Door Dierenarts Evel... op
Veel honden van de grotere rassen, zoals de Golden en Labrador Retrievers, Herdershonden, Rottweilers krijgen op latere leeftijd te maken met spondylose. Dat is het aan elkaar vast gaan groeien van ruggenwervels, vaak in het lendegebied. Dit geeft in het begin veel pijn. Als de wervels eenmaal aan elkaar vast zitten geeft spondylose vooral stijfheid. Dierenarts Evelien van der Waa vertelt uit de praktijk hoe je een hond kunt ondersteunen.
Aan de botwoekeringen die gevormd worden bij spondylose valt niets te doen. Wel is het mogelijk om het lichaam met natuurlijke producten te ondersteunen om zo goed mogelijk te blijven functioneren. De gunstige invloed van glucosamine en chondroitine op de kwaliteit van de tussenwervelschijven dat uit kraakbeen bestaat is algemeen bekend. Minder bekend is de gunstige werking van bepaalde planten op het proces van spondylose. De bekendste plant op dit gebied is Harpagophytum procumbens ofwel Duivelsklauw. Het wordt veel gebruikt in supplementen, druppels en preparaten voor mens en dier met gewrichtsklachten.
Duivelsklauw
De plant heet zo omdat de vruchten van de plant weerhaken hebben die op klauwen lijken. De vruchten blijven zo goed vastzitten aan de vacht van dieren en worden zo verspreid. De plant komt van oorsprong voor in de Kalahariwoestijn en de knol van de plant werd daar door de lokale bewoners al lang gebruikt vanwege zijn pijnstillende en ontstekingsremmende werking. Het kan goed gebruikt worden bij artritis, rugpijn en spierpijn.
Bruno weer in beweging
Bruno was een Labrador Retriever van 10 jaar oud. Hij was al een tijdje bij mij onder behandeling voor oorklachten, waarbij hij erg goed reageerde op homeopathie. Op een gegeven moment meldde de eigenaresse dat Bruno steeds meer moeite kreeg met gaan zitten en opstaan. Vooral als hij na een lange wandeling een tijdje gelegen had. Ook wilde hij niet meer in de auto springen en tijdens het wandelen wilde hij regelmatig even ‘stoppen. Gaan zitten om te poepen kostte hem ook merkbaar meer moeite dan voorheen. Bij het lichamelijk onderzoek bleek Bruno duidelijk gevoelig in het lendegebied. Ook voelde het daar warmer dan op de rest van zijn rug. Bij het onderzoek van zijn heupen werden er geen pijn of beperkingen geconstateerd. De klinische diagnose was: beginnende spondylose.
Omdat Bruno nog in een beginstadium verkeerde, zijn we begonnen met een natuurlijk preparaat met onder meer Harpagophytum. Na een aantal weken merkte de eigenaresse duidelijk dat Bruno weer makkelijker op kon staan, makkelijker ging zitten om te poepen en met wandelen beter mee kon komen. Omdat spondylose een voortschrijdend proces is, moet je het natuurlijke product wel blijvend geven. Afhankelijk van het verloop kunnen er dan uiteindelijk wel reguliere pijnstillers nodig zijn. Ook het maken van een röntgenfoto van het lendegebied kan dan zinvol zijn. De hond op de foto is niet Bruno.
Loopplank ideaal hulpmiddel
Voor het in en uit de auto gaan, had de eigenaresse een loopplank aangeschaft. Bruno vond het eerst wel een beetje raar, maar toen hij eenmaal gewend was liep hij prinsheerlijk de auto in en uit. Veel oudere honden van de grotere rassen hebben baat bij een loopplank. Ze zijn namelijk vaak te groot en/of te zwaar voor de eigenaar om te tillen. Bovendien zijn ze het niet gewend om getild te worden en vinden ze dat vaak onprettig. Je kunt een loopplank zelf maken. Zorg er dan wel voor dat hij stabiel is en niet glad. Maar er zijn ook allerlei planken commercieel beschikbaar. Sommigen zijn zelfs uitschuifbaar of inklapbaar. Het loont de moeite om je hier goed voor te oriënteren via internet.
Acupunctuur en/of chiropractie
Honden met spondylose kunnen ook veel baat hebben bij chiropractie & acupunctuur. Met acupunctuur kan de pijn verminderd worden. Chiropractie richt zich op het verbeteren van de beweeglijkheid en doorbloeding in het betrokken gebied. In de tijd van Bruno was dat nog niet zo gangbaar in Nederland, maar tegenwoordig is het heel gewoon om met je hond naar een veterinaire chiropractor of acupuncturist te gaan. Omdat spondylose een aandoening is die niet meer overgaat is een onderhoudsbehandeling om de drie maanden raadzaam. Dierenartsen die acupunctuur en chiropractie bieden, zijn vaak de eerste dierenartsen die je hond echt leuk gaat vinden. Omdat de hond ervaart dat hij/zij zich na de behandeling weer beter voelt.
Ernstige vorm van spondylose
Als de spondylose ernstiger vormen aanneemt dan in het verhaal van Bruno, dan zullen er ook meer klachten zijn. Deze klachten hebben te maken met druk van botwoekeringen op de uittredende zenuwbanen. Omdat dit vaak het lende gebied is, zijn dit zenuwen van de achterpoten de blaas en het rectum. Dit kan leiden tot een stijve, stramme en zwabberende gang, pijn bij het lopen/opstaan en gaan liggen, stijfheid, moeite met traplopen of in de auto springen. Ook zie je klachten optreden als agressief gedrag ten gevolge van de pijn, zenuwuitval van de poten, een afname van de bespiering van de achterhand en onzindelijkheid voor urine en/of ontlasting.
Ook bij ernstige vormen van spondylose kan natuurlijke ondersteuning naast reguliere pijnstillers bij dragen aan een beter levenskwaliteit van de hond. Het is belangrijk dat de spiermassa van de achterhand niet te veel afneemt. Met de juiste voedingssupplementen kun je de spieren ondersteunen.