Door Anoniem op
En daar gingen we weer: auto volgeladen met Vetramil en promotiemateriaal en op weg naar RAI Amsterdam om deel te nemen aan het European Wound Management Association 2017. Op dit wondcongres was op donderdag 4 mei de beurt aan de dierenartsen met een internationale conferentie van de Veterinary Wound Healing Association. De grondlegger van onze befaamde Vetramil wondproducten, biologe en wetenschapper Tineke Creemers van Bfactory Health Products, hield daar een lezing over honing als grondstof voor wondheling. Als exclusief distributeur voor Vetramil wilde NML health daar natuurlijk bij zijn. En zo bouwden we in alle vroegte onze stand weer op.
Kritische blik op antibiotica
In de ochtend stond het gebruik van antibiotica bij wondheling bij dieren centraal in de lezingen van de internationale sprekers. Studies gaven verschillende inzichten over hoe bacteriën in een wond te lijf moeten worden gegaan met een onderscheid tussen wonden die door (bijt-)incidenten ontstaan en operatiewonden. Bacteriën, die vanuit de omgeving de wond binnendringen, kunnen een grote spelbreker zijn in het helingsproces en vaak vind je in een bijtwond ook de bacteriën van de agressor terug. Resistentie, profylaxe, systeembenadering of lokale toepassing van antibiotica, het kwam allemaal voorbij in de presentaties.
Waar wij vooral erg blij mee zijn is, dat ook in de wetenschap, er continu gezocht wordt naar alternatieven voor antibiotica als middel om bacteriën in een wond te voorkomen cq te bestrijden en dat honing zeker (vooraan) in dat rijtje thuis hoort!
Honing, maar welke?
In haar lezing legde Tineke Creemers uit, dat honing als toepassing voor lokale wondbestrijding, de laatste jaren steeds meer in beeld komt. Het grote voordeel is dat het bacteriën bestrijdt en dat er tot nu toe nog geen resistentie tegen ontwikkeld is. Door het hoge suikergehalte heeft honing een samentrekkend effect op weefsel, bevordert het, door de aanwezigheid van het enzym gluco-oxidase, een gunstig vochtig milieu in de wond en stimuleert het het granulatieproces. Daarnaast bevordert de lage pH (gemiddeld 3,5) een snelle wondheling. De antibacteriële eigenschappen van honing werken reinigend en zorgen er voor dat de wond minder stinkt. Creemers deed onderzoek naar de werking per type honing in relatie tot verschillende typen bacteriën en concludeert dat hierin verschillen zijn. In een heldere presentatie zette ze haar bevindingen uiteen:
Uit het onderzoek blijkt dat de in de Vetramil gebruikte honingsoort Medical grade de enige is met een high Bee defensin-1 peptide en daarmee over de goede eigenschappen beschikt voor een snelle wondheling. Laat dat nu ook de ervaring van onze klanten zijn!
Emmers als broodjes
Met alle positieve verhalen over honing op dit wondcongres, waren de aanwezige dierenartsen natuurlijk extra geïnteresseerd in onze Vetramil producten. We deelden onze kennis met plezier, gaven samples weg, lieten het verschil tussen Vetramil-zalf, Vetramil- vloeistof en Vetramil honing voelen en legden uit wanneer je wat in welke situatie gebruikt. Om de spulletjes gemakkelijk te kunnen vervoeren, gaven we geïnteresseerden onze enige echte Vetramil-emmer mee: ze vlogen als broodjes over de toonbank. Hoe leuk is het, dat op deze manier onze kennis en ervaring haar weg vindt naar landen als Brazilië, Canada, België, Duitsland, Denemarken en Engeland. Een deelnemer aan het congres, die namens het geneesmiddelenagentschap van België aanwezig was, verzamelde gretig haar kennis over de werking van honing. Wie weet met welke gevolgen voor de veterinaire geneeskunde in België? En een Spaanse deelnemer aan het congres vroeg of dat NML health contact wil opnemen met zijn dierenarts in Spanje: de kennis over een natuurlijke aanpak van gezondheid van dieren is volgens hem daar nog helemaal niet ingeburgerd. En zo verspreidt deze kennis zich als een olievlek over Europa en daarbuiten. Wat zo’n emmertje niet allemaal teweeg kan brengen. Moe maar voldaan laadden wij na afloop onze auto weer in. Morgen weer een nieuwe werkdag.