Door Hermien Beijl op
Je kent het wel: je hond schudt zijn kop van links naar rechts, begint te krabben en maakt zachte jammerende geluidjes. De meeste eigenaren met honden met hangende oren weten het dan al…. oh oh… oorontsteking of oormijt op komst. Gelukkig wist hondeninstructeur Hermien Beijl raad.
Meestal grijp je naar het vertrouwde wat je van de dierenarts voorgeschreven krijgt. Op zich niets mis mee als je niet zou weten dat het ook anders kan.
Zonder lawaai en zonder pijn
Zo was het ook met de eigenaren van Faya. Ja, hun Groot Munsterlander krabde zo vaak aan zijn hoofd en oren de laatste tijd, vertelden ze mij bij de hondentraining. Een stap dichter bij de hond en het werd me duidelijk… de geur van een beginnende oorontsteking kwam me tegemoet. Toen ik voorzichtig zijn oor optilde jammerde Faya en wilde ze sneppen, om maar niet de pijn te voelen. Bij het zien van het flesje met druppels dook ze weg.
Ach gossie, de hond had een koppeling gemaakt dat het smeren van de oren heel pijnlijk was en dat het vooral veel geluid gaf in de oren. Dit is voor de hond natuurlijk super vervelend. Alsof je naast een geluidsbox staat die plotseling aan gaat. Rustig kwam ik dichterbij en drukte de gehoorgang zachtjes dicht. Faya kneep haar oogjes dicht, want ze dacht: daar komt het…
En ja, daar kwam het ook, maar dan zonder dat lawaai en zonder die pijn. Ik liet het oor los, en draaide heel voorzichtig aan haar oor. Een zucht van verlichting ging door de hond…
Het arme beest…
Preventie
Honden die gevoelig zijn voor oorproblemen adviseer ik altijd preventief 1 tot 3 keer per week de oren te druppelen. Zo voorkom je dat de hond last gaat krijgen. Als je daarbij de gehoorgang goed dichtdrukt hebben ze ook niet die enorme geluidsbelasting in de oren.
Daarbij komt dat de kruiden erg lekker ruiken en niet schadelijk zijn voor onze eigen huid. Als dat geen win-win situatie is?
Let op
Een oorontsteking is een aandoening waarbij je altijd alert moet zijn dat de ontsteking zich uit kan breiden naar het middenoor en hersenen, zeker als een hond zijn kop scheef houdt en daarbij evenwichtsstoornissen vertoont. Vaak zal het dier door de infectie en pijn echte tekenen van algemeen ziekzijn vertonen: sloomheid, geen eetlust en algehele malaise. Raadpleeg bij deze symptomen altijd een dierenarts. Ook als een oorontsteking niet snel hersteld, blijf dan niet zelf dokteren maar schakel een dierenarts in.
Lees meer over oorontsteking in de Kennisbank van NML health.