Let op: aangepaste levertijden en bereikbaarheid rondom de feestdagen. Zie 'Actueel' voor details. 

 

In gesprek met... Annette Timmer over paarden iriscopie

In gesprek met... Annette Timmer over paarden iriscopie_NML health

Vandaag mocht ik een interview houden met Annette Timmer. Geboren in een paardenfamilie (Anton Ebben was haar oom, is zij een paardenvrouw in hart en nieren. Als Annette helaas op jonge leeftijd haar beide ouders verliest, vindt ze bij haar voogden Anton Ebben en Marjolijn Greeve (topdressuur) veel steun. In die tijd trainde ze bij Piet Oothout. In deze voor haar moeilijke periode zijn het de paarden die Annette er doorheen slepen. Haar liefde voor deze bijzondere dieren groeide maar door. Er komt een omslag in haar denken als zij in de sport paarden moet rijden die niet in staat lijken te zijn om mee te draaien in de sport, en voortdurend blessures hebben zonder aantoonbare reden. Tot die tijd was zij opgegroeid met het idee dat paarden werkdieren waren, voor haar familie was paardensport immers een serieuze zaak. Spelen met die paarden deed je gewoon niet. 

Van haar 17e tot haar 30ste levensjaar woont Annette in Frankrijk. Daar werkt zij met mensen die meerijden in de absolute top van de paardensport (zowel dressuur als springen). Hier leidt zij jonge paarden op en traint zij paarden met mentale en/of fysieke klachten. Dit doet zij in nauwe samenwerking met dierenartsen. In Frankrijk haalt Annette haar hippische diploma en gaat zij ook lesgeven. Haar boodschap is dat je als ruiter een eenheid met je paard kunt worden vanuit wederzijds vertrouwen. Inmiddels traint Annette zowel in de dressuur als in de springsport al 38 jaar paarden. 

In haar werk voelde Annette het wanneer er iets mis was met de paarden die zij reed en zocht zij naar een oplossing of een manier om uit te vinden wat er aan de hand zou kunnen zijn. Na het lezen van een artikel over iriscopie was haar interesse voor deze wetenschap gewekt.

Omdat er nog geen speciale opleiding voor paarden beschikbaar was volgde Annette eerst de humane opleiding en mag zij zich sinds 2001gekwalificeerde Iriscopiste, Qualified Iridologist noemen. De vertaalslag van de kennis over iriscopie van humaan naar paard is niet zomaar te maken, daarvoor zijn de ogen te verschillend. Gelukkig kon Annette hierna alsnog haar opleiding Paardeniriscopie (Equine Iridology) met goed gevolg afsluiten bij Ellen Collinson. Ellen heeft niet alleen een school in Europa, maar ook in Amerika. Het plan is dat Annette een Ellen Collinson School zal starten in Nederland. Annette wachtte lange tijd met haar afstuderen, eerst wilde zij ervaring opdoen door paarden te volgen en haar diagnoses en bevindingen te toetsen. Aan de hand van onderzoeken (röntgenfoto’s, scans, bloedonderzoeken) bleken haar conclusies goed te kloppen. Inmiddels heeft zij 8 jaar ervaring, meer dan 6000 foto’s bestudeerd en ruim 30 paarden gevolgd door de jaren heen. Het liefste zou Annette ook in Nederland nauwer met dierenartsen samen willen werken, iets wat in andere landen al een normale zaak is.

Wat is iriscopie? 

Iriscopie is het uitlezen van de iris. Op de website van Annette staat het als volgt uitgelegd: het oog is verbonden met de zenuwen in het lichaam. De iris bestaat uit bindweefsel met ongeveer 28.000 zenuw-uitgangen die allemaal verbonden zijn met de hersenen. De hersenen ontvangen voortdurend informatie over de organen en rekent deze informatie om in irismarkeringen. Wanneer er een verandering van een zenuwprikkel is, verandert er in het oog ook iets. Met iriscopie kun je letterlijk IN het paard ‘kijken’ en aangeven waar het probleem, die de oorzaak van het fysieke en het gedragsprobleem is, zich bevindt. Met iriscopie kan je niet alleen zien waar het probleem vandaan komt, maar ook waar naar alle waarschijnlijkheid een probleem aan het ontstaan is, mogelijk als gevolg van oude verwondingen/trauma’s of vererfde zwakheden. Een iriscopist leest het oog uit als een landkaart, waardoor je als het ware een blauwdruk krijgt van het lichaam van het paard. Bij de iris van een paard kun aan de bovenkant van de pupil ‘druifjes’ zien. Deze druifjes dienen als ‘zonnebril’.

Wat kun je allemaal met iriscopie?

De passie van Annette is voelbaar als zij mij foto’s laat zien en uitleg geeft. Het linkeroog geeft informatie over de ‘erfenis’ van moederskant en rechts van vaderskant. Zo kunnen ook erfelijke problemen door middel van Iriscopie tijdig opgespoord worden. Haar passie is een paard zien, ‘voelen’, al dan niet zelf rijden en dan de eigenaar advies geven aan de hand van de iriscopie en de overige informatie. Het mooiste is natuurlijk als je deze kennis preventief in kan zetten, om problemen te voorkomen. Zo kun je in het oog zien dat een paard in de rug of het bekken pijn heeft aan, bijvoorbeeld, de rechterkant. In de training kun je hiermee rekening houden, maar je kunt tevens uitzoeken of dit te maken heeft met een voorkeurskant (een ‘slappere’ kant) van het paard, een verkeerd zadel of een eenzijdige training. Door tijdig maatregelen te nemen kun je zo erger voorkomen. Nog een groot voordeel van iriscopie is dat het een veilige, pijnloze en voor het paard niet opdringerige vorm van onderzoek en diagnose stellen is. Behalve stress, is ook (aanleg voor) spierbevangenheid duidelijk te zien in het oog, maar ook interne problemen als stofwisselingsstoornissen, verstoorde leverenergie, parasitaire infecties, artrose of aanleg voor hoefbevangenheid. Wat Annette mij ook kan vertellen, en mij nog nooit is opgevallen, is dat de pupil tijdens het grazen/ trainen/ bewegen altijd horizontaal blijft, alsof het een waterpas is. 

De enorme ervaring van Annette maakt haar verhaal compleet: én een analyse door middel van Iriscopie, én advies over training, én rijtechnische adviezen, én eventuele behandeling door middel van kruiden.

Waar haal je de meeste voldoening uit, wat drijft je?

“Kennis delen. Er is veel onkunde en onbegrip. Mijn doel is dat mensen hun paard beter leren begrijpen. Je hebt nu eenmaal paarden die piepers zijn, snel pijn aangeven, en paarden die keiharde werkers zijn. Deze zullen zich lichamelijk en psychisch stuk werken voor hun baas. Ik wil begrip leren kweken voor deze paarden, dat mensen eerder stoppen, als het paard eigenlijk niet meer kan, maar wel nog doorgaat. Ik wil graag eigenaren helpen met voorbeelden om op een andere manier met deze paarden te werken ze zo ‘heel’ te houden en toch veel plezier met ze beleven, ook in de sport.”

Wat is het grootste misverstand over paarden?

“Wij verwachten van alles van die paarden, gaan erop zitten, zetten ze aan het werk, ze moeten iets doen voor ons.  Omdat paarden van nature vaak willen pleasen, ondergaan ze dit alles, en denken mensen vaak dat het dan ook goed is.”

Wil je een Iriscopie-sessie met meerdere paarden bij je op stal? Dit kan ook in combinatie met een presentatie/ lezing over iriscopie! Een consult op afstand door middel van foto’s is ook mogelijk. Meer informatie is te vinden op:
www.Paardeniriscopie.nl, of via de mail timmerannette@gmail.com