Wanneer kun je beter wachten?

Het is altijd belangrijk om je dier leidend te laten zijn in de keuze om wel of niet te detoxen, zegt Mariska. Zij ziet wel eens paarden die na een detoxkuur ineens weer oude klachten laten zien. Door de detox kuur zijn er dan weer zwakke plekken geactiveerd en komen klachten die lang weg waren ineens weer terug. Slapende klachten, zoals PSSM, PPID, cushing of insulineresistentie, kunnen volgens haar weer opgerakeld worden.

Of paardeneigenaren die paarden in de ruiperiode detoxen. Dat is ook vragen om problemen.  Het is best een grote aanslag op het lichaam van je dier terwijl het al heel veel energie verbruikt om door de rui heen te komen. 

Ook als je dier net is gevaccineerd of ontwormd, kan het beter zijn om even te wachten met de detox. Want dit vraagt veel van het lichaam. Detox kan dan gewoon te veel zijn. Naar de tandarts geweest? En is er verdoving gebruikt? Wacht ook dan met detoxen. Mariska denkt dat het lichaam van je paard dit eerst moet verwerken voor het weer iets nieuws aankan.

Wanneer dan wel detoxen?

Kijk naar je dier zegt Mariska en kijk of je dier het op dat moment aankan. Dus liefst in een rustperiode tussen de verharing of rui in. Of in de periode dat je dier op z’n best is. Dus wanneer er geen andere klachten zijn. 

Bouw een detoxkuur ook altijd rustig op. Dus nooit gelijk de volle dosis, maar begin met een kwart en voer de dosering op als het nodig mocht zijn. De standaard dosering kan voor dieren te hoog zijn, zegt Mariska. Ook hier weer het advies, kijk naar je dier. Heeft je dier het er te zwaar mee? Ga dan terug naar een lagere dosis of stop de kuur.

Bekijk het eens vanuit jezelf.

Wat Mariska standaard doet naar paardeneigenaren is de situatie terugkoppelen. Wanneer mensen zelf een detoxkuur doen is het advies om het rustig aan te doen. Mensen krijgen hoofdpijn van de afvalstoffen die vrijkomen,. De reactie is ook vaak dat ze de eerste dagen graag in de buurt van het toilet willen blijven omdat je maar nooit weet wanneer je lichaam de rommel eruit wil hebben. Tijdens een detox ben je iets moe of lusteloos. Je stemming is soms wat somber. Je voelt je niet helemaal fit. En dat is heel normaal. Je lichaam is hard aan het werk om de afvalstoffen op te ruimen. Dat kost energie. Daardoor vraagt Mariska zich af waarom diereigenaren dit niet van hun dieren begrijpen. 

Sommige diereneigenaren doen een detoxkuur vlak voor een wedstrijd, wanneer het dier vol in de training zit. En ze begrijpen dan niet dat de dieren niet naar behoren functioneren of presteren. 

Mariska koppelt dit dan terug door te vragen of ze zelf wel eens een detox hebben gedaan. En hoe zij zich dan voelden…… vaak valt dan het kwartje en hebben mensen meer begrip voor hun dier. 
Want detoxen kost bergen energie.

En bedenk ook het volgende. Wanneer je zelf een detox kuur doet heb je een keuze. Wanneer is de tijd goed om het te doen. Je dier heeft die keus niet. Die krijgt wat jij hem geeft. Ga dus goed met die keuze om.

Hoe dan wel detoxen?

Belangrijk is om je dier hierin leidend te laten zijn. Zij bepalen of het kan. Het ene dier is het andere niet. En het ene ras niet het andere. Een IJslander heeft een andere ruiperiode dan een volbloed bijvoorbeeld. Kijk naar de specifieke behoeftes van je dier. 
Als je er voor kiest om een detoxkuur te doen is pas dan de training aan en geef je paard alle rust die het nodig heeft. Het is een reset periode van het lichaam dus dat heeft rust nodig. 

Niet tegen detox

Mariska geeft aan niet tégen detox te zijn. Alleen wel tegen standaard detoxen. Bijvoorbeeld na het herstel van klachten kan het heel goed zijn om een detox te doen om het lichaam op te schonen. Of na de ruiperiode of in een periode van rust kan het zeker geen kwaad. Maar haar advies blijft: Kijk naar je dier!