Let op: aangepaste levertijden en bereikbaarheid rondom de feestdagen. Zie 'Actueel' voor details. 

 

Hoe houd je een oudere hond gezond in beweging?

Bij NML health krijgen we veel vragen over het ouder wordende dier. Veel van die vragen gaan over beweging. Bij de oudere hond kan het gebeuren dat dat niet meer zo soepel gaat. Ik zie daar veel schrijnende voorbeelden van. Oude honden die naast die fiets rennen en min of meer voorgetrokken worden door de eigenaar omdat ze het tempo gewoonweg niet bij kunnen houden. Of honden die de auto in moeten springen, en allerlei signalen geven dat ze het niet redden (smakken, bek aflikken), met de ongeduldige baas die boos wordt, ernaast. En dan, als ze het toch erop wagen, dan vallen of half naast de auto hangen. Ja, het klinkt niet alleen zielig, het is ook zielig! Maar ik zie het allemaal helaas veel te vaak nog gebeuren.

Waar moet je nou op letten?

Maak af en toe een filmpje van je hond en vergelijk dit met oud filmmateriaal en foto’s. Dit klinkt als een vreemd advies, maar echt, je vergeet soms hoe snel jouw hond ouder wordt. Oude filmpjes kunnen als eyeopener werken. Een grote hond van acht jaar is al snel een senior. Nu is de ene hond veel langer actief dan de andere, maar er komt een moment dat hij of zij minder enthousiast is om uit te gaan. Of na een stuk rennen ineens in de buurt blijft lopen. Sneller hijgt en een beetje achterblijft. En hier is het moment voor jou als baas om op te letten. De ene hond stopt zelf wel als het teveel wordt, maar andere honden moet je tegen zichzelf beschermen. 

Signalen van moeizamer bewegen

  • Minder soepel opstaan ’na een wandeling of 's avonds en/of erbij piepen? 
  • Niet meer achter de bal aan willen? 
  • Vaker struikelen? 
  • Problemen met de poot optillen tijdens het plassen? 
  • Soms ook last met de poephouding aannemen? 
  • Niet meer in stap lopen, maar telgang- en dan direct door naar galop?
  • Zwenken de poten uit tijdens het lopen?

Let er ook op dat het gehoor en gezichtsvermogen vaak langzaam achteruit gaan. Honden kunnen hier goed mee omgaan en vaak duurt het lang voordat de baas dit opmerkt.

Bewegen? Ja, maar wel aangepast 

Als iedere keer na de lange wandeling de hond de mand bijna niet meer uitkomt, kun je beter de wandeling korter maken en wat vaker bewegen. Vaker en korter is het devies, maar wel blijven bewegen als het kan. Wat voor beweging is dan verstandig? Alle extreme bewegingen zou ik afraden. Dus met ballen gooien, hoge sprongen, keer op keer een heuvel op en af rennen… dat liever niet. Dat betekent niet dat jouw oudere hond niets meer kan doen, in tegendeel! Ga eens kijken waar je met jouw hond kan speuren. Of dingen verstoppen in of rond het huis. Daarnaast zijn er talloze balans- en denkspelletjes op de markt die jouw hond bezig houden. Vraag advies aan een deskundige! 

Natuurlijk is het goed om de bespiering van je oudje zoveel mogelijk op peil te houden. Met natuurlijke supplementen kun je het behoud van spier massa ondersteunen. Spieren houd je ook in stand met lange rechte bewegingen. Maar naast de fiets? Kijk goed naar je hond. En als je het al doet, pas jouw tempo dan aan. Voor het in en uit de auto springen zijn loopplanken verkrijgbaar, maar ook goed zelf te maken. Zorg voor een ruw oppervlak om uitglijden te voorkomen. Probeer het traplopen te beperken, als dat kan. Grotere honden kun je helpen door de mand een verhoging te geven en ook de hoogte van voer- en drinkbakken aan te passen. Zorg ook dat de nagels van de hond niet te lang worden, kijk deze regelmatig na. Bij oudere honden slijten deze minder snel omdat ze vaak ook minder lopen. Houd bij warmte eerder een aangepast programma aan dan bij jonge honden.

Lichtgewicht

En dan nog iets: zorg dat jouw senior niet te zwaar is! Als jouw kleine hondje een kilo te zwaar is, kan dat grote gevolgen hebben voor de gewrichten! Een kilo lijkt niet veel, maar voor een hondje van 10 kilo is dat immers 10% van het lichaamsgewicht. Bereken dat voor jezelf eens en zie dat voor je in zakken suiker. Als je dat de hele dag in een rugzak mee moet sjouwen, begrijp je dat het naast erg ongezond, ook heel vermoeiend is! Ligt jouw hond op de bank of stoel? Heb je wel eens aan een opstapje gedacht? En heb je kleine kinderen, zorg dan dat jouw hond zich ergens terug kan trekken waar de kinderen hem of haar met rust laten. Wil je echt een superbaas zijn? Laat je hond eens een keer masseren door een professional. Heerlijk bij pijnlijke spieren en gewrichten!