Op donderdag 21-11 zijn wij tot 12:00 bereikbaar. Vanaf vrijdagochtend 22-11 8:30 kunt u ons weer bereiken via telefoon en mail

 

In gesprek met... Sonja Tiehuis van Freedom Riding Articles

Leestijd 5 minuten

Als er iemand is die veel paardeneigenaren heeft geïnspireerd, dan is het denk ik Sonja Tiehuis wel. De merknaam Freedom Riding Articles (F.R.A.) is een begrip als het gaat om paardvriendelijk rijden. Ik besef heel goed dat het veel tijd en energie gekost moet hebben om een bewustwording in de omgang met paarden in gang te zetten. Diepgewortelde ideeën, waarvan er volgens mij wel meer zijn in de paardenwereld, zijn niet zomaar ontkracht. Daar moet heel hard aan gewerkt zijn… Sonja, kun je iets vertellen over hoe het is begonnen en wat je allemaal hebt bereikt? 

Sonja: “Ik ontmoette mijn man, Jan Edixhoven, in 2001, toen we allebei als enthousiaste paardenliefhebbers, de holistische opleiding ISPH van Marion Robesin volgden. We werden gegrepen door haar natuurlijke benadering van paarden. Wat paste dit bij ons! Rond 2005 gingen Jan en ik samenwonen in Duitsland. Ik werkte bij Puur Natuur (het huidige NML health) in Weesp. Ik was daar zo op mijn plek! We deelden de zelfde visie op diergezondheid en de natuurlijke omgang met dieren.” 

“De grote woonwerkafstand maakte echter dat ik keuzes moest gaan maken. Jan en ik zagen in het starten van een eigen bedrijf de mogelijkheid om natuurlijk en paardvriendelijk rijden te gaan promoten. Er waren nog geen artikelen op de markt voor deze manier van paardrijden, met de lijn Freedom Riding Articles (F.R.A.) veranderd dit. Tegenwoordig wordt de groothandel Wilde Äcker geleidt door een team van enthousiaste mensen.  De F.R.A artikelen voor bitloos paardrijden, nh artikelen en barebackpads zijn ons specialisme, tevens zijn wij importeur van de Cavallo hoefschoenen in Europa. Het portret van Freedom, het paard van Jan waarmee hij het bitloos rijden heeft ontdekt, siert het logo van de F.R.A. artikelen. Het beeld van mijn paard Dardo is gekoppeld aan het logo van de groothandel. Deze twee paarden zijn echt onze inspiratiebron voor ons bedrijf geweest.” 

Wat waren jouw eerste ervaringen met en herinneringen aan paarden? 

“Paarden hebben me altijd gefascineerd. Als kind verslond ik de eerste Penny- boeken met alle heldenverhalen, waar ik volledig in weg zwijmelde en mijn fantasie de vrije loop kon laten. En zoals iedere tienerkamer hing deze in mijn geval ook vol met paardenposters.“

Wat is het ergste dat je ooit gezien hebt, dat wat veel indruk op je maakte? 

“De eerste keer dat ik geweld zag gebruiken tegen een paard was tijdens een paardrijvakantie in één van de Oostbloklanden. We zagen daar hoe ze een paard aan het beleren waren voor een koets. Echt afschuwelijk om te zien hoeveel geweld ze gebruikten vanaf de koets, langs de zijkant, het ging maar door. We konden niets doen… het gaf een enorme kater aan een mooie vakantie.”

Wat drijft jou, waar komt jouw passie vandaan en wat is jouw doel? 

“Ik denk dat mijn passie aangeboren is, het is er gewoon altijd geweest. Het neerzetten van een merk als F.R.A. komt niet vanzelf tot stand, je gaat in je leven door allerlei processen. Ik droomde altijd van een baan in de paarden- en dierensector. Daar waren een aantal omzwervingen langs banen voor nodig. Daar ben ik dankbaar voor omdat de ervaringen uit voorgaande jobs, mij helpen in mijn huidige werk.” 

‘In mijn leven zijn paarden altijd de bekende rode draad geweest. Toen ik met mijn paard Dardo (PRE) de ISPH-opleiding volgde ging er een wereld voor me open. We waren een groep van eensgezinde leerlingen, allemaal ruiters die een andere omgang met paarden wilden. In die tijd heb ik nooit beseft dat deze opleiding de start werd van allerlei keerpunten in mijn leven.”

“Ze brachten me bij mijn huidige doel: kennis en inzicht brengen bij o.a. ruitersportzaken en in workshops. Uitleg geven over het gebruik van een barebackpad: waarom zou je het gaan gebruiken en welke is geschikt voor jou in combinatie met je paard? Dat geldt ook voor de diverse bitloze hoofdstellen. Bij F.R.A. hebben we een uniek systeem ontwikkeld waar alle types van bitloze hoofdstellen onder vallen. Tijdens onze workshops geven we uitleg over onze artikelen, waardoor de keuze van de ruiter wordt vergemakkelijkt. Hetzelfde doen we met de Cavallo hoefschoenen. Ook hierin is een enorme ontwikkeling gaande. We vinden het belangrijk onze boodschap te verspreiden. Een mooi resultaat is dat we zien dat een ander bewustzijn onder paardeneigenaren zich in snel tempo aan het ontwikkelen is.”

Wat is volgens jou het grootste misverstand over paarden?

“Ik geloof niet in de term dat we paarden maar even de les moeten leren, en dat wij over hen de baas moeten zijn. Het is helaas een term die nog vaak en veel voorkomt. Ik zie het zo: met paarden kan je een samenwerking aangaan, waardoor er verbinding ontstaat op basis van wederzijds respect. Als mens ben je eigenlijk verplicht om de paardentaal te leren begrijpen.”

Wat vind je het leukste om te doen? 

“In mijn vrije tijd vind ik het heerlijk om de natuur in te gaan, maar daarnaast hecht ik ook veel belang aan de basisdressuur. Dat houdt je paard gezond, zorgt voor goed rug gebruik en met vanuit ontspanning naar inspanning werken, doe je veel goeds voor een paard. Mijn huidige paard kocht ik toen hij net 5 jaar was. Hij is inmiddels 26 jaar en nog steeds in goede gezondheid. Met de producten van PUUR is de opkomende artrose die op zijn leeftijd is ontstaan, goed te controleren. Maar multivitaminen en met regelmaat de Gluco balance komen ook in het rantsoen voor.

Wat zou je paardeneigenaren willen zeggen, wat wil je kwijt? 

“Blijf open staan voor alle nieuwe inzichten die er komen. Ons bedrijf is gespecialiseerd in bitloze hoofdstellen. Je kunt bitloos net zo fijn rijden als met bit. Pak eens een barebackpad om je balans en onafhankelijke zit te verbeteren. Een mooie afwisseling voor paard en ruiter is tevens het loswerken: communiceren op lichaamstaal met als enig hulpmiddel een leadrope. Je leert zoveel over jezelf en je paard. Het draagt op positieve wijze bij aan jullie als team.”