Let op: aangepaste levertijden en bereikbaarheid rondom de feestdagen. Zie 'Actueel' voor details. 

 

Herken en behandel lichamelijke en geestelijke klachten door hengstigheid

Leestijd 4 minuten
Hengstig, hengstigheid, merrie, hormonen, agnus castus

Wat is hengstigheid

Sommige merries drijven hun eigenaren tot wanhoop tijdens de hengstigheid. Merries zijn soms een stuk lastiger in de omgang en zijn met rijden onherkenbaar vergeleken met de periodes buiten de hengstigheid om. Dit leidt voor paard en ruiter regelmatig tot grote frustratie. Voor het paard is het vreselijk om bestempeld te worden als pismerrie. Naast de drang om constant kleine beetjes te urineren is het tonen van agressie ook duidelijk een symptoom van het niet lekker in haar vel zitten. Als eigenaar word je in deze periode de box uitgeslagen, of word je plotseling verrast door heftig bokken tijdens het rijden. De merrie wordt ook wel eens een 'bronstige merrie' genoemd. 

Wanneer is de merrie hengstig

Een merrie kan gedurende het gehele jaar hengstig zijn. Tussen februari en augustus is dit echter het duidelijkst. Dit hangt samen met de stijgende temperatuur en toenemend zonlicht. Zonnig en warm weer stimuleert de hengstigheid. Deze periode duurt zo’n vijf dagen, en wordt gevolgd door de eisprong. Deze ‘laatste fase’ is het moment waarop de merrie ontvankelijk is voor de hengst en gedekt kan worden. Dit is ook het moment waarop zij het meest vruchtbaar is. Een cyclus duurt 3 weken (19 en 23 dagen). 

Waaraan merk je dat de merrie hengstig is

De hengstigheid gaat vaak gepaard met het nodige gepiep en gehinnik, en de anders zo kalme merrie laat ineens flink van zich horen. Het komt ook regelmatig voor dat merries hun soortgenoten bespringen. Een merrie die haar weide deelt met ruinen wil nog wel eens bovenmatige interesse tonen in haar weidegenoten. Zij draait de ruinen dan regelmatig de achterhand toe en nodigt hen uit haar te besnuffelen. Verder houdt de merrie de staart iets meer opzij waardoor de vulva zichtbaar wordt. De urine van een hengstige merrie is iets troebeler dan normaal, en de merrie zakt iets meer door de benen tijdens het plassen. Opvallend is het ‘knipogen’ met de vulva, deze is ook iets roder en wat meer gezwollen dan normaal.

Hormonale klachten bij merries

Helaas komen veel eigenaren met merries problemen tegen, deze zijn van uiteenlopende aard. De meeste paardenbezitters hebben niet de intentie een veulen te fokken en dan kan een pittige hengstigheid best lastig zijn, zeker als dit maandelijks terugkomt. 

Lichamelijke klachten:

  • Vermoeid en lusteloos
  • Opgeblazen buik en vochtophopingen in de benen
  • Gevoelige flanken/heftig bokken
  • Veelvuldig kleine beetjes urineren

Geestelijke klachten:

  • Prikkelbaarheid
  • Jaloezie
  • Angst/kijkerigheid

Voor de paardenhouder die graag een veulentje wil fokken kunnen cyclusproblemen bij de merrie bijzonder vervelend zijn. Hiertoe behoren vooral de merries die zeer onregelmatig hengstig zijn.

Wat kan je doen?

Merries die onregelmatig hengstig zijn of juist een zeer heftige hengstigheid tonen en waarbij geen sprake is van een lichamelijke afwijking kunnen baat hebben bij kruiden zoals pure Monnikspeper / Agnus castus of een combinatie van Monnikspeper, Kamille en Zilverkaars. Deze kruiden werken regulerend op de hormoonhuishouding en verbeteren daardoor de vruchtbaarheid. Op deze manier kun je gedragsveranderingen rond de hengstigheid binnen de perken houden.

Deze blog is geschreven door

Dietske Dijkman is natuurgeneeskundig therapeut voor dieren bij Dierenwerkplaats. Zij maakt o.a. gebruik van fytotherapie en orthomoleculaire geneeswijzen. Zij is in opleiding om revalidatietrainer voor paarden te worden bij Karin Leibbrandt van 4 Dimension Dressage. Ze behandelt paarden met diverse fysieke of mentale problemen en is groot fan van de producten van PUUR en Phytonics. Deze zet ze regelmatig in bij paarden en honden.