Let op: aangepaste levertijden en bereikbaarheid rondom de feestdagen. Zie 'Actueel' voor details. 

 

Hotspot natuurlijk

Door Dierenkliniek Kortenoord

Zodra het buiten weer warmer wordt ziet Dierenkliniek Kortenoord het aantal honden dat met hotspotplekken de praktijk bezoekt, enorm oplopen. De grootste reden voor die toename is dat mijten in een warme broeierige vacht hun kans schoon zien en de hond bijten. Veel honden zijn gevoelig voor mijten en lopen groot risico op het ontwikkelen van een hotspot.

 “Veel baasjes zijn zich er niet van bewust dat ze met de juiste voorzorgsmaatregelen veel ellende kunnen voorkomen.”

Een hotspot ontstaat onder meer door een allergische reactie van de huid op een insectenbeet, zoals die van de vlo, teek of mijt. Zeker mijten hebben het enorm naar hun zin in een warme broeierige vacht, zo vertelt de dierenarts. “In het voorjaar tijdens de wisseling van de winter naar de zomervacht, is de huid extreem gevoelig voor steken van buitenaf. De hond die er gevoelig voor is, krijgt huidirritatie met enorme jeuk, zal gaan krabben en bijten en de bodem voor een hotspot is gelegd.” Andere oorzaken voor huidirritatie met de ontwikkeling tot een hotspot zijn allergie voor pollen van bomen en planten, voeding (granen) en bacteriële infecties, die gepaard gaan met jeuk. De hond vindt de plek vervelend, gaat krabben en bijten en daar ontstaat de vuurrode, warme en etterige plek die maar moeilijk herstelt. Lees ook -Kennisbank Hotspot -

Lipidelaag en ondervacht

“Zeker als je weet dat je hond gevoelig is, is een gezonde huid en goede vacht essentieel. Veel baasjes wassen hun hond met te agressieve shampoos waardoor de beschermlaag ofwel de lipidelaag van de huid wordt aangetast. Zeker humane shampoos tasten deze lipidelaag aan, die moet je echt niet gebruiken op een hondenhuid. Wat mensen zich vaak ook niet realiseren dat Biotex en Betadine shampoos ook te agressief zijn, wel kun je die inzetten om de hotspot schoon te maken, maar dan echt alleen op de wond zelf.” De lipidelaag beschermt de huid tegen beschadiging en indringers van buitenaf en daarom is het van groot belang dat de huid in goede conditie is en blijft. “Daarom adviseer ik altijd om de hond vegetarische olie met omega 3-6-9 te geven en zodra het warm wordt de ondervacht te laten verwijderen om te voorkomen dat de huid gaat broeien. Zo zorg je voor een goede huidkwaliteit en krijgen huidirritaties minder kans om zich te ontwikkelen.”

Regulier of natuurlijk 

De dierenartsen van Dierenkliniek Kortenoord kunnen een goede afweging maken tussen de reguliere en natuurlijke benadering van de behandeling van hotspots. 

De reguliere behandeling bestaat veelal uit het schoonmaken van de etterende plek met een antiseptisch wasmiddel, zoals Malaseb, en de plek zelf te behandelen met een corticosteroïde zalf. Deze zalf (Prednison) heeft veel bijwerkingen. Als het heel erg is, wordt er in sommige gevallen ook antibiotica gegeven. “De natuurlijke behandeling bestaat ook uit het schoonmaken en schoonhouden van de wond, maar dan met mildere natuurlijke middelen. Een spoelvloeistof met medicinale honing houdt de wond ook goed schoon en een zalf met medicinale honing of met Aloë vera bevordert de genezing. De jeuk is het allerbelangrijkste wat moet worden bestreden. Dat doe ik het liefst met een compositum met extracten van de Apis (= honingbij, waarmee alle allergische prikkels worden aangepakt), Urtica (tegen reactie op planten) en Ledum ( tegen teken van insecten en mijten). Vaak wordt ervoor gekozen om de vacht rond de hotspot te scheren of kort te knippen. Zelf ben ik daar terughoudend in omdat vaak door het groeien van nieuwe haartjes er opnieuw jeuk ontstaat. Als het gebied heel vies is moet je wel, maar liever niet. Dat is mijn beleid.”

Preventief

Een natuurlijke dierenarts hamert op een goede huidconditie en door desensibilisatie de hond minder gevoelig te maken voor allergische prikkels met druppels. Daarnaast bescherm je de hond door te zorgen voor een gezonde huidkwaliteit onder meer door het laten verwijderen van de ondervacht. De hond beschermen tegen vlooien, teken en mijt met een het liefst een natuurlijk middel, is ook een belangrijke strategie om je hond te beschermen tegen hotspots.

“Een hotspot is een aantrekkelijke plek voor vliegen om eitjes te leggen. Het enige wat je kunt doen is de daaruit ontstane maden handmatig te verwijderen. In dat geval ontkom je niet aan een anti-parasiticum om je dier te beschermen. Maar dan ook alleen in het uiterste geval.”

Lees meer over Hotspot in de kennisbank

Lees hier meer over Dierenkliniek Kortenoord in Wageningen.