Wegens voorraadinventarisatie worden op 31 januari 2025 geplaatste bestellingen op maandag 3 februari verwerkt.

Steuntje in de rug met Bowentherapie: Tyra vindt het heerlijk

Op een zonnige middag in mei stapt Eva Goudswaard van Fit Paard monter het terrein van NML health op. Onze drie paarden kijken haar nieuwsgierig aan: wat komt deze dame doen? Van onrust is geen sprake, blijkbaar voelen ze dat Eva hier goede dingen komt doen. Tyra lijkt het meest geïnteresseerd in de bezoekster. Dat komt goed uit, want om haar draait het natuurlijk allemaal: na de zware periode met drie kolieken, kan de IJslandse merrie naast de NML health producten nog wel een extra zetje in de rug gebruiken.

Verhaal

Om zich een beeld van de gesteldheid van Tyra te vormen, heeft Eva eerst een uitgebreid gesprek met Irene Rol, de eigenaar van de merrie. Tussen de twee paardenkenners ontrolt zich al snel een boeiend gesprek, waarbij alle aspecten van het paardenlichaam van Tyra onder de loep worden genomen. Het onderzoek start met een uitgebreid gesprek over de gezondheid van Tyra met veel aandacht voor de voeding, de klachten en het verloop van het herstel. Eva: “Ik wil mezelf een zo compleet mogelijk beeld schetsen van het paard. De anamnese geeft mij al veel informatie over de mogelijke oorzaak van de klachten. Na een uitgebreide observatie en een ganganalyse, ga ik over op het lichamelijke onderzoek. 

Fit Paard

In haar praktijk Fit Paard voor sporttherapie voor paarden en Equine Bowen Therapie put Eva voor haar behandeling uit jarenlange ervaring met verschillende bodywork methodieken, waaronder Bowen Therapie, stretching en acupressuur. Toen zij in 2014 haar diploma voor Bowentherapie haalde, was zij een van de zes Bowentherapeuten die toen in Nederland actief waren. Eva: “Dat zijn er inmiddels wel wat meer geworden, maar nog steeds voel ik me een ambassadeur voor deze mooie zachte manuele behandelmethode, die uiterst effectief is. Bowen richt zich op de fascia: het bindweefsel dat alle spieren, pezen, botten, gewrichten, zenuwen en bloedvaten door het gehele lichaam omhult met als doel om het te ontspannen. Het is elke keer weer een prachtige ervaring: de paarden die ik behandel, ontspannen binnen enkele minuten en het effect van de aanraking is meteen zichtbaar.” Bowen Therapie is ontwikkeld door Thomas Bowen en vindt haar oorsprong in Australië. In 1993 bereikte de techniek Europa en wordt het ook in Nederland door steeds meer dierenartsen onderschreven. De zachte manuele behandeling van het bindweefsel zorgt voor een betere de doorbloeding van het weefsel en een effectieve afvoer van afvalstoffen door het lymfestelsel. Het bevordert het herstelproces bij onder meer kreupelheid, stijve of verkrampte spieren, spieratrofie en koliek. “Vooral het gegeven dat paarden zo genieten van de behandeling en het snelle resultaat, maakt dat ik zelf zo geniet van deze techniek. Overigens werkt Bowentherapie preventief ook erg goed en kan het blessures voorkomen, omdat je zorgt voor een optimale conditie van het paard.”

Gedreven

Als een echt paardenmeisje droomde Eva na haar middelbare school van een hippische beroepsopleiding. Om dit te bekostigen besloot ze eerst een jaartje geld te gaan verdienen, maar zoals dat wel vaker gebeurt, bleef ze plakken in haar eerste baan. Haar liefde voor paarden bleef echter onverminderd en naast haar werk volgde Eva diverse trainingen en cursussen op het gebied van anatomie, biomechanica, gedrag en welzijn van paarden. Eva: Deze kennis paste ik hobbymatig toe in mijn omgang met paarden. In 2011 ging mijn toenmalige werkgever failliet en wist ik dat dit het moment was om een carrièreswitch te maken. Vanaf dat moment ging ik volledig voor het paard, startte ik met de opleiding tot Bowen Therapeut - die precies dat jaar voor het eerst in Nederland gegeven werd, het moest blijkbaar zo zijn - en begon ik in 2014 met Fit Paard. Een stap waar ik nog dagelijks van geniet en over het onderwerp paard raak ik nooit uitgepraat en uitgeleerd.“

Tyra

Terug naar Tyra. Het onderzoek laat zien dat de merrie een korte beweging heeft, dat haar bekken wat scheef staat en dat het bindweefsel op verschillende plekken flink verkleefd is. Ook heeft Tyra iets opgezette speekselklieren, is haar maaggebied gevoelig en zit er in de brachiocephalicusspier halverwege aan de linkerzijde een verdikking. Eva: “Zoals bij de meeste paarden reageerde ook Tyra heel relaxt op de behandeling. Ook op de plekken waar ik nog meer verklevingen tegen kwam, stond ze toe dat ik deze losmaakte. Prachtig om te zien hoe ze na de behandeling letterlijk ruimer in haar vel zat, ze meteen veel ruimer bewoog, ze minder gevoeligheden aangaf en dat de scheefheid in haar bekken niet meer zichtbaar was.”Over zeven dagen komt Eva terug voor een vervolgbehandeling en zo nodig nog een derde. “Het paardenlichaam is na de therapie hard aan het werk. Je ziet vaak dat het paard ‘afkauwt’, waardoor in de mond veel meer speeksel wordt geproduceerd. Dat helpt het maagzuur te neutraliseren. Ook zie je dat een paard na de behandeling veel en vaker plast. Allemaal reacties die helpen om de afvalstoffen af te voeren. Ook is het paard de eerste dagen na de behandeling wat moe. Ik adviseer de eigenaar daarom om rustig, maar regelmatig met ze te wandelen en het paard eventueel wat ondersteuning te geven met natuurlijke supplementen Deze worden na een behandeling enorm goed opgenomen en ondersteunen het herstellende effect.” 

Tyra vindt het allemaal wel goed. Na een korte huppel trekt ze zich terug op een mals stukje in de wei. Eerst maar eens lekker eten, lijkt ze met haar blik te zeggen. Eva lacht: “Volgens mij voelt ze zich prima. Ik ben heel tevreden over dit resultaat.” En met een ‘tot volgende week’ stapt Eva weer in haar auto. Op naar haar volgende patiënt.