Goedgebekt. Check die bek!

Leestijd 4 minuten

Carnivoor 

Katten zijn vleeseters en hebben een zogeheten carnivoren gebit. Het gebit van de kat is daardoor, net als bij de hond, bedoeld voor het vangen en verscheuren van prooien. De sterke en extra scherpe hoektanden én klauwen van de kat spelen een belangrijke rol bij het vangen en doden van de prooi. De grote knipkiezen worden gebruikt bij het verscheuren van de prooi.  

Door het selecteren en fokken op uiterlijke kenmerken bij de kat, en dus: het fokken van bepaalde rassen zijn helaas de aangeboren gebitsafwijkingen bij de kat voor sommige rassen toegenomen. Vooral Maine Coons en de oosterse rassen hebben hier last van. 

Gebruikt de kat vandaag de dag zijn gebit waarvoor het oorspronkelijk bedoeld is?

De meeste katten verscheuren vandaag de dag geen prooien meer. Veel katten leven binnen en krijgen niet eens de kans om een prooi te vangen, laat staan verscheuren en opeten. Daarnaast houdt bij veel katten het jachtpatroon op bij 'vangen' en laten een eenmaal gevangen prooi vervolgens liggen.  

Dat betekent dat het gebit van de kat onvoldoende gestimuleerd wordt om schoon en vrij van plak te blijven. Katten hebben vooral last van plak vanwege het voeraanbod. Eigenaren voeren massaal brokken en deze bevatten zetmeel. Katten hebben geen enzymen om zetmeel af te breken. Het wordt afgezet tegen de tanden en dat zorgt voor tandplak. 

Tandplak en tandsteen

Tandplak bestaat uit voedselresten en bacteriën die zich na iedere maaltijd aan het tandoppervlak hechten. Als tandplak niet wordt weggehaald, gaat het onder invloed van speeksel mineraliseren en zo wordt tandsteen gevormd. Beginnende tandplak geeft meestal geen problemen, maar als tandplak tandsteen wordt, dan kan irritatie aan het tandvlees ontstaan. Aanwezige bacteriën kunnen een ontsteking van het tandvlees geven (gingivitis). 

Herken je dit bij je kat?

Je herkent tandplak aan een geelbruine verkleuring van de tanden. Als tandplak tandsteen is geworden herken je dit aan een brok die aan de kiezen vastzit. Ook rood en/of bloedend tandvlees en uit de bek stinken is een indicatie dat er iets mis is. Herken je dit bij je kat? Plan dan snel een dierenartsbezoek in. 

Signalen van gebitsproblemen

Tandproblemen zoals gingivitis maar ook stomatitis en tandlaesies kunnen behoorlijk pijn doen en niets is moeilijker dan pijn herkennen bij katten. Ze zijn meester in het verbergen van pijn en dus moet je als eigenaar goed op het gedrag van je kat letten. Katten met pijn in de bek gaan minder eten, speekselen, meer slapen, bozig reageren etc.  

Voorkomen en genezen 

Wetenschappelijk is vastgesteld dat het toedienen van omega-3 met een hoog gehalte aan EPA/DHA vetzuren een positief effect heeft op het voorkomen én herstellen van ontstekingen in de bek en het tandvlees. Het zijn de ontstekingsremmende en celwand-versoepelende eigenschappen van de uit diepzeevis Omega-3 verkregen EPA en DHA, die visolie tot een bekend therapeutisch product maken bij klachten in de bek. Wat de EPA als het ware doet is het lichaam een seintje geven om de ontsteking te stoppen. 

Check die bek! 

Het regelmatig checken van de bek is heel belangrijk om problemen voor te zijn. Laat een kat hier al vroeg aan wennen. Zo gun je je kat een kattenleven lang een gezonde bek. 

Wil je meer over dit onderwerp weten? 

Wil je meer lezen van kattengedragsdeskundige Adriënne?