Tips en trucs voor een veilige en gezonde winter

Leestijd 4 minuten
honden in de winter

Tips en trucs voor een veilige en gezonde winter

Winter, een koude en donkere periode, een tijd voor bezinning. Maar ook een tijd van samen zijn, (kaars)licht en vooruitblikken. Het is ook een periode waarin onze huisdieren met zaken geconfronteerd worden die ze niet of nog niet gewend zijn en/of die ronduit gevaarlijk voor ze kunnen zijn. In de winter ziet een dierenarts dan ook vaker ‘’seizoensgebonden’’ klachten dan in andere jaargetijden. Anneke Schellingerhout van holistische praktijk Jyoti geeft tips om het in deze winterperiode voor mens en dier veilig en gezellig te houden.

Hoe ga je om met kou?

Net als bij mensen kan de ene hond beter tegen de kou dan de ander. Dit hangt o.a. af van de grootte van de hond, het type vacht en natuurlijk hoeveel isolerend vet ze op hun lichaam hebben. Eh nee, dat is geen pleidooi om je hond vet te mesten, maar is je hond wat kleiner, kortharig en van het magere type, dan zal die het eerder (te) koud krijgen. Ook jonge honden zijn kwetsbaar, evenals onze senioren. Wind en een hoge luchtvochtigheid maken de gevoelstemperatuur lager.
Het eerste signaal dat je hond het te koud heeft is rillen. Neem dat serieus en ga direct terug naar huis en zet in de auto vast de kachel wat hoger. Grijp je niet in, dan zal je hond trager en stijver worden, de hartslag vertraagd, hij krijgt moeite met ademhalen en maakt minder contact.
Uiteindelijk kunnen er bevriezingsverschijnselen optreden: de huid wordt eerst bleek en blauw, daarna rood en gezwollen. Bevriezing is pijnlijk en vindt vooral plaats aan oren, staart en poten.

Tips:

  • Zorg dat honden met een dichte vacht goed geborsteld zijn, zodat hun vacht isolerend werkt
  • Maak gebruik van een jasje
  • Ga bij extreme kou niet te lang naar buiten
  • Houd de hond buiten in beweging
  • Droog de hond af bij binnenkomst
  • Zorg voor een droge, warme en tochtvrije ligplek
  • Bij bevriezingsverschijnselen: neem contact op met je dierenarts

Hoe leuk is sneeuw en ijs?

De meeste honden vinden het heerlijk om in de sneeuw te ravotten. Zolang ze het niet koud krijgen en de kwetsbare honden zich niet overbelasten, kun je prima met ze in de sneeuw wandelen en spelen. Let er wel op dat ze niet te veel sneeuw binnenkrijgen; dit geeft maagdarmklachten als braken en diarree.
Samen met je hond op het ijs lijkt ook leuk, maar is het niet. In de eerste plaats is het glibberen en glijden heel slecht voor rug en poten en geeft vaak blessures. Een ander groot risico is dat de hond door het ijs zakt. Ze komen er zelf moeilijk uit en kunnen makkelijk verdrinken. Ik heb meerdere klanten in de praktijk die hun hond maar net konden redden en zelf ook in de problemen kwamen. Alleen door hulp van anderen liep het goed af.

Tips:

  • Geniet van de sneeuw, maar met mate
  • Houd de haren tussen de tenen kort om klontvorming te voorkomen
  • Onderweg en toch klontjes? Niet aan trekken, maar proberen fijn te knijpen
  • Laat je hond niet op het ijs
  • Neem je telefoon en een fluit, hoorbaar voor mens en dier, mee voor noodsituaties
  • Laat je hond behandelen door een osteopaat, chiropractor of dierfysiotherapeut na een periode met sneeuw en ijs

Let op met pekel en antivries

Een ander nadeel van sneeuw en ijzel is het gebruik van strooizout. Dit kan de voetzooltjes tot bloedens toe irriteren, maar ook weer maagdarmklachten geven als de hond de eigen poten aflikt en in ernstige gevallen neurologische verschijnselen.

Tips:

  • Spoel de pootjes bij thuiskomst af met lauwwarm water en droog ze af met een handdoek
  • Smeer vaseline of een speciale wax op de zooltjes ter bescherming; dit helpt ook tegen de kou en gaat een droge huid en kloofvorming tegen.
  • In extreme gevallen kunnen schoentjes een uitkomst zijn

Giftig spul

Antivries (ethyleenglycol) is giftig. De eerste verschijnselen treden al snel op en lijken op te veel alcohol gebruik: veel drinken, veel plassen, braken, sloom, zwalkend lopen. In de volgende fase worden de nieren ernstig aangetast, dus snel ingrijpen met een spoedbezoek aan de dierenarts is noodzakelijk.
Voedingsmiddelen als avocado, ontbijtkoek (met zoetstof xylitol) en chocolade zijn giftig voor onze viervoetige gezinsleden. Maar ook de kerstboom, inclusief het water onder de kerstboom, kerststukjes, kerststerren en vele andere bloemen en planten zijn giftig voor onze huisdieren.

Tips:

  • Geef giftige (voedings)middelen een veilig plek buiten bereik van de viervoeters.
  • Neem bij inname van (mogelijk) giftige middelen direct contact op met de dierenarts

Pas de voeding aan

Kou vraagt meer energie van het lichaam om warm te blijven. Het kan daarom zijn dat je hond in de winter wat meer eten nodig heeft om op gewicht te blijven. Daarnaast kun je helpen met wat je voert: diersoorten als eend en kalkoen hebben een verkoelend effect op het lichaam. Niet zo handig voor de winter dus. Lam en hert zijn verwarmend en passender voor het seizoen.

Tips:

  • Voer meer als je hond te mager wordt
  • Voer verwarmende diersoorten

Blijf zichtbaar in het donker

In de winter loop je vaker met je hond in het donker. Zorg dat je zichtbaar bent voor je medeweggebruikers.

Tips:

  • Geef je hond een reflecterend hesje, halsband of lampje aan het tuig voor betere zichtbaarheid in het donker. In tegenstelling tot wat je zou verwachten zijn ze beter zichtbaar met een continu brandend lampje dan met een knipperend lampje. 
  • Draag zelf ook een reflecterend hesje of strepen op kleding en schoeisel.
     

Met deze tips en vooral gezond verstand kom je zo samen met je hond of kat veilig en gezond de winter door en staat niets de gezelligheid in de weg.