Let op: aangepaste levertijden en bereikbaarheid rondom de feestdagen. Zie 'Actueel' voor details. 

 

Paardenosteopaat Gerdien van der Kooij: 'PUUR is een goede aanvulling op de behandeling'

Leestijd 4 minuten

In haar onderzoek merkt Gerdien van der Kooij regelmatig dat er wat aan de hand is met de nieren. Als paardenosteopaat komt Gerdien van der Kooij verandering in het bindweefsel, wervels, gewrichten, spieren, organen en gedrag op het spoor. 'In mijn onderzoek merk ik regelmatig dat er wat aan de hand is met de nieren. Vaak voel ik rond de nieren stuwing in combinatie met minder beweeglijkheid in de bijbehorende structuren. Na behandeling adviseer ik om het paard verder te ondersteunen met een fytotherapeutische druppel van PUUR.'

Gerdien van der Kooij combineert in haar praktijk osteopathie (EDO) en natuurgeneeskunde (Silverlinde). Ze neemt voor een onderzoek en behandeling ruimschoots de tijd. 

Gerdien: “In mijn behandeling vul ik de informatie uit het osteopathisch onderzoek aan met de informatie van de eigenaar. Zo kom ik tot de conclusie waar de oorzaak ligt en wat de beste aanpak is. Als osteopaat maak je het hele lijf los en niet alleen de blokkades in het verstoorde gebied. Daarnaast zal ik altijd adviseren over voeding en management om de omstandigheden voor het paard optimaal te maken. Aanvulling met fytotherapeutische druppels om het lichaam zichzelf verder te herstellen horen daar ook bijna standaard bij. Ik kies bewust voor de producten uit de PUUR serie, omdat deze kwalitatief erg goed zijn en betaalbaar voor de meeste paardeneigenaren.”

Osteopathische alarmbellen voor nieren

Voor de osteopaat gaan de alarmbellen voor nieren rinkelen als zij voelt dat de laatste twee borstwervels positief testen. Vaak is er dan ook stugheid rond het middenrif en de laatste twee ribben. Ook is er stuwing voelbaar rond de nieren en zijn ze minder beweeglijk. Gerdien: “Vaak hoor je dan ook terug van de eigenaar dat het paard ander verdrag vertoont. Het dier is onrustig en heeft soms verlatingsangst. Het is een optelsom.” Als een osteopaat over organen spreekt gaat het over de beweeglijkheid van en niet dat een orgaan ziek is. Gerdien benadrukt dat een osteopaat geen diagnose stelt. Dat is voorbehouden aan een dierenarts.

“Als ik vermoed dat er iets is met de nieren kijk ik ook altijd goed naar het zadel en hoe dat gedragen wordt op de rug. Als het knijpt of het zit juist te wijd (kiepen!) dan geeft dat druk op de wervels. Zo worden direct of indirect de nieren uit balans gebracht. Als je behandelt en je accepteert een verkeerd zadel, dan ben je niet zinvol bezig.”

Totaalplaatje

Gerdien heeft de ervaring dat als er iets met de nieren is, de blaas ook vaak meedoet. Dit kan samenhangen met problemen met eierstokken of bij hengsten na castratie. Een blaasontsteking komt ze weinig tegen bij paarden. 
“Bij blaas- en nierproblemen zal ik altijd adviseren om de voeding onder de loep te nemen. Met hoogwaardige eiwitten en weinig suiker. Ook adviseer ik om een eventueel zoutblok weg te halen. Lijnzaadolie met Omega-3 bevordert ook de nierfunctie. En is er voldoende en schoon drinkwater? Wat komt het paard tegen als hij buiten is? Slootwater kan soms erg vervuild zijn en zo krijgt een paard ongemerkt veel afvalstoffen binnen.”

“Als ik vermoed dat er sprake is van een ophoping van afvalstoffen in de lever dan zal ik adviseren om de lever te ondersteunen met een druppel op basis van Artisjok (Cynara scolymus), Duizendguldenkruid (Centaurium erythraea), Grote engelwortel (Angelica archangelica), Javaanse kurkumawortel (Curcuma xanthorrhiza), Mariadistel (Carduus marianus), Paardenbloem (Taraxacum officinale) en Rozemarijn (Rosmarinus officinalis). Zijn het alleen de nieren dan kies ik voor een druppel op basis van Asperge (Asparagus officinalis), Arctostaphylos Uva Ursi (Beredruif), Berk (Betula alba), Canadese geelwortel (Hydrastis canadensis), Echte guldenroede (Solidago virgaurea), Kattenklauw (Uncaria tomentosa), Kattensnor (Orthosiphon stamineus), Zuurbes (Berberis vulgaris). Zijn beiden uit balans dan kies ik eerst voor een drainage met een detoxkuur om het lichaam op te schonen.”

Drijfveer

“Als osteopaat kan ik echt het verschil maken bij dieren, zeker bij de complexe gevallen. Een reguliere dierenarts kijkt vaak alleen lokaal naar een klacht, een osteopaat haalt zijn informatie uit het totale beeld van het dier.”

“Een mooi voorbeeld is het verhaal van een Shetlander die het beeld liet zien van hoefbevangenheid. Serieus werd er overwogen om het dier te laten inslapen. Toen de wanhopige eigenaar met haar pony bij mij kwam, ontdekte ik dat het dier last had van beans die tegen de plasbuis drukten. Door de pijn die dit veroorzaakte, was hij gaan verkrampen en anders gaan lopen. Hierdoor waren de klachten ontstaan. Na verwijderen van de beans, knapte de pony weer heel snel op en verdween ook het beeld van bevangenheid. Wat ben je dan blij dat je hebt kunnen helpen, anders was het dier er niet meer geweest.”

Wil jij advies over welke producten jouw paard kunnen helpen? Mail ons dan op advies@nmlhealth.com of stuur een berichtje via de chatfunctie op onze website.