Let op: aangepaste levertijden en bereikbaarheid rondom de feestdagen. Zie 'Actueel' voor details. 

 

Hondenprofessional met passie... Aura4dox: 'Op maat voor hond en mens'

Leestijd 5 minuten

Zie jij ze ook wel eens lopen?

Eigenaren met honden die hoestend en kuchend in hun halsband “hangen”? Natuurlijk is netjes aan de lijn lopen iets dat iedere hond zou moeten leren. Maar daarnaast zijn er veel honden voor wie een halsband niet geschikt is, omdat zij snel geïrriteerd raken in het keelgebied. Ook een slecht zittend tuig kan voor belemmering zorgen en zelfs voor de druk op de luchtpijp net als een halsband. Voor deze honden raden wij PUUR Laryngo aan. Maar zonder het aanpassen van de oorzaak van het kwaad, heeft dit geen zin. Daarom raden wij voor deze honden een goed, passend tuig aan. Maar helaas is een goed passend Y-tuig vinden niet gemakkelijk, zeker niet als dit online gebeurt. Let op, een slecht passend tuig kan ook bewegingsproblemen veroorzaken! 

Daarom gingen wij in gesprek met Iva Pastova van Aura4dox. Iva verkoopt tuigen op maat voor honden.

Iva, jij verkoopt tuigen op maat voor honden. Hoe ben je tot die keuze gekomen?

In 2012 kwam ik, tijdens een vakantie in mijn geboorteland Tsjechië, in contact met 4dox. Zij maken diverse producten op maat voor honden. Wat mij meteen aansprak was het feit dat ze werken met Europese materialen, eigen teksten geborduurd kunnen worden en dat er volop gecombineerd kan worden met kleuren. Er ontstond al snel een fijne samenwerking en ik ging de producten van 4dox in Nederland verkopen. Mijn witte Herder Aura heeft nogal wat fysieke klachten. Ik merkte al snel dat veel halsbanden en tuigen haar letterlijk beperkten, haar klachten verergerden of ongemak veroorzaakten. Tegelijkertijd volgde ik allerlei cursussen en opleidingen waarbij het hondenlijf centraal stond. Ik leerde kijken naar bewegingen en gangwerk en het effect wat een halsband of een tuig heeft op het hondenlijf.

Ik merkte ook dat ik geen goed passend tuig voor mijn hond kon vinden. Ik besloot samen met 4dox om maatwerk tuigen te gaan ontwerpen. Toen ontstond ook de naam Aura4dox. We zijn gestart met 3 modellen Y-tuigen en bijbehorende riemen en halsbanden. Inmiddels bieden we een uitgebreid assortiment kleurrijk maatwerk voor mensen en honden. In eerste instantie was er ook een mogelijkheid voor mijn klanten om zelf hun hond op te meten en aan de hand daarvan een tuig te bestellen. Maar de ervaring leerde dat deze metingen vaak niet helemaal klopten en veel honden alsnog met een niet goed passend tuig rondliepen. 

Tuig op maat

Het op maat maken van een tuig gaat namelijk niet alleen over meten. Een goed passend tuig zit 'm niet alleen in de pasvorm, maar zeker ook. in het materiaal, de verhouding van de maten (een reden waarom een volledig verstelbaar tuig niet bij iedere hond goed past), de breedte, het gewicht en soepelheid van het materiaal. Daarom focus ik me op het echte maatwerk en werk ik alleen nog met meet- adviesconsulten.

Na jaren onderzoeken, nadenken, leren, observeren en fouten maken, kan ik met zekerheid zeggen dat een slecht zittend hondentuig voor dagelijks gebruik voor veel ellende kan zorgen in het hondenlijf, voor klachten zorgt en herstel in de weg staat. Echt maatwerk kan alleen dan gemaakt worden wanneer men met kennis en inzicht die ene individuele hond kan zien. Ik werk vaak in samenwerking met dierenartsen en therapeuten, want veel fysieke klachten vragen om een prettig zittend, maatwerk tuig.

Hoe werkt een meet- en advies consult?

Iedere hond is welkom in mijn praktijk. Het maakt voor een meet- en advies consult geen verschil of een eigenaar graag een maatwerk tuig voor dagelijks gebruik wil of is doorverwezen wordt door een professional. Tijdens de eerste afspraak bespreek ik met de eigenaar bijzonderheden over het gedrag en de fysieke gesteldheid van de hond. Een goede voorbereiding is in dit geval essentieel omdat ik honden ook daadwerkelijk moet aanraken. Angst en stress zorgen voor gespannen spieren en een andere houding dan gewenst tijdens het meten. Ik werk dan ook niet met een tafel en heb een scala aan materialen en trucs om honden een veilig en prettig gevoel te geven zodat ze een beetje kunnen ontspannen tijdens de meetsessie. Samen met de eigenaar bespreek ik de wensen en eisen, het verwachte gebruik van het tuig, het gedrag en het gewicht van de hond. Dan meten we de hond op door middel van onze speciaal ontworpen pastuigen. We bepalen het model tuig wat het beste past bij de lichaamsbouw van de hond, welke bandbreedte of combinatie van bandbreedtes het beste zou passen en of er speciale aanpassingen nodig zijn.

Proces op maat en handwerk

Dan volgt het bepalen van de kleuren, een proces wat voor de ene klant een feestje is en voor de andere een ware kwelling. Want met 14 kleuren band en 29 kleuren voering zijn meer dan genoeg leuke kleurcombinaties te bedenken. De klant krijgt alle maten, kleuren en opties digitaal mee naar huis. Thuis kan de klant zijn hondentuig via de website samenstellen en bestellen. Dit geeft alle rust om te beslissen over alle extra opties. Ik kijk alle bestellingen persoonlijk na. Zo kunnen we vergissingen in maatvoering, kleuren of bijvoorbeeld spelfouten in teksten voorkomen. Tijdens hele drukke periodes kan het voorkomen dat het controleren en verwerken van de bestelling even wat langer duurt. Na zo’n 20-40 dagen wachten wordt het tuig thuisbezorgd. Die wachttijd is zo lang omdat ieder product niet alleen maatwerk, maar ook handwerk is. 

Is een tuig altijd beter dan een halsband? Zo ja, waarom?

Het dragen van een tuig of een halsband moet mijns inziens een functie hebben en het dier zo min mogelijk belasten. De pasvorm, het materiaal, het gebruik en het comfort zijn belangrijke factoren hierin. De hals en de nek van de hond zijn gevoelige gebieden en het dragen van een halsband kan, zeker wanneer de hond of de eigenaar aan de lijn trekt, zorgen voor schade of ongemak. Daarnaast beperken hele brede banden ook vaak de bewegelijkheid van de nek. Aan de andere kant kan het dragen van een halsband heel handig zijn. Een (extra) lichte halsband met telefoonnummer of medische informatie geeft veiligheid, maar ook tijdens loslopen, sporten en bijvoorbeeld zwemmen is een halsband vaak veiliger dan een tuig. Een passend tuig dragen is voor de meeste honden comfortabeler dan een halsband. Een goed passend tuig laat de schouders, de nek  en de rug goed bewegen zonder dat het tuig belemmert of zorgt voor pijn of ongemak. Hoewel een maatwerk tuig voor dagelijks gebruik voor de meeste honden de beste keuze is, geldt dat zeker niet voor iedere hond. Sommige honden zijn zo gevoelig dat iedere extra prikkel op hun lijf zorgt voor ongemak wat zich vaak uit in het ontwijken van het tuig, hyperactief gedrag of zelfs niet kunnen bewegen als het tuig aan is. Ook zie is soms honden met beperkingen waarbij het dragen van een tuig niet de voorkeur heeft of zelf onmogelijk is. Hoewel wat mij betreft het dragen van een goed passend tuig de voorkeur heeft, sluit dat het gebruik van een halsband niet uit. Alles staat en valt met pasvorm, materiaal en vooral gebruik. 

Heb je nog een grappig of leuk verhaal over een hond/ klant?

Ik kan je veel ontroerende of grappige verhalen vertellen! Maar het verhaal van Main Coon Donny springt eruit. Donny is de eerste en tot nu toe enige kat met een 4dox tuig. Donny gaat vaak samen met zijn baasjes en hun honden op pad en zij vroegen mij een tuigje te maken voor hem. Dat leek me een leuke uitdaging. Nou een uitdaging was het zeker! Jonge kater Donny keek het eerste deel van het consult letterlijk de kat uit de boom. Gelukkig kwam hij na een poosje bij ons liggen en liet zich aanhalen. En toen begon het meten. Een hond blijft vaak wel redelijk recht staan, zitten of liggen. Die kan ik met wat lekker of iets om aan te snuffelen over het algemeen goed regisseren... maar een kat...

Een kat... Ja. Dat is even een ander verhaal!

Donny bepaalde zelf wel wat hij deed en snoep... daar was hij niet voor te paaien. Donny vond de spelletjes die ik hem aanbood ter afleiding niet interessant, maar mijn meetlint vond hij geweldig speelgoed. Samen met zijn eigenaren heb ik hartelijk om zijn streken gelachen. Gelukkig waren zijn eigenaren ook heel realistisch en we hielden rekening mee dat het tuig niet in een keer goed zou passen en een tweede meetsessie nodig kon zijn. Het speciale kattentuigje ging in productie en bleek perfect te passen. Ik kreeg veel leuke foto’s en filmpjes van de avonturen van Donny en zijn huisgenoten. Daar geniet ik echt inetens van. 

Medisch door verwezen

Verder zijn er veel verhalen van honden en hun eigenaren die, doorgestuurd door een arts, behandelaar of gedragstherapeut een mooi tuig kregen en die ik daarmee heb kunnen steunen in hun proces. Deze verhalen geven mijn steeds weer energie om door te gaan met mijn werk, beter te worden in wat ik doen en meer te leren over het hondenlijf. 

Waar kunnen mensen je vinden?

Mijn eigen praktijk zit in Houten, achter mijn woning op dit moment en vanaf 14.3.2021 in Ameide. Verder ben ik op uitnodiging te vinden op locaties van collega’s door heel Nederland en België. Dan ben ik meestal een hele dag op pad om op afspraak tuigen te meten voor hun cursisten, klanten en andere geïnteresseerden uit de omgeving. 

Meer informatie is te vinden op mijn website www.4dox.nl