Door Anoniem op
Oger Search and Rescue dogs is een groep mensen die zich met hun honden belangeloos inzet voor het vinden van vermiste personen. Veel in Nederland en soms in het buitenland zoeken de honden in bossen, op vlaktes, puin en water naar tekenen van verdwenen mensen. Ellen Westenberg maakt met haar twee honden deel uit van team Oger: ‘Tijdens zo’n zoektocht over vaak ruw en oneffen terrein willen we de honden zelf ook maximaal beschermen. We gaan dan ook alleen op pad met een goedgevulde EHBO-kit.'
De honden van Oger SARdogs zijn allemaal honden in eigendom van de teamleden zelf. De band tussen de honden en hun eigenaar is groot. Dat moet ook wel als je als eenheid zulk belangrijk werk doet. Voor de honden in het team past speuren en fysieke uitdaging bij hun karakter en ras. Neem de twee Beaucerons van Ellen Westenberg, die doen niets liever dan zelfstandig werken, trainen en op pad gaan. Ellen: ‘Ik wilde altijd al graag reddingswerk doen met honden. Ik vind dat mooi en zinvol werk en een prachtige manier om met je honden bezig te zijn in een team gelijkgestemden. Met mijn eerste Beauceron Homme ben ik in 2013 hobbymatig begonnen met speurwerk. In 2016 ben ik overgestapt naar het professionele rescuewerk en kwam ik bij Oger SARdogs terecht. Een warm bad.”
Als reddingsteam maak je veel mee, denk ik?
"Klopt. Je bent tenslotte op zoek naar mensen, waarvan je niet weet of ze nog leven of overleden zijn. Maar je doet het met elkaar en de dankbaarheid van familie als iemand weer is gevonden is groot. Het geeft duidelijkheid, ook als iemand is overleden. En in het geval dat iemand nog leeft kan er hulp worden geboden. Die waardering en omdat je het met elkaar doet en je bij elkaar je verhaal kwijt kunt maakt dat we tot nu toe nog geen gebruik hoeven te maken van slachtofferhulp.”
Hoe bijzonder is het om dit samen met je honden te doen?
"Het is het hele plaatje. Het grootste deel van je tijd ben je bezig met trainingen met je hond. Je wordt een twee-eenheid, in mijn geval met Homme en Elek een drie-eenheid. Zij moeten feilloos weten wat er van ze wordt verwacht en je bent dus heel intensief met ze bezig om dat aan te leren. Voor de honden is het zoeken zelf hun grote plezier, voor mij ook, maar dan met de voldoening dat je met het werk zinvol bezig bent. Hoe vaak team Oger SARdogs wordt ingezet is wisselend, soms wekelijks en dan weer een poosje niet. Maar als onze hulp wordt ingeroepen moet je met het team, inclusief de honden, meteen op scherp kunnen staan.”
Hoe train je de honden voor het reddingswerk?
“Bij Oger SARdogs hebben we trailhonden en vlakte-, puin-, en waterzoekers. Je maakt gebruik van het natuurlijke gedrag van honden: zij zien de wereld door hun neus. We laten ze gericht snuffelen, met een beloning in het vooruitzicht. Trailhonden speuren aan de hand van een geur van een voorwerp van de vermiste persoon. Zij kunnen een tot 6 uur oud spoor nog steeds goed volgen.”
“Met Homme en Elek doe ik het vlakte- en puinzoekwerk. De honden leren te zoeken naar mensen die zitten, liggen of hangen. Staande en lopende mensen leren ze te negeren. Voor trainingen op vlakten kunnen we overal in Nederland terecht. Voor trainen op puinlocaties (mensen vinden onder het puin na een aardbeving) maken we gebruik van slooplocaties in Nederland, maar gaan we ook naar Duitsland, Frankrijk en België. In Oostenrijk trainen we het zoeken in de sneeuw.”
“Het liefst begin je met de training als de honden nog pup zijn en beloon je ze met lekkertjes. Later krijgen ze als beloning een speeltje of mogen ze spelen met de bal. Dan zie je de honden, nadat het slachtoffer is gevonden, vrolijk spelen. Het zoeken zelf is natuurlijk al heel motiverend; de honden mogen doen waar ze steengoed in zijn: hun neus gebruiken. De beloning achteraf versterkt de motivatie.”
En wat gebeurt er als de honden het slachtoffer hebben gevonden?
"Ze kunnen hard gaan blaffen, maar meestal werken we met een ‘bringsel’. Dat is een Noorse vinding en is afgeleid van het Engelse to bring. De honden hebben aan hun halsband een staafje. Als ze het slachtoffer hebben gevonden nemen ze dat staafje in hun bek en rennen terug naar de geleider. Daaraan kunnen we zien dat de vermiste persoon gevonden is. De hond pendelt zo heen en weer tussen slachtoffer en geleider en brengt ons er naar toe.”
Bijzonder! Wat betekenen honden voor jou?
“Ik kan me geen leven zonder voorstellen. Ik heb altijd al honden gehad. In 2004 begon ik met hondenschool JOKA, genoemd naar mijn Dobermanns Joey en Arka. In die tijd combineerde ik dat met mijn werk als docent hond/kat paraveterinaire geneeskunde en dierfysiotherapie aan het Groenhorst College in Barneveld. Na onze verhuizing naar Friesland ben ik bij Oger SARdogs terecht gekomen en doet mijn partner René de hondenschool. JOKA is een Quiebus gecertificeerde hondenschool wat staat voor diervriendelijkheid, positiviteit en geen gebruik van corrigerende middelen. Uit respect voor dier, mens en milieu.”
Vandaar jouw interesse in natuurlijke supplementen?
“Door mijn eigen ervaring met ziekte en de kracht van homeopathie en supplementen, ben ik me gaan verdiepen hoe dat werkt bij dieren. Dat was toen mijn Dobermanns gezondheidsklachten kregen. Vanzelf kwam ik uit bij NML health. Mijn honden hadden enorm veel baat bij diverse producten. Met dit bewustzijn ben ik ook overgestapt naar titeren met VacciCheck in plaats van zomaar vaccineren en vind ik het leuk dat bij Oger SARdogs ook steeds meer leden deze werkwijze volgen. Hetzelfde geldt voor de natuurlijke benadering van het bestrijden van wormen en parasieten. Het wordt steeds meer bekend en aanvaard dat een natuurlijke benadering veel toevoegt en minder belastend is voor de hond.”
Tot slot: wat zit er in de EHBO-kit?
"We trainen en werken op ruw terrein, dus ja, er kan wel eens een ongelukje gebeuren. Een druppel op basis van Zwarte bes (Ribes nigrum), Madeliefje (Baaellis perennis), Valkruid (Arnica montana), Wijnruit (Ruta graveolens) is dan een goede eerste hulp net als honingzalf voor een mooi herstel van de huid. Een zalf op basis van Calendula is heel fijn bij schaafplekken, maar verlicht ook bij de processierups. En om de poten te beschermen, gaat er een goede potenwax mee als we trainen."