Wegens voorraadinventarisatie worden op 31 januari 2025 geplaatste bestellingen op maandag 3 februari verwerkt.

Hoe kies ik de juiste Glucosamine voor mijn dier?

Deze maand kwam er een krantje voorbij van een producent van chemische ontworming en vlo- en teekdodende producten die zich waagt op het terrein van supplementen. Wat schetst mijn verbazing dat hij zijn Glucosamineproduct stopt in een pasta, snacks en sticks en vergeet de bestanddelen te vermelden van meer dan 80% van zijn product. Nu gaat het natuurlijk om de werkzaamheid voor de gewrichten, maar ook daar ontbreekt er blijkbaar veel kennis. Ik zal proberen aan te geven wat belangrijk is voor een goed vergelijk! 

  1. Het elementair gehalte aan Glucosamine.  Glucosamine en het elementair gehalte aan Glucosamine per dosering: wanneer er staat ‘dit product bevat 1067 mg Glucosaminesulfaat per dosering’ spreekt men over de hoeveelheid Glucosamine + de verbinding. 1067 mg Glucosaminesulfaat bevat dan 600 mg elementair gehalte Glucosamine. Ook wanneer er staat Glucosaminesulfaat 2KCl staat de totale hoeveelheid genoemd en niet het elementaire gehalte. Glucosamine kan dus op drie verschillende wijzen worden weergegeven. Als u een product vergelijkt let dan op de elementaire hoeveelheid glucosamine. Het is voor de producent verplicht dit te melden op het etiket maar er wordt nog veel met de glucosaminesulfaat hoeveelheid geadverteerd. En let op: er is een kritische hoeveelheid mbt werkzaamheid, meer elementair glucosamine garandeert niet een betere werking, want het gaat ook om de verhouding met bijvoorbeeld Chondroïtine, MSM en Magnesiumcitraat.
  2. Wat is de herkomst van de grondstoffen? Bijvoorbeeld Chondroïtine is een dure grondstof. Er zijn leveranciers die er trots op zijn dat hun chondroitine afkomstig is van baby-haaitjes. Ik vind dat verwerpelijk. De PUUR chondroïtine is BOVINE, dat wil zeggen afkomstig van gezond rundvee en bijproduct van de slacht.
  3. De vorm of de verbinding: de voorkeur heeft een organische verbinding, dat geeft een betere opneembaarheid, zoals bijvoorbeeld de Magnesiumcitraat.  Magnesium (als -citraat) is belangrijk voor een goede botkwaliteit en werkt spierontspannend. Als de vorm niet op het etiket staat dan wordt er meestal een goedkope grondstof gebruikt als carbonaat. Bijvoorbeeld Calciumcarbonaat, dat wordt gebruikt  voor de productie van witte verf, krijt, en schoonmaakmiddel,  en heeft niet direct een gezondheidsbevorderend effect, tenzij je het gebruikt voor beïnvloeding van de zuurgraad van de maag bij paarden. Van Magnesium wordt vaak de goedkope variant Magnesiumoxide gebruikt, dit werkt ook alleen als laxeermiddel en heeft dus geen positief effect op de gewrichten.
  4. Een combinatie van grondstoffen in het product werkt optimaal. De verhouding Glucosamine en Chondroïtine is het meest effectief in de verhouding 4:3. Recent onderzoek heeft aangetoond, dat MSM, Glucosamine en Chondroïtine in combinatie sterker zijn dan afzonderlijk. MSM is een essentiële voedingsstof voor de gewrichten. Het zorgt voor de elasticiteit van kraakbeen, pezen en gewrichtskapsels. MSM is ook nodig voor de vorming van chondroïtinesulfaten, belangrijke bouwstenen van het kraakbeen. Bovendien heeft het een pijnstillende werking.
  5. Een compleet product bevat ook mineralen en sporenelementen voor de gewrichten zoals Mangaan en Koper. Deze maken deel uit van verschillende enzymen, die van belang zijn bij bindweefsel- en botvorming. Koper werkt bovendien weefselbeschermend bij langdurige ontstekingen, zoals artritis, doordat het deel uitmaakt van een antioxidantcomplex
  6. Wat is de adviesdosering voor een dier met een bepaald gewicht, per dag? Als je aan een hond van 20 kilo al 10 gram of meer moet geven voor enig effect en die 10 gram bestaat voor 80% aan hulp- en vulstoffen die niet bij naam worden genoemd op het etiket, dan zou ik kiezen voor een meer geconcentreerd supplement zonder hulpstoffen, vulstoffen of ballast-stoffen? Deze laatsten zijn vaak nodig bij een supplement in tabletvorm of pasta of bijvoorbeeld een siroop. Kies voor een poeder met alleen werkzame stoffen!
  7. Wierookboom (Boswellia serrata), Schietwilg (Salix Alba) en Zwarte aalbes (Ribes nigrum) werken pijnstillend en remmen ontstekingen.
  8. Geef supplementen voor zover nodig. Geef de hoeveelheid supplement naar de behoefte van het dier. Loopt het dier slecht, geef iets meer, loopt het dier weer soepel, halveer dan de dosering. Dat is natuurlijk bij het geven van glucosamine-snacks erg lastig. Je gaat niet meer snacks geven als het dier al niet goed loopt. Datzelfde geldt overigens voor Omega-3 in voeding. Een gezondheidsbevorderend effect bereik je met een supplement alleen als je de hoeveelheid kan aanpassen aan de situatie. Je gaat niet meer voeren als je dier pijnlijk beweegt.
  9. Prijs/kwaliteit en prijs per dag  Als laatste natuurlijk niet geheel onbelangrijk: reken uit wat uw dier nodig heeft per dag en hoelang u met een pot doet, deel het aantal dagen door de prijs en u heeft de prijs per dag.

         Check altijd het etiket, de benodigde hoeveelheid per gewicht en de prijs voor de juiste keuze!