Let op: aangepaste levertijden en bereikbaarheid rondom de feestdagen. Zie 'Actueel' voor details. 

 

Multicat huishouden

Leestijd 3 minuten
Sociale groep katten

Geschreven door Evelien van der Waa, homeopathisch dierenarts

Multicat huishouden

Wij als mensen vinden het leuk en gezellig om dieren om ons heen te hebben. Daarom hebben we huisdieren. Vaak willen we er ook meer dan één. Maar voor veel katten is dit niet ideaal. Katten zijn van nature namelijk solitair (= alleen) levende jagers. In de natuur komen poezen en katers alleen samen in de paringstijd. Tijdens de eerste periode van hun leven, zijn kittens samen met hun moeder, maar voor de rest van hun leven zijn katten op zichzelf.

Als je kijkt naar zaken waar onze huiskatten stress van ondervinden staan andere katten op nummer één. Dit kunnen katten uit de buurt zijn. Bijvoorbeeld de kat van de buren die door de tuin loopt. Het kunnen echter ook katten zijn die in hetzelfde huis wonen. Dus de huisgenoot van je kat.

Katten kunnen zeker leren om samen te leven met een andere kat. En sommige katten hebben daar ook echt behoefte aan. Om dit te laten slagen zijn wel een aantal voorwaarden en het lukt helaas niet altijd.

Voldoende ruimte

Het allerbelangrijkste als er meer dan een kat in een huis woont, is dat er voldoende ruimte is voor iedere kat om zich terug te trekken. Zodat als hij/zij dat wil er geen contact hoeft te zijn met de andere kat. Dit betekent praktisch dat er voldoende plekken zijn in huis waar de kat mag komen. En dat er plekken zijn waar de kat zich terug kan trekken zonder dat hij/zij gestoord wordt door de andere kat. Dit is het lastigste te realiseren als het om echte binnen levende katten gaat. Dan bepaalt de grootte van je huis namelijk de maximale beschikbare ruimte. Bij buitenkatten heb je er nog een extra ruimte bij, namelijk ‘buiten’ die toegevoegd wordt aan de beschikbare ruimte. Dat kan heel fijn zijn om wat meer lucht te creëren.

In de beschikbare ruimte moeten voor iedere kat op meerdere plaatsen water en etensbakjes staan en voldoende schone kattenbakken. Ook moeten er voldoende fijne lig- en verstopplaatsen zijn.

Sociale groep

Als katten elkaar aardig vinden vormen ze samen een sociale groep. Deze katten zijn graag bij elkaar in de buurt, slapen samen, wassen elkaar, begroeten elkaar met neus-neus contact en spelen samen. Heb je twee of meer katten die elkaar aardig vinden, dan ondervinden ze dus minder of geen stress van elkaar en kunnen ze prima zaken delen.

Of katten elkaar aardig vinden kun je echter niet afdwingen. Soms heb je geluk en soms heb je pech. Er zijn wel wat dingen waar je naar kunt kijken op gebied van karakter. Een rustige kat wordt meestal niet blij van een hele drukke soortgenoot. Ook een kat die al meer dan 10 jaar alleen woont, wordt niet blij van een nieuwe kat in huis. Denk dus altijd goed na of het voor je bestaande kat(ten) een goed idee is om er een andere kat bij te nemen.

Goede introductie

Waar je wel voor kunt zorgen als eigenaar is een goede introductie van de katten die je met elkaar wilt laten samenwonen. Dat is dus niet zomaar een nieuwe kat bij je andere kat(ten) zetten. Ook al lijkt dat regelmatig prima te gaan, het is niet fijn voor de katten. Een goede introductie houdt in voldoende tijd nemen en maatregelen, zodat de katten op een rustige manier aan elkaar kunnen wennen. Eerst met geur, dan met zicht en als dat allemaal goed gaat pas met echt contact. Hiermee vergroot je het succes dat de katten later goed met elkaar kunnen samenleven. Als katten elkaar echt niet aardig vinden zullen ze elkaar gedogen. Dan is dus voldoende ruimte heel belangrijk.

Wil je meer weten over hoe een goede introductie in zijn werk gaat? Kijk dan eens op de website van kattengedragsdeskundige Liesbeth Puts: https://www.praktijkvoorkattengedrag.nl.

Ondersteuning met planten en mineralen

Mocht een van de katten het allemaal heel spannend vinden, dan kan het soms prettig zijn om je kat extra te ondersteunen met plantaardige of minerale middelen die een rustgevend effect hebben. Enkele bekende planten op dit gebied zijn Hop (Humulus lupulus), dat ontspannend en rustgevend werkt, en Haver (Avena sativa) dat kalmerend werkt. Een aminozuur dat een rustgevende werking heeft is L-tryptofaan. Er zijn verschillende producten voor katten waar deze stoffen in verwerkt zijn.

Hulp van een kattengedragstherapeut

Mocht het toch niet goed gaan tussen de verschillende katten in huis, wacht dan niet te lang met het zoeken van professionele hulp van een kattengedragstherapeut/deskundige. Hoe langer je wacht, hoe meer stress en kans op gedragsproblemen en hoe lastiger het tij te keren. In combinatie met gedragstherapie kan een klassiek homeopathische behandeling (= middel kiezen dat past bij jouw kat en zijn/haar verhaal) ook zinvol zijn ter ondersteuning van binnenuit.

Wil jij hulp van een gediplomeerd kattengedragstherapeut? Ga naar https://kattengedragstherapeuten.nl/ en vindt een therapeut bij jou in de buurt.