Hond in topvorm: 11- jarige Alice door naar de European Open

Leeftijd zegt niet alles, goede verzorging en voeding wel. Dat bewijst Mechelse herder Alice, die de laatste weken met haar 11 jaar de ene na de andere topprestatie neerzet. Afgelopen weekend plaatste ze zich voor de European Open die dit jaar van 27 tot 30 juli gehouden wordt in Italië levert. Katja Slippens van Blazing Amber Training and Coaching en Agility Sporter met haar Mechelse Herders, kijkt ernaar uit: “Onze Alice is in topconditie. Kijk voor haar rondjes hier maar naar dit leuke filmpje. In die zin lijkt Alice op haar moeder Franny, die op 12-jarige leeftijd ook nog steeds met veel plezier meedraaide in de top van Nederland in agility. Ik kan hieruit alleen maar opmaken dat we blijkbaar iets goeds doen in de verzorging van onze honden. PUUR en andere producten van NML health zijn hierbij van onschatbare waarde.”

Gezonde basis

"Alice werd bij ons op 24 januari 2006 geboren. Vanaf het moment dat we wat meer gaan trainen, meestal als de honden 5 maanden zijn, krijgen onze honden producten van Puur. Voorheen gaf ik ze standaard een mix van glucosamine/chondroitine, maar sinds vijf jaar heb ik dat vervangen voor een poeder met Wierookboom (Boswellia serrata), Damiana (Turnera diffusa), Echte guldenroede (Solidago virgaurea), Schietwilg (Salix alba), Zwarte bes (Ribes nigrum), MSM (Methylsulfonylmethaan), Glucosamine sulfaat, Chondroïtinesulfaat, Magnesium citraat, Kaliumchloride en Fosfor (calciumfosfaat) heet. Na een blessure werd deze ons aanbevolen en ik merkte een groot verschil door de extra supplementen in de samenstelling van dit supplement. Samen met de Omega 3 visolie, vormt dit de perfecte basis voor het leveren van sportieve prestaties. Die vergen immers heel veel van het hondenlichaam.

Uiteraard is goede voeding een andere belangrijke voorwaarde voor een gezond lijf dat moet presteren. Onze honden krijgen Prins Petfoods, de geperste brok, die op lagere temperatuur is bereid. Voor sport gerelateerde lichamelijke problemen zijn onze honden in goede handen bij onze Homeopathische Dierenarts Anneke Jyoti.”

Eerste hulpkoffer

Als ik ‘iets’ aan de honden merk, zoek ik hulp bij de PUUR producten en ga ik naar Anneke voor chiropractische en osteopatische hulp. Zo blijven we grote problemen voor en duurt een behandeling en herstel niet zo lang. Ik heb altijd de PUUR druppels op basis van Zwarte bes (Ribes nigrum), Madeliefje (Baaellis perennis), Valkruid (Arnica montana) en Wijnruit (Ruta graveolens) bij me, voor na een zware training of als ik bijvoorbeeld opmerk dat een hond ergens ruig tegenaan gelopen is. Alice en nu ook Dayzee krijgen dagelijks de kruidenmix op basis van Magnesium citraat, Meidoorn (Crataegus oxyacantha), Natriumfosfaat/Sosium phosphate, Hop (Humulus lupulus), Sint-janskruid (Hypericum perforatum), Dong Quai (Angelica sinensis), Japanse notenboom (Ginkgo biloba), Zink, L-Tryptofaan, Vitamine B3 en Vitamine B6, dit haalt bij deze hyper en stressvolle types, de scherpe kantjes ervan af. Op de wedstrijddag zelf ondersteun ik ze met een Phytonics druppel op basis van Saffraan (Crocus sativa), Vleeskleurige passiebloem (Passiflora incarnata) en Hop (Humulus lupulus). Zo kunnen ze zich goed blijven concentreren en werken.

Op leeftijd

“Nu Alice wat op leeftijd is krijgt zij elke dag een supplement met choline. Nu was ze zeker nog niet warrig en dement, maar ik merkte dat ze door de dit supplement toch een zekere vooruitgang boekte in haar focus en alertheid. Choline is een wateroplosbare voedingsstof. Ik ben heel blij met de extra tijd die we hebben met Alice. We hebben ons genoeg zorgen om haar gemaakt.”

Lappenmand

“Alice raakte namelijk op 9-jarig leeftijd flink geblesseerd: ze was met haar knie op het WK tegen de tunnelwand aan geknald. Een periode van 5 maanden rust en revalidatie volgde, ondersteund door producten van PUUR en de zorg van dierenarts Anneke Jyoty. Net toen Alice zover was dat ze weer aan wedstrijden kon beginnen, haalde ze haar achterpoot open tijdens het zwemmen. Dit betekent nu echt het einde van haar sportcarrière, dacht ik. Maar wonderwel zie je nu helemaal niks meer van die wond, die met Vetramil zalf is behandeld. Nog geen wit haartje markeert de plek van dat groot gapende gat. De wond is onvindbaar geworden en ik zou moeten zoeken in mijn papieren om te achterhalen om welke poot het ook alweer ging.”

Genieten

“Ik ben heel blij dat Alice nog steeds zo goed kan genieten van de agility sport. Ik hoop van ganser harte dat ze het zo nog lang kan volhouden, maar ik realiseer mij ook dat er een keer een eind aan zal komen. Dat ze niet meer kan springen en rennen zoals ze zelf zou willen en dat ik dan de beslissing zal moeten nemen om haar met pensioen te laten gaan. Vanaf dat moment zullen fietsrondjes en boswandelingen genoeg moeten zijn. Maar nu is het nog niet zover en laat Alice zich niet kennen en beleeft ze vooral ontzettend veel plezier aan haar sport.”

Foto's onder meer van Thea van Niekerk.