Let op: aangepaste levertijden en bereikbaarheid rondom de feestdagen. Zie 'Actueel' voor details. 

 

Paarden uit de wei? Pak de wormen aan

In oktober zit voor de meeste paarden het weideseizoen er weer op, het mooie weer is voorbij en het gras is op. Dit is een goed moment om te kijken naar het ontwormingsbeleid en te doen wat nodig is om paard en weide in goede conditie te houden of te brengen.

Wormlarfjes in de wei

De meeste wormbesmettingen vinden plaats in de wei omdat daar 99% van de wormlarfjes aanwezig zijn. Daarom is het zinvol om tijdens het weide seizoen en het liefst dagelijks de mest uit de weide te verwijderen. Na het weideseizoen kunnen de ‘mestplaatsen’ afgemaaid worden. In dit hoge gras bevinden zich de meeste wormeitjes/larfjes gemiddeld tot een meter buiten een mesthoop of waar een mesthoop heeft gelegen.

Ruige mest verspreiden

Dit is ook het moment om de ‘ruige mest’ die het vorige jaar verzameld is, te verspreiden over de wei. Deze verzamelde mest moet het liefst minstens een jaar oud zijn, en ook een aantal keren zijn opgestoken. Dit is nodig zodat de mest uiteen kan vallen en aan hitte kan worden blootgesteld. In het midden van de composthoop is de temperatuur ongeveer 55 tot 65 graden, en dat is mooi want boven de 40 graden overleven de larfjes niet. Door de wei te slepen, haal je de mest nog meer uit elkaar zodat het goed aan UV licht kan worden blootgesteld. Mochten er nog wormlarfjes aanwezig zijn, dan gaan die door het UV licht dood. Op deze manier help je nieuwe besmetting op het weiland te voorkomen. Als de paarden niet meer op het land komen, vinden er ook haast geen nieuwe wormbesmettingen meer plaats.

Wormonderzoek

De meeste besmettingen betreffen de kleine bloedworm. Het is verstandig om dan wormonderzoek te laten doen om te kijken of toedienen van een wormenkuur noodzakelijk is. Lintwormeitjes zie je bijna nooit met wormonderzoek, hiervoor kan beter een aparte speekseltest afgenomen worden. Ook horzellarven die vaak aanwezig zijn in de maag, kun je niet traceren met een wormentest. De gele eitjes van de horzel vind je vaak terug op de voorbenen van het paard. Door die te verwijderen, werk je preventief tegen een horzellarvenbesmetting. De al aanwezige horzellarven in de maag kunnen alleen met een wormenkuur worden bestreden. Je kunt dus goed je paard monitoren met behulp van de verschillende beschikbare wormtesten.

Ontwormen ok, maar doe het goed

Eens per jaar een reguliere ontworming met een dubbelwerkende stof kan ook een optie zijn. Dan pak je naast de bloedworm ook de eventueel aanwezige lintworm en horzellarven mee. Als er in het wormonderzoek wormen en larven worden vastgesteld, dan is een ontwormingskuur de enige optie. Overleg dan met je dierenarts welke werkzame stoffen er ingezet moeten worden. Weet dan goed wat het gewicht van je paard is en geef een streepje meer dan aanbevolen. Zo weet je zeker dat je genoeg geeft. Geef je te weinig, dan worden de wormen die niet gedood zijn resistent tegen de wormenkuur. Deze ‘nieuwe’ wormen zijn dus al resistent en planten zich voort, waardoor het probleem van resistentie tegen de reguliere ontwormingsmiddelen weer groter wordt.

Alle paarden hebben wormen

Alle paarden hebben wormen. Een laag aantal wormen is geen probleem, alleen een hoog aantal veroorzaakt schade. Het is dus belangrijk dat je de hoeveelheid wormen en parasieten in de darmen onder controle houdt. Met een kruidenmengsel van PUUR of Phytonics houd je het milieu in de darmen van het paard onaantrekkelijk voor wormen en parasieten: met name van kruidenmengsels met ingrediënten als Artemisia absinthium (Absintalsem) en Artemisia abrotanum (Citroenkruid) is al eeuwenlang bekend dat deze plantjes wormafdrijvend werken. Ook van Thymus vulgaris (Tijm) weet men dat hiermee het darmmilieu onaantrekkelijk wordt voor parasieten. Caryophyllus aromaticus (Kruidnagel) werkt wormafdrijvend en Origanum vulgare (Wilde marjolein) wordt ingezet als middel tegen parasieten. Natriumcaprylaat (Caprylzuur) wordt door voorschrijvers in de orthomoleculaire wereld ingezet om groei van gisten en schimmels in de darmen tegen te gaan.

Ontwormingsbeleid

Door de weide zoveel mogelijk vrij te maken en te houden van wormen en wormlarfjes én door je paard te ondersteunen met bovengenoemde kruidenmengsels, houden we onze paarden en de omgeving gezond. Op deze manier gaan we spaarzaam en effectief om met ontwormingsmiddelen en voorkomen we resistentie van de wormen tegen deze middelen en behouden ze ook in de toekomst hun werking.