Let op: aangepaste levertijden en bereikbaarheid rondom de feestdagen. Zie 'Actueel' voor details. 

 

In gesprek met... Jolanda Kleiss van Equizenz

In gesprek met... Jolanda Kleiss van Equizenz

In haar praktijk Equizenz combineert HSP coach- en therapeut Jolanda Kleiss haar liefde voor paarden met het begeleiden van hoog sensitieve mensen. In haar coach- en begeleidingstrajecten put zij uit een groot scala therapievormen met natuurgeneeskunde, paarden en kunst als de basis. Na een uitgebreide intake, kan de behandeling bestaan uit coaching met inzet van paarden. Maar ook kunstzinnige therapie, Bach Bloesems, Systemisch werk, Orthomoleculaire geneeskunde en nog veel meer.

Hoe het allemaal begon…

Jolanda was beeldend kunstenaar, werkte daarnaast als edelsmid, gaf les en begeleidde mensen. De kunstwereld is hard en dit eiste haar tol. Jolanda komt in een burn-out terecht. Op een dag gaat zij naar een evenement, waar zij in een hoek wat paarden ziet staan. Het zijn een paar Tinkers, met prachtige lange manen en sokken. Zij krijgt kippenvel van top tot teen en raakt ontroerd als zij erheen loopt. Dit is zo’n 15 jaar geleden. Op dat moment gaat het niet goed met Jolanda. Zij maakt een praatje en besluit paardrijles te gaan nemen. Dit is helaas een enorme teleurstelling: dit was niets vergeleken met het gevoel dat zij had in haar ontmoeting met de Tinkers. Bij Terra Natura krijg Jolanda hele andere lessen: lichaamstaal, verbinding, dansen met je paard. Jolanda besluit haar eerste paard aan te schaffen. Het liefst een ouder, wijs paard. Maar het loopt anders: haar eerste merrie is een 2,5-jarige Tinker, die Jolanda alles leert. Zij was immers nooit een ‘paardenmeisje’ geweest. Zelf knapt Jolanda zo op van het werken met dit paard dat zij ook anderen gaat helpen. Ook natuurgeneeskunde, ooit een grote interesse van Jolanda, pakt zij weer op. Daarna volgen nog 12 jaar aan opleidingen voor Jolanda: systemisch werk, coachopleiding en coaching met paarden, haar onderbouwing is breed.

Wat drijft je? Wat is jouw passie en wat is je doel?

“Vroeger was hoog sensitiviteit iets waar niet over gesproken werd, maar nu hoor je er meer en meer over. Ik ben dankbaar dat ik dit werk mag doen en dingen bespreekbaar mag maken. Misschien wil ik zelfs wel een bijdrage leveren aan de collectieve ontwikkeling. Mensen moet zich bewust worden dat het niet allemaal over het ‘ik’ gaat, maar over ‘wij’. Ik hoop dat ooit reguliere en alternatieve geneeskunde samen naast elkaar gebruikt kunnen gaan worden. Nu is het meestal of het ene of het andere. Daar moeten we vanaf.”

Wat vind jij het leukste om te doen en geeft jou de meeste voldoening?

“Iemand krijgt zo snel een label als hij of zij niet voldoet aan de norm en niet mee komt in de maatschappij. Wat mij voldoening geeft is als mensen hun angsten kunnen doorbreken en weer in zichzelf gaan geloven. Een gespannen persoon kan ook oude spanningen ergens in hun lijf hebben ‘opgeslagen’. Als zo iemand op een paard zit, zie ik dat terug in het paard. Dit kan bij mensen flink wat emoties losmaken. Paarden helpen ons daar zo bij!”

Bij Jolanda komen regelmatig oud-cliënten langs om met de paarden te wandelen en lekker te poetsen. Hoe heerlijk is dat! Een plezier voor paard en mens.

Wat is volgens jou het grootste misverstand over paarden?

“Het is lastig om hier wat over te zeggen zonder ook mensen te veroordelen. Dat wil ik niet. Maar als je erover nadenkt klopt de manier waarop we met paarden omgaan niet. We stoppen ze in een hok en zelfs als ze wel op de weide staan zijn de meeste weilanden helemaal niet geschikt voor paarden. Dus ik zou een lijst aan verbeterpunten willen noemen: voeding, huisvesting, maar ook weidemanagement." 

"Misschien is wel het grootste misverstand de communicatie. Hoe kunnen we van een heel jong paard nou verwachten dat hij allerlei dingen doet, die hij of zij met zijn lijf (nog) helemaal niet kan. Zo vanuit de kleuterschool naar de universiteit… Wat als ze op de volte naar binnen vallen, omdat dat ze fysiek (nog) niet zo sterk zijn? Gymnastiseren kan alleen als er echt contact is, kost veel tijd en vooral ook toewijding van de ruiter. Echte communicatie vraagt namelijk iets van ons en niet van onze paarden!”

Ook één van de uitdagingen van Jolanda is het omgaan met chronische ziekten bij paarden. Toen haar eigen paard problemen kreeg aan haar longen en darmen, heeft dit lange tijd geduurd. Jolanda behandelt ook haar eigen paarden. Het is een uitdaging om te zien wat je als eigenaar kan en moet doen.

Als laatste vraag ik of Jolanda ook met de producten van PUUR werkt …

“Ja, ik gebruik de producten van NML health. Ze sluiten aan op mijn kennis en zijn handig in gebruik.
Zoals ik al aangaf behandel ik zelf mijn eigen dieren en zo nu en dan geef ik advies aan anderen voor hun hond of paard. Dan adviseer ik ook jullie middelen om dezelfde reden. Mensen kunnen ze dan zelf bestellen.”