Op donderdag 21-11 zijn wij tot 12:00 bereikbaar. Vanaf vrijdagochtend 22-11 8:30 kunt u ons weer bereiken via telefoon en mail

 

Onstuimige Zhufarno geneest prachtig met honingzalf

Leestijd 4 minuten

Het gebeurde in een split second. Onstuimige merrie Zhufarno snuffelde, draaide zich om, draaide terug en gaf totaal onverwacht een klap. Haar voorbeen raakte hard het hek. Gevolg: een grote en diepe rafelige wond, alsof de huid was opengesprongen. De dierenarts adviseerde om direct te behandelen met medicinale honingzalf.  Tien weken verder is de wond zo goed als genezen. Eigenaar Kim de Nie is blij: ‘Vooral prachtig dat er totaal geen wild vlees is ontstaan!’

De zestienjarige KWPN merrie Zhufarno mag je gerust geen gemakkelijk dier noemen. Kim de Nie kocht haar toen het dier 4 jaar was. Een temperamentvol paard en toen nog onbeleerd. Met veel geduld maakte Kim, die haar leven lang al met paarden werkt, de merrie zadelmak. Kim: “Ik kan lezen en schrijven met Zhuf, maar voor anderen kan ze echt lastig zijn. Haar gedrag komt deels voort uit haar karakter, maar zeker op latere leeftijd ook door pijn. Toen dat duidelijk werd mocht ze meteen met pensioen.”

Kim vertelt hoe ze jaren met Zhufarno op hoog niveau in de paardensport actief is geweest. Met veel plezier, want wat is ze gek op die soms dwarse merrie. Zo rond de leeftijd van 12 jaar zag Kim dat Zhufarno steeds strakker in haar lijf werd. Ook werd de, al zo lastige merrie, steeds moeilijker te rijden, waarop werd besloten om haar na te laten kijken in de kliniek. Onderzoek wees uit dat er sprake was van spondylose. Kim: “Ik ben meteen gestopt met het rijden van Zhufarno. Recreatief rijden zou nog wel kunnen, maar daar is ze qua karakter niet geschikt voor. Het is nog steeds een moeilijke merrie, maar ik ben erg happy met haar. Laat haar maar genieten van haar pensioen, ze mag 100 worden bij mij. Ze is echt mijn maatje.”

Die bewuste dag 

Op 6 april zette Kim Zhufarno in de paddock. Naast haar stond een ander maatje dan dat Zhuf gewend was. Ze wilde meteen laten zien wie de baas was. Het begon met snuffelen, toen draaide ze zich weg om daarna onverwacht terug te draaien en een klap te geven. Haar voorknie tikte daarbij ongelukkig tegen de houten omheining. De huid leek te zijn opengebarsten met een grote rafelige wond tot gevolg. Alsof er een heel stuk vlees was weggesneden. Kim: “Omdat de wond vlakbij het kniegewricht was, vond de dierenarts het niet verstandig om te hechten. De kans dat de wond dan weer zou openbarsten was te groot. De voorknie bleek ook geïnfecteerd, omdat het gewrichtskapsel was geraakt, zo diep was de wond. Drie dagen antibiotica, medicinale honingzalf en drukverband, dat was volgens hem de beste behandeling.” 

Geen wild vlees

Kim: “Ik heb de wond iedere ochtend verschoond en voorzien van een nieuwe laag honingzalf en schoon drukverband. Na zes weken was de wond zoveel rustiger en kleiner, dat ik gestopt ben met het drukverband. Ik smeer nu nog dagelijks met de honingzalf. Het resultaat is echt verbazingwekkend! Uit ervaring met eerdere wonden weet ik dat Zhuf snel last heeft van wild vlees vorming. Dankzij de honingzalf is deze wond super netjes genezen en is er geen sprake van wild vlees. Ik ben er superblij mee. En voortaan zorg ik dat ik standaard een pot op de plank heb staan.”

Meer lezen?

Over medicinale honing en wondherstel lees je in 'Sneller wondherstel door medicinale honing opnieuw bewezen'.  Wil je weten waarom het uitmaakt welke honing je moet gebruiken om de wond mooi te laten herstellen, lees dan dit artikel.

Wondherstel bij Zhufarno 6 april - 9 juni 2020