Let op: aangepaste levertijden en bereikbaarheid rondom de feestdagen. Zie 'Actueel' voor details. 

 

Kan ik mijn paard of pony natuurlijk ontwormen? Nee!

Hoe ontworm ik mijn paard of pony? Kan dat natuurlijk?

Nee! Natuurlijk ontwormen kan niet

en preventief chemisch ontwormen kan ook niet…

Wat te doen?

Bij NML health krijgen we regelmatig deze vraag. 
Helaas, als er al een parasitaire infectie is, dan is chemische interventie de enige oplossing.

Bij een parasitaire infectie zijn er namelijk al teveel wormen… die krijg je alleen weg met een chemische behandeling met alle bijwerkingen van dien. Bij paarden komen de volgende wormen voor: de spoelworm, rode bloedwormen, lintworm, grote strongyliden en de veulenworm. 

Maar let op! Preventief chemisch ontwormen kan ook niet. Een wormkuur werkt alleen als er daadwerkelijk wormen zijn. Het middel doodt de aanwezige wormen. Teveel ontwormen, zonder noodzaak, kan echt schadelijk zijn voor het lichaam! Symptomen als diarree, (plaatselijke) huidirritaties, jeuk of lusteloosheid komen veel voor na een wormkuur. Voor veulens kan een overdosering van wormmiddelen levensbedreigend zijn.

Een chemische wormkuur bij een gezond paard kan juist leiden tot een slechtere darmfunctie en een verminderd werkend immuunsysteem… met een wormbesmetting als gevolg. Deze nieuwe wormbesmetting wordt niet voorkomen of genezen door de eerdere ontworming. Een ontwormingsmiddel werkt namelijk alleen op de al aanwezige wormen in de darm.

Preventie 

Het is dus van belang om een parasitaire infectie te voorkomen. Een wormpje heeft ieder paard wel eens: het gaat er om de parasieten in balans te houden, zodat het lichaam er geen schade van ondervindt. 

Kruidenmengsel 

Hiervoor kunnen goed kruiden worden ingezet zoals Absintalsem, Citroenkruid, Curcuma, Fenegriek, Kruidnagel en Tijm in combinatie met Grapefruitzaad extract. Een aantal van deze kruiden is wormafdrijvend, maar het gaat om het totale effect: zorgen dat het milieu in de darmen van het paard onaantrekkelijk is voor parasieten. Dat bereik je nooit met een wormkuur in de vorm van een spuit met een chemische substantie.

Doseren en checken! 

Jarenlange ervaring leert dat als de kruiden één keer per kwartaal worden toegediend - en dat gedurende tien dagen achtereen - worminfecties sterk worden teruggebracht of niet meer voorkomen. Een regelmatige check van de mest bij de dierenarts of het VPL het Woud, geeft informatie over het resultaat. Uit onderzoek blijkt dat slechts 20% van de paarden te veel wormeitjes uitscheidt. Bij een advies van vijf keer per jaar chemisch ontwormen is dat dus gemiddeld vier keer teveel.
Daarbij moet worden opgemerkt dat de weerstand van het paard ook meetelt in het resultaat en de infectiedruk niet onevenredig hoog mag zijn.  

Weg met de mest

Wormen komen bij paarden het meest voor in de darmen. Besmette paarden scheiden met de mest wormeitjes uit, die na een tijdje als larven met het gras weer kunnen worden opgenomen. 

Haal dus dagelijks de mest uit de stal en wei. Ook is het goed de weides afwisselend te laten begrazen door een andere diersoort zoals rundvee of schapen. Zij kunnen namelijk, net als mensen, niet besmet worden met paardenwormen.

Jonge paarden en veulens

Wormen geven vooral bij veulens en jonge paarden problemen. Zo kan bij veulens een groeiachterstand ontstaan, ze kunnen vermageren of koliek krijgen en dun mesten.

Liever te vaak dan te weinig

Zorg voor een hogere frequentie van het checken van de mest bij een kudde met veel (jonge) paarden of bij paarden die meedoen aan een show of wedstrijd. Ontwormen na een mestonderzoek zorgt ervoor dat de paarden minder medicatie hoeven te krijgen en de kans op resistentie wordt verkleind. Ook scheelt het behoorlijk in de portemonnee.

Niet alleen wormen

Ook de preventie van infecties met schimmels, gisten en coccidiën kan met kruiden worden bereikt. Zo heeft Geelwortel een fungicide werking tegen onder andere Candida albicans. Alsemkruid heeft naast een fungicide werking ook effect op het darmmilieu, het maakt het onaantrekkelijk voor nematoden (wormen).

Van het kruid Tijm zijn bij een lage concentratie de vermicide (worm-dodende) eigenschappen bewezen: het kruid prikkelt de wormmusculatuur en leidt bij een hoge concentratie zelfs tot verlamming van de wormmusculatuur.

Bovenstaande genoemde kruiden worden ook voorgeschreven ter ondersteuning van de ziekte van Lyme en bij bloedparasieten.

Overigens worden deze kruiden ook met succes gebruikt honden, katten en mensen.