Let op: aangepaste levertijden en bereikbaarheid rondom de feestdagen. Zie 'Actueel' voor details. 

 

Uit de praktijk van... Evelien van der Waa: 'Katten met jeuk'

Leestijd 6 minuten

Van de katten die ik zie in mijn praktijk als homeopathisch werkend dierenarts zijn er veel katten met jeukklachten. En dat zijn vaak lastige patiënten om te behandelen. Jeuk is namelijk een aspecifieke klacht, dat wil zeggen dat het niets zegt over de oorzaak. Vaak spelen allergieën een rol bij jeuk, ook bij katten. De meest voorkomende vorm van allergie bij katten is een vlooienallergie, daarna komt een voedingsallergie en daarna pollenallergie.

Allergieonderzoek bij honden

Bij honden maak ik regelmatig gebruik van de informatie uit allergietesten op basis van bloedonderzoek. Dat is vaak heel nuttig bij een allergie voor allergenen uit de omgeving van het dier, zoals pollen en mijten. Op basis van de test weet je welke allergenen uit de test een rol spelen (er worden zo’n 31 allergenen getest). Vaak spelen verschillende mijten en allerlei soorten pollen een rol bij honden met allergie. 

Als je hier homeopathisch iets mee wil doen, kun je gebruik maken van zogenaamde nosoden, dat wil zeggen homeopathische verdunningen gemaakt van de stof die de allergische reactie geeft, dus bij mijten allergie een mijten nosode en bij pollenallergie een pollen nosode. Er bestaat een hele goede pollen mix van de meest voorkomende pollen die allergie geven bij dieren, dit zijn met name grassen en bomen. Dat is niet zo gek want grassen en bomen zijn windbestuivers: hun pollen worden met de wind over lange afstanden vervoerd. Het gaat onder meer om de volgende bomen: berk ( (betula), beuk (fagus sylvatica), wilg (salix). En de volgende grassen: haver (Avena sativa) en Engels raaigras (Lolium perenne). Daarnaast zitten er nog een aantal kruiden en planten pollen in, zoals het Madeliefje (Bellis perennis) en de Paardenbloem (Taraxacum officinale). Ondanks dat er al heel wat verschillende plantensoorten in dit mengsel zitten, is een hond soms toch allergisch voor een andere plant of boom. Gelukkig bestaan er nog meer humane homeopathische pollenmengsels met een net andere samenstelling. Ik probeer op basis van zo’n allergietest dan het beste mengsel of de beste combinatie te zoeken voor dat dier. 

Allergieonderzoek bij katten

Bij katten zijn de uitkomsten van allergietesten, zowel de huidtest als de bloedtest, helaas niet betrouwbaar. Je kun bij katten dus niet goed uitzoeken voor welke pollen/mijten ze precies allergisch zijn. Bij een allergie voor pollen zie je vaak een seizoensinvloed op de jeuk. Eigenaren merken aan hun kat dan dat hij/zij in een bepaalde periode van het jaar duidelijk meer jeuk heeft dan in een andere periode. Heel vaak beginnen de klachten in het voorjaar en is het in de winter veel beter. In zo’n geval zet ik altijd het pollen mengsel in. Bij heel veel katten zie je dan een duidelijke verbetering: minder jeuk.

Ondersteuning van huid en vacht bij jeuk

Bij jeuk/huidklachten gebruik ik naast het homeopathische middel vaak ook supplementen ter ondersteuning van de huid en vacht. Maar bij katten is het vaak lastig om iets door het eten te geven. Katten zijn sowieso erg kritisch op hun eten. Sommige katten willen echt alleen maar één bepaald merk voer eten of alleen brokjes en geen natvoer. Als je supplementen over/door het eten wil geven, kan het zijn dat sommige katten hun eten niet meer opeten. Dit is echt een uitdaging voor mij en de eigenaar. In het slechtste geval heb je een goed product, dat je niet kunt gebruiken omdat de kat het niet wil eten.

Vitaminen, mineralen en bouwstoffen

Het supplement dat ik graag inzet bij huidklachten bevat onder andere: Chlorella vulgaris en Spirulina platensis. Deze algen hebben een sterk ontgiftende werking. Daarnaast bevat het veel mineralen, vitaminen en bouwstoffen voor de huid. Tot slot zitten er ook nog een aantal planten in. Alles bij elkaar zorgt dit voor een gezonde huid en een mooie vacht, van binnenuit. Soms zien eigenaren al heel snel effect, maar in het algemeen moet je supplementen wat langer geven voordat er een duidelijk effect zichtbaar is.

Trucs om je kat te foppen

Ik heb gelukkig meerdere katten als patiënt die supplementen goed opeten, maar regelmatig heb ik ook heel “lastige katten” die helemaal niest anders willen eten dan wat ze gewend zijn. In twintig jaar heb ik van eigenaren heel wat trucs gehoord om hun kritische kat toch een supplement in poeder vorm of een druppel met alcohol op te laten eten. Hierbij de succesvolle tips. 

Wen je kat aan natvoer

Het makkelijkste is om supplementen door natvoer te geven. Dus is het handig om alle katten, maar met name kittens, met enige regelmaat (ook) natvoer te geven, naast hun brokjes. Katten hechten namelijk erg aan de structuur van hun voer. Katten die nog nooit natvoer hebben gehad, maar alleen brokjes, willen vaak geen natvoer eten. Er zijn allerlei blikjes met puur vlees of vis, maar ook vloeibare snacks en zelfs katten soep. Ook producten met een sterke geur zijn fijn, omdat ze een eventuele geur van het supplement verhullen. Het is daarom ook belangrijk om altijd met een heel klein beetje supplement te beginnen, veel minder dan de nodige dosering, zodat je de kat voorzichtig kunt laten wennen aan de andere smaak. Je bouwt dan langzaam op naar de juiste dosering.

Druppels met alcohol en katten

Voor druppels met alcohol is het handig om ze eerst op een lepel warm water te doen en dan even te wachten. Een deel van de alcohol zal dan verdampen. Vervolgens geef je het water/alcohol mengsel door een beetje voer of met catmilk, als je kat daar gek op is. Bij NML zijn er inmiddels al meerdere producten zonder alcohol zoals PUUR Sinus.

Bekijk hier het filmpje hoe je de alcohol laat verdampen. 

Meer lezen van dierenarts Evelien? 

Lees haar blogs hier


Kennismaken met Evelien van der Waa?

Lees de blog ‘Uitgedokterd? Niet bij dierenarts Evelien van der Waa'

Meer over desensibiliseren bij een allergie of overgevoeligheid lees je hier

Meer over pollen  Meer over vlooien en mijten  Meer over algen