Opbouw van sterke spieren bij je paard

Een droom van elke paardenbezitter: een mooi, gespierd paard! In welke tak van de sport jij ook actief bent en ook voor recreatieve ruiters geldt: een goed bespierd paard heeft minder kans op blessures. Maar ook oude paarden met artroseklachten hebben baat bij een sterk spierkorset. 

Al beloven veel preparaten van alles, een supplement alleen kan helaas niet zorgen voor een krachtig paard.  Een goede bespiering is een combinatie van goed trainen, de juiste voeding en een kwalitatief goed supplement!

Eiwitten

De belangrijkste bouwstof voor spieren zijn eiwitten, opgebouwd uit aminozuren. Niet-essentiële aminozuren kan het paard zelf aanmaken, de essentiële aminozuren moet een paard uit zijn voeding kunnen halen. 

Juist die essentiële aminozuren heeft jouw paard nodig voor herstel en opbouw van zijn spieren. Omdat veel paarden helaas niet de ideale hoeveelheden en juiste kwaliteit (ruw)voer krijgen, komt het nogal eens voor dat zij niet de benodigde voedingsstoffen binnenkrijgen voor optimale prestaties. Om jouw paard extra te ondersteunen, zul je daarom supplementen moeten toevoegen aan het voer. 

Tijdens het werk of training worden spieren afgebroken om vervolgens later - in de herstelfase - weer te worden opgebouwd. Paarden die hard trainen hebben dus een hogere eiwitbehoefte dan paarden die relatief veel rust krijgen. Daarom bevatten sportbrokken ook meer eiwitten dan ‘standaard’ voer. Ook jonge paarden in de groei hebben een hogere eiwitbehoefte dan uitgegroeide paarden. Wanneer een paard onvoldoende eiwitten binnen krijgt kunnen spieren niet worden opgebouwd of worden ze zelfs afgebroken. Zelfs ondanks of juist door de training!

Ouder paard

Door een combinatie van een slecht gebit en minder efficiënte stofwisseling kan een ouder paard spiermassa verliezen. Zijn eiwitbehoefte kan wel twee keer zo groot zijn als die van een jong, volwassen paard om zijn spiermassa op peil te houden. Als in de voeding niet wordt voldaan aan die extra eiwitbehoefte, zal het lichaam zijn eigen vet afbreken om toch voldoende eiwit binnen te krijgen. Dit is een belangrijke oorzaak voor het gewichtsverlies van oudere paarden. Omdat zij daarnaast vaak ook minder bewegen, zie je de spiermassa bij oudere paarden nog verder afnemen. 

Inspanning, ontspanning en geduld!

Zoals ik al zei is spiermassa opbouwen bij een paard, naast de juiste voeding, vooral een kwestie van trainen…. en geduld! 

Een goed ontwikkeld spier- en bewegingsapparaat bereiken bij jouw paard kost tijd. Het is niet altijd makkelijk om die tijd ook te nemen en de training goed op te bouwen. Het opbouwen van spieren lukt wel vrij snel, maar pezen en banden vragen om meer tijd om zich te ontwikkelen.

Als de spieren te snel te hard trekken aan de nog onvoldoende ontwikkelde pezen en banden, leidt dat vaak tot een blessure. En blessures helpen je juist verder van jouw doel vandaan. De weg naar herstel is nu eenmaal veel langer. Op de lange termijn is het trainingseffect veel groter als de spieren, voor en na de inspanning, voldoende gelegenheid krijgen voor ontspanning. Dus voor herstel.

Het is eigenlijk zo simpel: inspanning moet gevolgd worden door rust en ontspanning voor een goed herstel van de spieren.  

Doseren

Vergeet ook niet het belang van een goede warming up: het vooraf loswerken van je paard. Een bekende dressuurruiter vertelde mij dat zij haar paard eerst zo’n 30 minuten in stap loswerkt voor haar daadwerkelijke training begint. Naast de warming up wordt ook de cooling down, lekker uitstappen, vaak overgeslagen. Met allerlei oefeningen naast jouw paard kun je helpen om de spieren soepel te houden. Kijk eens op internet naar oefeningen die (fysio-) therapeuten adviseren voor paarden.

Ook wordt het effect van stress op paarden vaak onderschat. Oefeningen die jouw paard (nog) niet aankan kunnen stress veroorzaken. Dit komt de training niet ten goede! Zorg voor voldoende rustdagen en maak dan eens een lekker ontspannen buitenritje. Wissel in je training af met balkjes of andere oefeningen en wisselende ondergrond. Zo kunnen spieren herstellen en bouw je echt een goede spiermassa op.

Weetje

Tijdens (in)spanning (stress, maar ook extra fysieke inspanning) hebben paarden behoefte aan een extra Magnesium. Want hoe gek dit ook klinkt, maar magnesium (- citraat) geeft het lichaam de energie om spieren te ontspannen. Probeer het maar eens, je zult het verschil zien!

Deze blog is eerder gepubliceerd bij dressuurproeven.nl