Door Irene op
Irene Rol van NML health reageert op een bericht dat Nu.nl op 8 mei j.l. publiceerde:
'De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor twee supplementen van RenewLife. De supplementen Pure Biotic Premium en Pure Biotic Vrouwen zouden mogelijk melk kunnen bevatten, terwijl op het etiket van de producten staat dat ze "vrij van zuivel" zijn. De NVWA waarschuwt om de pillen niet te slikken wanneer iemand een allergie of overgevoeligheid voor melk heeft.'
Fabels en feiten over bijwerkingen
Steeds meer mensen gaan zorgvuldiger om met wat ze binnenkrijgen aan voeding en medicijnen. Dit gaat samen met een kritische houding ten aanzien van de reguliere geneeskunde. Niet alles wordt meer voor ‘zoete koek geslikt’ en wat de artsen in witte jassen roepen, wordt niet meer vanzelfsprekend als waarheid aangenomen. Dankzij internet is kennis meer en meer toegankelijk en kiezen mensen voor natuurlijk, biologisch, ecologisch én goed onderbouwd. Dit krijgt uiteraard een doorvertaling op veel terreinen, zoals onder meer controle door de Voedsel en Warendienst. Dit zien we onder andere terug in bovenstaand waarschuwing over RenewLife.
‘Ik wil ook het beste voor mijn dieren’
Diezelfde betrokken gebruikers maken zich net zo druk over hun eigen welzijn als over dat van hun huisdieren. Zij maken voor hun huisdier dezelfde zorgvuldige afweging in de keuze van hun voeding, supplementen en, wanneer nodig, medicatie. Zij zoeken de basis voor een gezond lichaam in een combinatie van goede - veelal natuurlijke – voeding, de juiste beweging en sociale omstandigheden voor hun welzijn. Zij rekenen erop dat je in veel situaties kan beginnen met het aanspreken van het zelfgenezend vermogen van het dier en doen daarbij in eerste instantie een beroep op supplementen en natuurlijke geneesmiddelen, aangevuld met uiteenlopende vormen van therapie. Farmaceutica worden gemeden, niet geweerd, en slechts indien noodzakelijk, toegepast.
Voor hun dieren verwachten deze gebruikers in feite eenzelfde intensieve controle van de NVWA. Toch zien wij in de veterinaire praktijk een - wat ons betreft verontrustende - stilte als het gaat om rapportage of waarschuwingen over bijwerkingen van chemische producten, geneesmiddelen, antibiotica of de (chemische) aanpak van vlooien, teken en ontworming. En dan hebben we het helemaal maar niet over alle negatieve effecten van vaccins. Worden die bijwerkingen dan onder het tapijt geschoven?
Zelfde wetgeving, verschillende uitkomst?
De consument is mondig, dieren moeten zich uiteraard overgeven aan hun verzorger en de dierenartsen. En bij de laatste groep vinden we nog veel weerstand tegen complementaire geneeskunde. Sterker nog, zowel de KNMVD als de Faculteit Diergeneeskunde scharen eeuwenoude toepassingen, als bijvoorbeeld acupunctuur, nog onder kwakzalverij. Op straffe van schrapping uit het beroep en/of hoge boetes. Alleen geregistreerde geneesmiddelen mogen worden voorgeschreven en uitgedragen volgens deze opvatting. Alleen dán kun je hierover kennis delen en/of voorlichting geven. Dit geldt overigens voor zowel producten voor humaan als voor veterinair gebruik.
'Voordat een diergeneesmiddel in de handel kan komen, vindt wetenschappelijke beoordeling plaats van de werkzaamheid, de veiligheid en de farmaceutische kwaliteit van het middel. Pas nadat deze eigenschappen voldoende zijn onderbouwd wordt een registratie verleend, en wordt het middel toegelaten op de markt.'' Wordt de registratie niet verleend, bijvoorbeeld omdat het diergeneesmiddel onvoldoende werkzaam of veilig is, dan is het product ‘ongeregistreerd’ en dus verboden.' Bron: NVWA
Geen claim zonder registratie
“Waarom registreer je dan niet de producten van PUUR en Phytonics?” wordt mij vaak gevraagd. Dat lijkt een logische vraag, zelfs al is het voor 300 verschillende recepten een intensief en kostbaar proces. Het probleem is dat onze producten vooral veel complementair werkende stofjes bevatten. In de natuur pakt een paard immers een heel blad of een hele wortel, niet slechts één stofje eruit. Het gaat dus niet om slechts één gestandaardiseerd onderdeel van het plantje, het gaat om de samenwerking van de bestanddelen. Dat is lastig, temeer omdat we onderzoek met proefdieren afwijzen. Maar de belangrijkste reden is dat het volgens NML health niet mogelijk is om de stofjes in een plant los te zien en te patenteren.
Wordt er dan geen onderzoek gedaan naar natuurlijke middelen?
NML health doet zelf volop onderzoek in de praktijk. We volgen de wetenschappelijke ontwikkelingen, nemen waar, we ervaren en passen toe. Maar dat blijft iets anders dan voorlichting geven over een niet-geregistreerd geneesmiddel.
Zo is een dierenarts gepromoveerd op onze geconcentreerde visolie met EPA/DHA bij osteoartritis, maar mogen wij de resultaten niet delen met onze klanten. Een medische claim in combinatie met een niet geregistreerd product is namelijk uit den boze en levert een fikse boete op.
Zelfs de schijn van voorkomen, behandelen, ondersteuning bieden bij… als het lijkt uit de tekst dat een product iets doet, dan hang je als producent. Ook onderzoek naar de werking van honing is bijvoorbeeld uitgebreid en volop beschikbaar. Maar vertellen wat medicinale honingzalf doet is voor NML health verboden. Feit (en fijn) is wel dat deze medicinale honingzalf op de Faculteit Diergeneeskunde veelvuldig wordt ingezet.
De kennis hierover mag NML health niet delen, omdat het een niet- geregistreerd geneesmiddel betreft. Raar toch dat alle kennis uit monografieën en wetenschappelijke onderzoeken niet mag worden gedeeld met consumenten? Gelukkig hebben we hele goede dierenartsen en therapeuten die de dierenbezitter goed kunnen informeren. De reactie van één van onze klanten hierop:
"het is de rol van de professional om de klant (goed) te adviseren over welke middelen de patiënt het beste zouden passen. Hier ligt een belangrijke taak voor de therapeut/arts die als het ware de gebruiksaanwijzing vervangt (en uiteraard buiten dat een grote toegevoegde waarde heeft). Dit zal de resultaten van de middelen vergroten en zodoende een effect hebben op verkoop en positieve reclame. (Sandy vd Goorbergh, DEVA, Equilogic, Schinnen)"
'De NVWA bewaakt de veiligheid van voedsel en consumentenproducten, de gezondheid van dieren en planten, het dierenwelzijn en handhaaft de natuurwetgeving.' Bron: NVWA
Hoe werkt de NVWA dan?
De NVWA heeft natuurlijk veel op haar bord liggen. Hun organisatie is er op ingericht dat ze werken naar aanleiding van klachten. In de praktijk betekent dit dat de reguliere farmacie kan klagen, maar dat ook een concurrent zou kunnen bepalen of de NVWA aan het werk gaat. Nu is de angst van de reguliere farmacie groot, hun invloed ook. De portemonnee van deze groep is vele malen groter dan die van de aanvullende diergeneeskunde.
De arm van de NVWA reikt ver: boetes bij een vermeende claim of verkeerde verwijzing op onze website kunnen oplopen tot wel € 10.000. Als kleinschalige fabrikant en distributeur is dat niet op te brengen. Dus blijven we vooralsnog terughoudend in onze aanbevelingen of het uiten van ervaringen.
Vertrouw op je eigen inzichten en intuïtie
Gelukkig kun je als bewuste eigenaar of behandelaar van dieren ook zelf ‘suppleren met je ogen’. Je begint met goede voeding en verzorging. Je kunt vervolgens een aanvulling geven om bepaalde fysiologie te beïnvloeden. Bijvoorbeeld met fytotherapie of voedingsstoffen in de vorm van aminozuren, vitaminen en mineralen. En dan kijk je hoe je dier reageert en je verhoogt of verlaagt, waar nodig of gewenst, een dosering.
Vanuit mijn wetenschappelijke vakgebied kPNI (klinische Psycho Neuro Immunologie) durf ik wel te beweren dat natuurlijke geneeswijzen eigenlijk op nummer één zouden moeten staan. Het zou zo fijn zijn als (dieren-)artsen zich breder oriënteren en verder gaan studeren, bijvoorbeeld bij Natura Foundation. Dan pas kan je spreken van bewust diergezond.
Dweilen met de kraan open?
Omdat het voor ons niet haalbaar is om producten te registreren, lijkt het vaak dweilen met de kraan open. Maar we blijven ervan overtuigd dat bij klachten te vaak niet de oorzaak van het probleem wordt aangepakt, maar dat symptomen worden onderdrukt met antibiotica, prednison of Ritalin. Zo worden mensen en dieren steeds zieker en de bacteriën meer resistent. Laten we wakker worden en met zijn allen kiezen voor ‘zo natuurlijk mogelijk’ en niet bang zijn om informatie hierover te delen. Zo kan de consument een bewuste keuze maken.