Let op: aangepaste levertijden en bereikbaarheid rondom de feestdagen. Zie 'Actueel' voor details. 

 

Uit de praktijk... L-Lysine, belangrijk middel in strijd tegen virusinfecties bij katten

Leestijd 4 minuten

Meestal bespreek ik hier planten met een bijzondere werking, maar deze keer speelt een aminozuur de hoofdrol. Aminozuren zijn de bouwstenen van de eiwitten in het lichaam. Aminozuren moeten worden opgenomen via de voeding (essentiële aminozuren) of kunnen door het lichaam zelf gemaakt worden (niet essentiële aminozuren). Het bekendste essentiële aminozuur bij de kat is Taurine. Dat zit in vlees. Katten kunnen dit niet zelf maken en moeten daarom vlees eten. Vaak wordt aan kattenvoeding ook extra Taurine toegevoegd.

L-Lysine remt replicatie virussen en bevordert vorming antilichamen

L-Lysine is ook een essentieel aminozuur en speelt een belangrijke rol bij veel verschillende functies in het lichaam. Een van de meest bekende functies is de werking tegen virusinfecties en dan met name van herpesvirussen. L-Lysine als voedingssupplement wordt dan ook vaak ingezet als ondersteuning bij het herstel van infecties waarbij een herpes virus betrokken is. Bovendien speelt L-Lysine ook een rol bij de vorming van antilichamen. Antilichamen beschermen het dier bij een infectie, maar ook tegen toekomstige infecties met hetzelfde virus.

Niesziekte bij de kat

De meest bekende ziekte bij katten waarbij een herpesvirus betrokken is, is niesziekte. Om precies te zijn het Feline Herpes virus 1 (FHV-1). Het andere virus dat bij niesziekte betrokken is, is het Feline Calici virus. Naast virussen spelen ook een aantal bacteriën een rol bij de klachten van niesziekte. Jonge kittens, die niet gevaccineerd zijn, kunnen heel ziek worden van de niesziekte virussen. Naast oogklachten en niezen kunnen zij ook koorts hebben en ernstig algemeen ziek zijn. Je ziet dit vooral bij kittens die gevonden zijn en in een asiel worden opgenomen. Vaak dragen zij het virus al bij zich. Daarnaast zijn asielen verplicht om de nieuw binnen gekomen katten te vaccineren tegen kattenziekte en niesziekte. Het bepalen van het juiste moment van vaccinatie kan lastig zijn als een dier al niesziekte klachten heeft. Het liefst wil je een dier met klachten niet vaccineren, maar in een asielsituatie kun je soms niet anders, vanwege het grote aantal dieren met een onbekende herkomst.

Katertje Teddy start zijn leven met niesziekte

Teddy is geboren in een opvanggezin dat verbonden was met het asiel. Zijn moeder, een boerderijkat, was er drachtig binnengebracht. Na de geboorte begonnen Teddy en zijn zusjes toen ze vier weken oud waren allemaal te niezen. Hij en één zusje hadden ook ernstige oogklachten en moesten daarvoor met oogdruppels en antibiotica behandeld worden. Terwijl hij ziek was heeft hij, vanwege zijn leeftijd, in het asiel ook zijn eerste vaccinatie tegen katten- en niesziekte gekregen. Achteraf gezien was dit waarschijnlijk niet bevorderlijk voor zijn herstel.

De eigenaar die Teddy heeft meegenomen, werkte als vrijwilligster in het asiel. Zij wist van zijn slechte start en heeft heel veel zorg aan Teddy besteed om hem weer gezond te krijgen. Naast goede voeding en reguliere medicijnen kreeg Teddy ook allerlei complementaire behandelingen zoals homeopathie, acupunctuur en supplementen. Een supplement met L-Lysine speelde in de beginperiode de belangrijkste rol in de strijd tegen het herpesvirus. 

Teddy is inmiddels bijna 2 jaar en het gaat heel goed met hem, veel klachten zijn helemaal verdwenen, maar zijn ogen blijven een zwakke plek.

Wie is Evelien van der Waa

Voor deze rubriek beschrijft homeopathisch dierenarts Evelien van der Waa casussen uit haar praktijk in Houten. Meer lezen over haar achtergrond en denkwijze over ziekte en gezondheid kun je hier