Let op: aangepaste levertijden en bereikbaarheid rondom de feestdagen. Zie 'Actueel' voor details. 

 

Tyra hoestte de longen uit haar lijf

Tyra IJslander van NML health PUUR

Het is gelukkig al weer een paar jaar geleden dat mijn IJslander Tyra maanden achtereen last had van haar luchtwegen. En ik ga dan aan de slag met druppels, kruiden en poeders uit de NML-kast. Het stalmanagement werd drastisch aangescherpt. Maar wat ik ook probeerde op de natuurlijke manier, het hoesten bleef. Tyra zat letterlijk vast in een vicieuze cirkel. Dan is het fijn dat er reguliere middelen zijn die kort en krachtig deze cirkel kunnen doorbreken. En een volgende infectie hoop ik er op tijd bij te zijn met natuurlijke ondersteuning. 

Alles uit de kast

In de NML kast hebben we druppels, supplementen en zelfs luchtwegkruiden die ingezet kunnen worden voor gezonde luchtwegen. Ook virusremmende en stimulerende middelen voor het immuunsysteem kunnen een paard sneller van zijn verkoudheid en kuch afhelpen. Maar deze keer lukte dat dus niet bij Tyra. Ook de behandeling met acupunctuur door een dierenarts bracht onvoldoende verlichting. 

Zichzelf-in-stand-houdende-infectie

Uiteraard had ik het management aangepast: van stro in de inloopstal, via vlas naar rubberen matten. Tyra kon in- en uitlopen wanneer ze wilde, stond meestal 24 uur in de buitenlucht, maar de hoest verminderde niet. Dan sta je echt met je handen in je haar. De dierenarts die vervolgens een bronchoscopie uitvoerde noemde het een zichzelf-in-stand-houdende infectie, waardoor er steeds etterig slijm werd geproduceerd. Een korte kuur met corticosteroïden doorbrak de vicieuze cirkel waardoor zij en ik weer opgelucht konden ademhalen!

Aanhoudende hoest

Als een paard blijft hoesten, terwijl aannemelijk is dat de oorspronkelijke infectie allang overwonnen is, kan dat komen door vastzittend slijm. Als een paard dan gaat bewegen, komt dat los en gaat het paard hoesten. Dit kan leiden tot een chronische ontsteking. Stofdeeltjes die eerst zonder problemen door de trilhaartjes in de luchtwegen worden afgevoerd, kunnen nu een overreactie van het slijmvlies uitlokken. Hierdoor wordt weer meer slijm geproduceerd en het paard komt in een vicieuze cirkel terecht. Tot chronische bronchitis en dampigheid aan toe. Buitenlucht en een schone stal zijn belangrijke voorwaarden om de irritatie van de luchtwegen af te laten nemen. Kruiden die het zelfreinigende mechanisme van de luchtwegen ondersteunen en de weerstand verhogen zullen je paard ook helpen om van zijn infectie af te komen. Soms dus aanvullend op de behandeling van de dierenarts.

Stof tot nadenken

Dr Cornélie Westerman van de Faculteit Diergeneeskunde schreef er een prachtig artikel over. Ieder paard hoest wel eens tijdens het losrijden. Maar wat moet je doen als hij de longen uit zijn lijf blaft? Of als hij staat te kuchen op stal? Welke hoestje is onschuldig en wanneer bel je de dierenarts? Heel verhelderend is haar uitleg hoe je kunt checken of je paard het benauwd heeft en hoe een vicieuze cirkel van hoesten kan worden doorbroken door een kuur met damp met een fysiologische zoutoplossing.

Haar belangrijkste tip: let op de omgeving waarin het paard wordt gehouden. Stallen zijn vaak enorm stoffig. Ook de manier van voeren (droog hooi!) kan een stofprikkel veroorzaken, zeker voor paarden die er gevoelig voor zijn. Een beter stalmanagement kan een groot verschil uitmaken. Vergeet ook niet te ventileren in een stal, maar let op voor tocht.

Lees hier het hele artikel van Cornélie Westermann