Let op: aangepaste levertijden en bereikbaarheid rondom de feestdagen. Zie 'Actueel' voor details. 

 

In gesprek met… Eva Goudswaard, Equine Sporttherapeut en Bowen therapeut van Fit Paard

Eva Goudswaard_FitPaard_NMLhealth

Bij NML health is Eva Goudswaard een zeer graag geziene klant, maar niet alleen een klant. Zij behandelt ook geregeld onze eigen paarden en is expert op haar vakgebied... Maar Bowen therapie is een vrij onbekende therapie, dus vraag ik Eva eerst eens te beschrijven wat zij precies doet.

”Ik ben gediplomeerd en gecertificeerd Bowen Therapeut voor paarden. Bowen Therapie  is een milde en bijzonder effectieve manuele behandelmethode waarbij gewerkt wordt op de fascia (bindweefsel-structuren) van het gehele paardenlichaam. Het zorgt ervoor dat de doorbloeding en circulatie via het lymfestelsel verbetert, waardoor afvalstoffen effectiever afgevoerd worden en herstel sneller optreedt. Het werkt ondersteunend, verhelpt blokkades in de rug en bevordert het genezingsproces bij onder meer kreupelheid, stijve of verkrampte spieren, spieratrofie en koliek. Bowen Therapie werkt tevens preventief: het kan heel veel problemen in houding en beweging voorkomen.” 

Hoe kwam jij erbij om juist deze onbekende therapie te gaan leren?

“Ik was al sportmasseur voor paarden maar had (letterlijk) het gevoel dat door 'alleen maar' lokaal spieren te kneden, je een paardenlichaam nooit helemaal 'los' kan krijgen. Ik ben mij toen steeds meer gaan verdiepen in de anatomie en biomechanica maar dan met de focus op die fascinerende fascia! Ook tijdens dissecties werd mij steeds meer duidelijk dat juist de fascia-structuren de meest cruciale rol spelen in de gezondheid en het welzijn van het gehele paard: iedere spier en pees en ieder orgaan en gewricht wordt omgeven door fascia. Fascia hoort te zorgen voor de opname van bouwstoffen en de afvoer van afvalstoffen. Maar fascia kan zó makkelijk gaan verkleven omdat een vluchtdier tijdens pijn, stress, ongemak, herstel na een blessure maar ook tijdens een dagelijkse training zijn lijf (soms héél subtiel en bijna niet waarneembaar) 'vastzet'. Ik kreeg de kans om een opleiding tot Bowen Therapeut te volgen. De beste weg die ik ooit ben ingeslagen”.

Eva verdiepte zich in de oorsprong en geschiedenis van de Bowen therapie in Australië en vond een Study Center dat juist bezig was de opleiding naar Nederland te brengen. Tijdens de opleiding vielen Eva de geweldige resultaten op bij haar 100 testpaarden, waaronder haar eigen paard.

Eva raakte als jong meisje al geboeid door paarden, of liever gezegd pony’s, die vlakbij haar huis in de wei stonden. Al vroeg mocht zij rijlessen nemen bij een manege waar zij tot haar 16e reed. Daarna ging zij Friese paarden inrijden en verkeersmak maken die alleen nog maar beleerd voor de kar waren. Haar eerste eigen paardje was een Dartmoor, Lars. Hij was een echte lieverd. Ook de kinderen van Eva konden alles met hem doen!

Als ik Eva vraag wat haar zo aantrekt in paarden antwoordt zij:

Paarden staan zó veel dichter bij de natuur dan wij mensen. Daar kunnen wij nog veel van (blijven) leren,mits wij goed naar paarden kijken en luisteren natuurlijk. En paarden zijn altijd eerlijk: jokken, liegen, aanstellen, overdrijven, dat kunnen zij allemaal niet.

Wat vind je het mooiste aan jouw werk?

Mijn werk is ongelooflijk dankbaar. Het mooiste moment is altijd weer te zien hoe ieder paard na een behandeling er ALTIJD meteen al beter uitziet (zachtere blik) maar vooral dat het beter beweegt, ruimer stapt, rechter (symmetrischer) is. Dit geldt ook voor het paard dat 'gezond' is maar door de behandeling weer ècht een Fit Paard kan zijn. 

Heb je veel schrijnende dingen gezien bij paarden?

Ja, ik heb best heel erge dingen gezien, het meeste gelukkig niet 'in real life' (zoals die filmpjes over 'de training' van Tennessee Walking Horses die nog steeds regelmatig op Social Media voorbij komen) maar ALTIJD is de mens de veroorzaker en dat vind ik het allerergste. Wij zouden beter moeten weten, denk ik dan. Gelukkig ook zo veel ontroerende dingen mogen zien: van de geboorte van een veulen tot de communicatie tussen paarden (hoewel dat er natuurlijk niet altijd bepaald 'ontroerend') aan toe gaat. Of de ontspannen reactie van het meest gespannen introverte paard, op een Bowen behandeling; prachtig!

Adviseer jij ook wel eens voedingssupplementen?

Mijn behandeling begint altijd met een volledige anamnese om een compleet beeld te verkrijgen van het leven van het betreffende paard. Ik weet dan meteen ook welke voeding en eventuele supplementen het paard krijgt (en waarom en sinds wanneer). Als ik bijvoorbeeld een ouder paard aantref waarvan ik vermoed dat het geholpen kan worden met een Glucosamine supplement zal ik dat zeker adviseren. Ook hoor ik nog redelijk vaak dat eigenaren supplementen met veel vulstoffen/suikers aan hun paard geven. Ik bespreek dan de samenstelling van het betreffende supplement en adviseer ze een ander merk zoals bijvoorbeeld PUUR of Phytonics.

Wat is volgens jou het grootste misverstand over paarden?

Dat paarden net als mensen zijn…als de baas het koud heeft en een paard direct een deken op doet… of zelfs fleece dekentjes als ze warm zijn na het werk. Maar paarden zijn geen mensen en je moet ze ook niet als mensen behandelen. Wil je meer weten over Eva en haar werk?

Kijk op www.fit-paard.nl of schrijf je in voor de Ruitersportavond op 5 november aanstaande in Weesp waar Eva meer over haar werk zal vertellen. Lees ook de blog 'Steuntje in de rug met Bowentherapie"