Let op: aangepaste levertijden en bereikbaarheid rondom de feestdagen. Zie 'Actueel' voor details. 

 

Mok, een lastig probleem aan de onderbenen

Leestijd 2 minuten
zink zwavel paste

Mok

Mok is een verzamelnaam voor huidaandoeningen aan de onderbenen van je paard, startend in de kootholte. Wondjes, korstjes, of een ontsteking die ontstaat door teveel vocht of vuiligheid. Ook insectenbeten, een mijtinfectie of een verminderde weerstand kan een oorzaak zijn van mok.

Hoe herken je mok?

Mok kenmerkt zich door schilfers, korstjes en roodheid in de kootholte. Je ziet ook dat je paard staat te stampen of te schuren met zijn benen. Het kan ook erg pijnlijk zijn. Hierdoor kan je paard kreupel gaan lopen. In de kootholte is vaak een vochtig eczeem te zien. En de onderbenen kunnen dik en opgezet zijn.

Hoe behandel je mok?

  • Spoel de  aangedane plek schoon en dep het droog.
  • Hou de plekjes zo droog mogelijk
  • Krab nooit de korstjes los
  • Behandel van buiten én van binnenuit!
  • Gebruik een combinatie van zwavel en zink voor de natte plekken
  • Een medicinale honingzalf werkt het best bij droge plekken

Hoe kun je mok voorkomen?

Belangrijk is om je paard niet te lange periodes in een natte en modderige omgeving te laten staan. Was de benen van je paard ook niet te vaak en hou ze goed droog. Zorg dat je paard zoveel mogelijk in een schone en droge omgeving staat.
Daarnaast is het belangrijk om de kootholtes van je paard regelmatig te controleren. Op die manier ben je er altijd vroeg bij.
Zorg ervoor dat de weerstand van je paard optimaal is en boost deze zo af en toe eens. Ook is het belangrijk om af en toe een natuurlijke detoxkuur te doen om de afvalstoffen kwijt te raken. Als laatste tip is het belangrijk om de zwavelstofwisseling van de huid te stimuleren.

Voor het beste resultaat: behandel zowel inwendig met een fytotherapeutische druppel op basis van Zwavelbloem, Echte salie (Salvia officinalis) en Brandnetel (Urtica) als uitwendig met een Zink/Zwavel pasta!

Wil jij advies over welke producten jouw paard kunnen helpen? Mail ons dan op advies@nmlhealth.com of stuur een berichtje via de chatfunctie op onze website.