Let op: aangepaste levertijden en bereikbaarheid rondom de feestdagen. Zie 'Actueel' voor details. 

 

Op bezoek bij dierenarts Ruth Boerekamp

Leestijd 3 minuten

Sandra en route!

Onlangs bezocht ik dierenarts Ruth Boerekamp in haar praktijk in Gouda. In voorbereiding van onze bewegingsmaand mag de ervaring van Ruth met de fytotherapeutische druppels voor beter bewegen niet ontbreken. In dit stuk deelt Ruth twee casussen met ons. Met een 'before' en 'after' filmpje van hondje Bram en de fytotherapeutische druppels op basis van Curcuma, echte guldenroede (Solidago virgaurea), wierookboom (Boswellia).

Eerder waren wij al 'In gesprek met Ruth', klik hier om meer over haar te lezen. 

Casus 1: Berghond Leira

Een van de bijzondere patiënten van regulier en holistisch dierenarts Ruth Boerekamp is prachtige hond, Leira, een berghond teef van 3 jaar. Leira heeft in het verleden geen makkelijk leven gehad, maar haar huidige baasjes zijn zeer toegewijd en doen er alles aan om het haar naar de zin te maken. Zij maken graag samen lange wandelingen, en toen dat niet meer goed kon door pijnklachten trokken zij aan de bel. De eigen dierenarts opperde reguliere pijnstilling, maar de eigenaar wilde kijken of er nog andere mogelijkheden waren en wendde zich tot Ruth. 

Ruth vertelt:

“Leira kwam op consult met als klacht lage rugpijn. De hond liet zich niet goed bekijken en betasten, maar op basis van informatie, gehele anamnese en kreupelheidsonderzoek buiten (i.v.m. haar angst voor vreemden was het niet mogelijk haar binnen te onderzoeken) stelde ik een behandeling voor met klassieke homeopathie. In dit geval voor Leira hoge potentie Arnica en Lycopodium in combinatie met twee verschillende fytotherapeutische druppels en een voedingssupplement met hoge dosis EPA/DHA.” 

“Leira reageerde daar direct al op en ging beter lopen. Toen de situatie stabiel was, heb ik het wat aanpassingen gedaan om de hond goed te houden. Zo was de ene druppel in het begin voor de heftigheid een betere ondersteuning en zijn we later overgestapt op een andere druppel om meer rust in het lijf en in 't koppie te brengen. Daarnaast kreeg zij een kruidenmengsel van Magnesium citraat, Meidoorn (Crataegus oxyacantha), Natriumfosfaat/Sosium phosphate, Hop (Humulus lupulus), Sint-janskruid (Hypericum perforatum), Dong Quai (Angelica sinensis), Japanse notenboom (Ginkgo biloba), Zink, L-Tryptofaan, Vitamine B3, Vitamine B6. Dit draagt voor deze hond bij aan meer ontspanning en minder algeheel ongemak in het lijf. Op de homeopathische korreltjes reageerde de hond al zo goed, dat de eigenaar direct resultaat zag. Om er zeker van te zijn dat er botafwijkingen waren en om eventuele andere zaken uit te sluiten waren er voorafgaand foto's gemaakt. Er bleek inderdaad een beginnende hernia aanwezig te zijn met tekenen van ongemak in de lage rug. Daarom zette ik een activerende druppel in op basis van Echte guldenroede (Solidago virgaurea), Duivelsklauw (Harpagophytum procumbens), Kattensnor (Orthosiphon stamineus), Curcuma longa. De hond is een stuk rustiger geworden op de medicatie en kan de langere wandelingen met de eigenaar weer aan. Nog een bijkomend voordeel van de rustgevende producten tijdens de vuurwerkmaand is dat Leira hier veel relaxter op reageerde dan voorgaande jaren.”

Casus 2: Papillon reu Bram

Hondje Bram, een Papillon reutje van 9 jaar, kwam bij Ruth in de praktijk en kon amper lopen vanwege heftig bewegingsongemak. Zoals je op het filmpje kunt zien loopt hij met zijn koppie helemaal naar beneden. Arme Bram loopt op dat moment echt heel mank.
Bij Bram ontdekt dierenarts Ruth Boerekamp meerdere problemen. Voor de problemen aan zijn nek en voorpoot (o.a. slijtage in elleboog en in aanleg Syringomylie wat in zijn verleden met een MRI is bevestigd) kreeg Bram acupunctuur i.c.m. manuele therapie en werkte een activerende druppel op basis van Curcuma, echte guldenroede (Solidago virgaurea), wierookboom (Boswellia) bijzonder goed en dit krijgt het hondje op onderhoudsbasis. Bram huppelt weer gezellig rond in huis en kan zich ondanks zijn aandoening toch heel goed redden en is weer een vrolijk en blij hondje geworden.