Let op: aangepaste levertijden en bereikbaarheid rondom de feestdagen. Zie 'Actueel' voor details. 

 

In gesprek met... Marian van Eijck van Natuurlijk Paarden Praktijk en Guasha

Leestijd 5 minuten

Deze keer sprak San met van Marian van Eijck, die haar praktijk heeft in Riel. Vanuit een passie voor paarden en door ervaring gegroeide interesse voor natuurgeneeskunde begon deze veelzijdige therapeute in 2015 haar Natuurlijk Paarden Praktijk. Haar verlangen naar kennis bracht haar op het pad van Guasha, een massage-schraaptechniek waarbij blokkades in het lichaam worden opgeheven. Zowel bij mens en dier. Wie Marian van Eijck is en wat haar beweegt, lezen we in deze ‘In gesprek met’. 

Wat waren jouw eerste ervaringen met en herinneringen aan paarden?

“Van kinds af aan was ik al weg van paarden. Mijn opa was ook een echte paardenman, als kind maakte ik al ritjes met hem op de koets. Met mijn 8 jaar mocht ik dan ook ponylessen gaan volgen op een manege. Vrij kort daarna kwam mijn eerste pony, waarmee ik hele fijne en plezierige jaren bij de ponyclub heb gekend. Ik weet nog heel goed dat als mijn pony wat kuchte, ik op mijn fietsje naar de plaatselijke drogist reed voor een zakje fenegriek. Zo was ik 35 jaar geleden al met kruiden bezig.”

“Toen ik 15 jaar werd kwam er een paard. Mede door dit paard werd eigenlijk mijn gevoel en passie voor natuurgeneeskunde versterkt. Toen het dier een kogelfractuur had en de reguliere dierenarts geen andere weg zag dan mijn lieve paard te euthaniseren (toen 8 jaar), ging ik op zoek… er moesten andere mogelijkheden zijn, opgeven was voor mij geen optie. Ik kwam in contact met een natuurgeneeskundige therapeut. Zijn behandeling van het been met  natuurlijke middelen zorgde ervoor dat mijn paard binnen een half jaar volledig was hersteld. Hij heeft zelfs zijn sportcarrière tot de klasse Z2 uitgelopen. Mijn interesse was gewekt! Ruim 15 jaar heb ik samen met deze man paarden bezocht, ervaring opgedaan en allerlei aandoeningen of ziektes voorbij zien komen. Dit was een hele leerzame periode, ik ben hem nog steeds dankbaar dat hij zijn kennis van natuurgeneeskunde aan mij heeft overgedragen.”

Marian, jouw lijst met opleidingen is divers. Wat is jouw oorspronkelijke beroep?

“Mijn oorspronkelijke beroep was handel en verkoop van fourage-producten. Het transport van deze producten was in eigen beheer. Zo reed ik menigmaal naar de Eiffel om daar de balen hooi van de kruidenweides in de vrachtwagen te laden. Van daaruit werden deze bij paardenstallen, maneges of rundveehouders geleverd. Heel interessant om te zien hoe er op diverse manieren ruwvoeders gewonnen worden. Ook leverden we vanuit de winkel voeders en stalstrooisels. In deze tijd is mijn basis gelegd voor de voeradviezen die ik geef. Door jarenlange ervaring uit de praktijk.”

Jij doet veel met Guasha, kun je simpel uitleggen hoe dit werkt?

“Een Guasha behandeling bij paarden wordt net als bij mensen met dezelfde ‘schraaptechniek’ toegepast. In de 20e eeuw kwam deze schraaptechniek naar de Westerse landen en is Guasha-therapie medisch bestudeerd. Ook paarden hebben afvalstoffen en toxines, die in het lichaam blokkades en stagnaties veroorzaken. Guasha is erop gericht om deze blokkades op te heffen waardoor er een betere doorstroming van Qi en bloed ontstaat. Fysieke blokkades worden verwijderd, wat ook mentaal een positieve invloed heeft en zorgt voor algehele ontspanning in het lichaam.”

"Bij de schraaptechniek wordt met een speciale steen de doorbloeding gestimuleerd  en geactiveerd, waardoor afvalstoffen en toxines beter en sneller afgevoerd kunnen worden. Hierdoor krijgt een paard meer bewegingsvrijheid , minder pijn, een betere doorbloeding en worden orgaanfuncties gestimuleerd. En zie je betere prestaties!”

Hoe kwam je met Guasha in aanraking?

“Tijdens mijn stage en in mijn opleiding bij de Silverlinde kwam ik regelmatig bewegingsproblemen tegen. Ik wilde me daar, naast de natuurgeneeskunde, meer in gaan verdiepen. Ik kwam toen in contact met opleidingscentrum Santai, waar ik gelijk een goed gevoel bij had. In het eerste kennismakingsgesprek bleek dat ik echter eerst een opleiding humane behandelingen moest volgen, voordat ik met paarden aan de slag mocht. Dat was helemaal niet mijn bedoeling, maar zeker achteraf blijkt dat ze daar helemaal gelijk in hadden. Je moet leren voelen en de schraaptechniek goed onder de knie krijgen, voordat je met dieren kunt werken. Dus toch eerst de humane opleiding gaan volgen, en wauw…..wat was dat gaaf!”

“Haha… en zo was mijn humane praktijk ook vrij snel geboren en zie je maar weer dat sommige wegen ook weer nieuwe openingen kunnen geven.”

Fytotherapie, homeopathie en natuurgeneeskunde. Hoe combineer je de therapieën en hoe maak je keuzes?

“Dat is helemaal afhankelijk van de klachten of aandoeningen van het paard. Ik werk veel met kruiden, daar ligt mijn basis. Daarbij is een paard een planteneter. Mijn ervaring is bijvoorbeeld dat bij digestieproblemen een combinatie van kruiden de meest effectieve resultaten laten zien. Als een eigenaar me benadert voor een Guasha of cranio-sacraal behandeling, omdat er problemen zijn in de arbeid, zie ik regelmatig dat er ook onderliggende problemen in het lichaam zijn, bijvoorbeeld de blindedarm. Dan kun je de blokkades rondom darm en rug met fysieke behandeling oplossen, maar als er vervolgens geen aandacht aan de blindedarm geschonken wordt, zal het paard in vrij korte tijd dit deel in het lichaam weer vastzetten door de ongemakken die zich afspelen in dat gebied. Dan ga ik weer verder kijken, want dat is het mooiste van een natuurgeneeskundige aanpak, waar ligt de bron? En dan blijkt dat er bijvoorbeeld een slechte kwaliteit kuilvoer of ruwvoer met zeer weinig structuur gevoerd wordt. Dan komt als aanvulling mijn voedingsadvies om de hoek kijken om zo tot een totaal aanpak te komen. En dat is ook mooi en nodig om tot een goed resultaat te komen.

Wat of wie vind je leuker om te behandelen: paarden of mensen?

“Ik vind beide leuk. Echter de behandelingen bij paarden vragen fysiek wel veel van je eigen lichaam. Dat is niet erg, want je krijgt er zoveel voor terug. Maar op grote stallen behandel ik maximaal 6 paarden op een dag. Het is de kunst om in een volle agenda het toch zo te plannen dat je na een volle dag paarden behandelen, je je lichaam de dag erna even rust gunt met bijvoorbeeld een administratiedag.”

Wat is het ergste dat je ooit gezien hebt, wat maakte de meeste indruk?

"Ik heb in de loop der jaren al veel ellende gezien met paarden. In mijn ponyclubtijd kreeg een pony een grote pin van een hekwerk in z’n oog. De pony verloor zijn oog, maar kon later toch nog een springparcours meedoen. Indrukwekkend hoe dieren zich aanpassen aan de situatie. In mijn stagetijd bij een dierenarts heb ik een foetotomie mee uit moeten voeren. Indrukwekkend om te doen, en verschrikkelijk om ook nog de merrie daarna te moeten euthaniseren omdat deze zoveel pijn had dat het niet meer dierwaardig was. Op dat moment handel je en gaat er een knop om, je doet alles om zoveel mogelijk te redden, maar dit grijpt wel aan.”

Wat drijft jou, waar komt jouw passie vandaan en wat is jouw doel?

“Mij drijft de puurheid van een dier. Als je de lichaamstaal van een dier goed kunt lezen, geven ze je zoveel signalen waar je iets mee kunt. Geef je liefde aan een dier, dan krijg je die terug, daar ben ik van overtuigd. Dieren voelen intuïtief veel meer aan, zij staan nog veel dichter bij de natuur. Bij eén van mijn eerste Guasha-behandelingen bij een paard met serieuze problemen in zijn lichaam, heb ik zoveel teruggekregen van dat paard. Toevallig was ik bezig met een promo-filmpje. Aan het einde van de behandeling begint dit paard mijn gezicht helemaal af te likken, en niet zomaar een lik, minuten aan een stuk. Dit filmpje is te zien op mijn website, waarbij sommige mensen zich afvragen of deze reactie bewerkt is. Ik kan je vertellen dat dat zeker niet het geval is, zo mooi om mee te maken! En daar komt dan ook mijn passie vandaan met als doel heel veel dieren en eigenaren te kunnen helpen.”

Wat is volgens jou het grootste misverstand over paarden?

“Dat dieren geen gevoel of emotie zouden hebben. Ook een dier kan bijvoorbeeld rouwen bij een verlies van een maatje. Maar je moet wel de signalen op kunnen pikken. Gelukkig is hier de laatste jaren al veel positieve ontwikkeling in. Men weet intussen al veel meer van het gedrag van dieren, waaraan ook veel emotie gekoppeld is. Daarbij komt dat het paard ook dichter bij de mens is komen te staan. Helaas kom ik nog steeds voor mij ‘onbegrijpelijke’ situaties tegen, waarbij weer een stukje bewustwording van de eigenaar komt kijken.”

Wat zou je paardeneigenaren willen meegeven?

“Dat er meer is dan alleen reguliere diergeneeskunde. In sommige gevallen is bijvoorbeeld antibiotica of een sterke pijnstiller nodig om de cirkel te doorbreken. Als je paard een koliekaanval heeft moet je niet aarzelen om meteen een dierenarts  te benaderen. Maar in de meeste gevallen kun je ook natuurgeneeskundig, veel problemen oplossen en voorkomen, zonder bijwerkingen van de middelen. De successen van natuurgeneeskundige therapieën zijn vaak terug te voeren op een meer totale benadering van de klachten van het paard.”

Je werkt ook met producten van NML health, welke zijn dat en waarom kies je juist voor die producten?

“Ik werk veel met Phytonics Joint comp, ik heb hier goede ervaringen mee bij paarden met gewrichtsklachten. Phytonics Micro comp en Detox comp vind ik ook fijne producten. De Gluco balance zet ik ook steeds meer in. Daarnaast vind ik Vetramil honingzalf heel erg goed werken. En is PUUR Calendula zeer fijn voor de huid.”