Help! Rits de kat heeft een spoelworm

Kom ik terug van een weekje vakantie, zie ik Rits de kat op de bank en denk direct er klopt iets niet.. Zijn vacht is dof, hij is wat magertjes en al snel blijkt dat hij ook niet wil eten. Ik schrik enorm en ga bedenken wat er aan de hand kan zijn. Een uurtje later vind ik een elastiekje op de bank waar hij heeft gelegen. Bij nadere inspectie blijkt dat het elastiekje nog leeft. Help! Het is een spoelworm.

Nou is Rits een muizen-, ratten-, kikker-, en vogeljager in hart en nieren en komt hij regelmatig trots zijn prooi voor mijn neus leggen. Zo’n heftige reactie had ik niet verwacht omdat ik hem 6 weken geleden nog chemisch had ontwormd. De besmetting komt van het eten van prooidieren of het binnenkrijgen van grond waarin de wormeitjes zitten. In de darm komen de larfjes vrij uit de eitjes. Bij volwassen katten ontwikkelen de larfjes zich meestal niet verder en gaan ze over in een rusttoestand, maar bij Rits was de infectie heel heftig.

Vorige jaren gaf ik regelmatig –ieder kwartaal tien dagen achtereen- een kruidenpreparaat om wormbesmetting te voorkomen, maar daar was dit jaar een beetje de klad ingekomen. Met als gevolg dat zes weken na de reguliere ontworming er weer een besmetting was opgetreden. 

Heftig

Niet lang na de ontdekking van de spoelworm moet Rits overgeven en komen de wormen er ook aan de voorkant uit. Ik snel naar de dierenarts voor een kuurtje met Milbemycine en Praziquantel. Rits moet ik dwangvoederen anders wordt hij steeds slapper: ik maal wat vers vlees fijn en geef hem wat druppeltjes visolie.

De wormen verminderen de conditie van Rits enorm. Ik zie hem na de eerste behandeling gelukkig opknappen en na twee dagen begin hij weer zelf te eten. Na een week heb ik de behandeling nog een keer herhaald. Ook de honden en onszelf heb ik behandeld. Om onnodig ontwormen te voorkomen zal ik over twee maanden een wormcheck laten doen.

Wormcheck

Uit informatie van de dierenarts lees ik dat de meest betrouwbare methode om vast te stellen of Rits nog spoelwormen heeft, is via microscopisch onderzoek. Je kunt bij Veterinair Parasitologisch Laboratorium Het Woud een wormcheck bestellen. In de Wormcheckkit Kat zitten alle benodigdheden en instructies voor het verzamelen van de ontlasting van één kat. Je ontvangt ook een korte vragenlijst waarin gegevens worden gevraagd met betrekking tot wormbestrijding en je kat. Bij het ontlastingsonderzoek wordt onderzocht op de aanwezigheid van eitjes van maagdarmwormen en coccidiën.  De kosten zijn €26,50 (2023).

De prijs is inclusief alle kosten, dus inclusief toezending monsterafname materiaal, de laboratorium bepaling en de uitslag met daaraan gekoppeld een (ontwormings)advies door de parasitoloog. 

Gelukkig was ik er nog redelijk op tijd bij en is Rits nog wel wat magertjes, maar verder weer helemaal de oude. Ik ga voor de zekerheid maar weer ieder kwartaal een kuur geven met een kruidenmiddel door zijn verse voer, ter voorkoming van een heftige infectie zoals deze keer.

Enkele weetjes over spoelwormen

  • Katten infecteren zich door besmette aarde, of door het eten van geïnfecteerde prooidieren
  • Mensen kunnen zich infecteren met spoelwormen van door besmette aarde of door voorwerpen die besmeurt zijn met katten ontlasting
  • Als een kat mager wordt, een dikke buik of een doffe vacht heeft is het mogelijk dat het een spoelworm infectie heeft
  • De meeste katten raken wel een keer besmet met spoelwormen in hun leven. Meestal gaat dit zonder symptomen
  • Larfjes van de spoelworm kunnen meer dan 2 jaar buiten de kat overleven en zijn ongevoelig voor droogte warmte, koude en voor de meeste ontsmettings- en reinigingsmiddelen.

Lees ook over wormbestrijding en preventie bij honden in de Kennisbank